Η Μενδώνη, ο Οιδίποδας και γιατί δεν έχουμε πολιτισμό

Permalink

Βασική υπερασπιστική γραμμή της κ. Μενδώνη, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ήταν ότι όταν διόρισε τον Δ.Λιγνάδη διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, δεν γνώριζε τίποτα για την προσωπική του ζωή. Επομένως δεν έχει καμία ευθύνη. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι είναι όπως τα λέει.

Επειδή η υπουργός Πολιτισμού ίσως έχει δει Οιδίποδα στο θέατρο, αναφέρει μάλιστα μια παράσταση ασκώντας κριτική στην Ε.Ακρίτα όπως θα δούμε παρακάτω, θα γνωρίζει ότι ούτε ο Οιδίποδας ήξερε ότι κοιμήθηκε με τη μητέρα του.

Αλλά όταν το έμαθε, έβγαλε τα μάτια του. Το επιχείρημα «δεν γνώριζα τίποτα δεν έχω ευθύνη», έχει πλήρως αποδομηθεί από την Αρχαία Τραγωδία μέχρι το Ολοκαύτωμα και τους Γερμανούς Ναζί, απλούς φρουρούς ή γείτονες, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης: ήξερες δεν ήξερες, έχεις ευθύνη.

Στον ενάμιση χρόνο από τον διορισμό του, ο κ. Λιγνάδης ίσως χρησιμοποίησε τη θέση του για να βιάσει μερικά 15χρονα. Αυτό έκανε άλλωστε δεκαετίες τώρα. Γιατί δεν έχει πολιτική ευθύνη η κυρία Μενδώνη που τον διόρισε, ακόμη κι αν δεν ήξερε; Αν διορίσεις τον Μένγκελε διοικητή στον Ευαγγελισμό, δεν έχεις καμιά ευθύνη επειδή δεν είχες ακούσει για τα πειράματα του;

Πρόκειται πραγματικά για μια συνέντευξη, τραγική για τον πολιτισμό μας. Παραθέτω ορισμένα αποσπάσματα, χαρακτηριστικά για την αντίληψη «για όλα φταίνε οι άλλοι».

Τι ήξεραν η Κονιόρδου και ο (βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) Σκουρολιάκος;

«Ο Δημήτρης Λιγνάδης έχει μία σχέση με το Εθνικό Θέατρο συνεχή.. Για παράδειγμα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε τη σεζόν 2015-2016 τον Ριχάρδο τον Γ’ στο Εθνικό. Έπαιξε με το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο το 2016, στον ρόλο του Κρέοντα, στην Αντιγόνη, συμπρωταγωνιστής.. Αλλά και το 2020, η πρωταγωνίστριά του στους Πέρσες ήταν η Υπουργός Πολιτισμού, η πρώην Υπουργός Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Λυδία Κονιόρδου»!!

« ..αν η Υπουργός Πολιτισμού το 2018 δεν εμπόδισε το Εθνικό Θέατρο να χρησιμοποιήσει τον Δημήτρη Λιγνάδη και αν η πρώην Υπουργός Πολιτισμού γνώριζε και ήταν πρωταγωνίστριά του το 2020, τότε οι ευθύνες και η συγκάλυψη είναι αλλού, δεν είναι εδώ» !

«Τώρα ο κ. Σκουρολιάκος ήξερε για τον Λιγνάδη; Είναι συνάδελφός του, είναι ηθοποιός, καταξιωμένος ηθοποιός. Λογικά θα ξέρει περισσότερα κουτσομπολιά και φήμες απ’ ό,τι μπορεί να ξέρει κάποιος που δεν είναι στο συναφή. Ο κ. Σκουρολιάκος αγνοούσε ή συγκάλυπτε;»

Για τη φράση της  στη Βουλή ότι δεν αμφισβητείται το ήθος Λιγνάδη. 

«Και στη συνέχεια στη δευτερολογία μου ξεκινώ, που πάλι έχει απομονωθεί η φράση, ότι είναι τουλάχιστον αστείο να δεχόμαστε ηθικοπλαστικού τύπου συμβουλές. Ηθικοπλαστικού τύπου συμβουλές το λέω γιατί; Διότι αν ανατρέξουμε στην επικαιρότητα της ημέρας εκείνης θα δούμε ότι την προηγουμένη έχουν βγει οι άκρως αποκαλυπτικές συνομιλίες Παππά-Μιωνή και αυτό το οποίο λέω στον κ. Σκουρολιάκο είναι ότι μη μας κάνετε τώρα μαθήματα όταν υπάρχει η υπόθεση Παππά-Μιωνή ».!

Τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ συγκάλυπτε σεξουαλική παρενόχληση στην.. πρεσβεία της Βενεζουέλας.

«Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Σοφία Μπεκατώρου και όλο το κίνημα το οποίο έρχεται στην Ελλάδα με καθυστέρηση πενταετίας, μίλησε σήμερα. Γιατί ξέρει ότι έχει να αντιμετωπίσει ένα κράτος το οποίο δεν θα κρύψει το πρόβλημα, αυτό το οποίο συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, όταν τόσο η δημοσιοποιημένη πλέον επιστολή του πρώην Πρωθυπουργού και νυν Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προς τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας τον καθησύχαζε ότι το προσωπικό της Πρεσβείας της Βενεζουέλας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός της Ελλάδος… Αυτά συνέβαιναν τότε».

«Δεν μας ενδιαφέρει η κομματική ταύτιση και δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει. Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία, γι’ αυτό και η Κυβέρνηση, από τη στιγμή που έγιναν επώνυμες καταγγελίες για τον κ. Παύλο Χαϊκάλη, Υφυπουργό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν χρησιμοποίησε πουθενά ως επιχείρημα τη δική του συμπεριφορά».

Όταν για πρώτη φορά στην ιστορία, υπουργός απαντά διαβάζοντας άρθρο κριτικής για θεατρική παράσταση.

«Ακόμα, και άλλοι δημοσιογράφοι, η κ. Ακρίτα, για παράδειγμα, η οποία σήμερα μιλά για τον εγκληματία Λιγνάδη, .. όταν ο Λιγνάδης ανεβάζει τον Οιδίποδα, δεν είχε γίνει ακόμα Διευθυντής στο Εθνικό, στην Επίδαυρο, η Έλενα Ακρίτα γράφει «Ο Λιγνάδης στον ρόλο του Οιδίποδα έξοχος, μα έξοχος! »

Ποια συγκάλυψη; Έχετε φωτογραφίες; 

«Ακούω ότι ήταν προαποφασισμένη η επιλογή του Λιγνάδη πριν τις εκλογές, για αυτό, γιατί ήταν δήθεν φίλος του Πρωθυπουργού. Ε λοιπόν, επαναλαμβάνω, ο Πρωθυπουργός γνώριζε τον κ. Λιγνάδη, όπως όλος ο ελληνικός λαός, από το σανίδι. Δεν ήταν προσωπικός του φίλος, παρά τα όσα προσπαθούν κάποιοι να προσάψουν. Ας βρουν ένα μάρτυρα, μία φωτογραφία, που να δείχνει ότι ο Πρωθυπουργός ή εγώ κάναμε παρέα ιδιωτική με τον Δημήτρη Λιγνάδη».

Ερώτηση δημοσιογράφου. Και πώς εξηγείτε το video που δείχνει εκδήλωση με τον Δημήτρη Λιγνάδη τον Μάιο του 2019 και ακούγεται ότι εκείνος θα είναι ο επόμενος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού, αφού αλλάξει η κυβέρνηση;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό δεν μπορώ να το σχολιάσω. Ούτε το έχω δει ούτε το ξέρω ούτε μπορώ να σχολιάσω κάθε βίντεο που κυκλοφορεί στα social media για τον οποιονδήποτε. Αυτό αν θέλετε, απλώς αυτό, μου δίνει τη δυνατότητα να πω ότι ήταν τόσο αυτονόητη η επιλογή του Λιγνάδη, που είχε συζητηθεί προ των εκλογών, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε ότι θα κερδίσει »!

Ερώτηση δημοσιογράφου. Δεν γνωρίζατε ο πρώην Πρόεδρος του Εθνικού Θεάτρου και χρόνια Πρόεδρος της Επιτροπής Θεάτρου του Υπουργείου Πολιτισμού ο κ. Κώστας Γεωργουσόπουλος τον είχε αποπέμψει για ανάρμοστη συμπεριφορά;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν γνωρίζαμε απολύτως τίποτε. Ουδείς ήρθε ποτέ επωνύμως ή εγγράφως να καταθέσει οτιδήποτε ».

Ερώτηση δημοσιογράφου. Γιατί δεν διερευνήσατε για ποιο λόγο το 2012-2013 απομακρύνθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης από καθηγητής του Εθνικού; Τι αφορούσαν οι καταγγελίες εκείνης της εποχής; 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχήν, δεν μπορούσα να διερευνήσω κάτι, διότι δεν το γνώριζα. Δεν γνώριζα ότι απομακρύνθηκε ο Λιγνάδης το 2012-2013. Δεν το είδα πουθενά γραμμένο. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείου δεν με ενημέρωσαν. Και αν υπονοείτε ότι ως Γενική Γραμματέας όφειλα να το ξέρω, σας είπα και προηγουμένως ότι οι αρμοδιότητες του Γενικού Γραμματέα την εποχή εκείνη δεν είχαν να κάνουν με τον σύγχρονο πολιτισμό »!

Eξαπατημένη, αλλά και πάλι χωρίς πολιτική ευθύνη. Φταίει ο υποκριτής Λιγνάδης: Oταν η υπουργός Πολιτισμού μπερδεύει την υποκρισία και το ψέμα με την υποκριτική τέχνη: 

«Από τη στιγμή που ξεκινούν οι φήμες, επαναλαμβάνω, οι φήμες για τον Λιγνάδη, τον πιέσαμε πολύ να μας πει αν είχε ο ίδιος κάποια σχέση με αυτές και αν ο ίδιος ήταν πίσω από αυτές τις φήμες. Εδώ αισθάνομαι ότι ο Λιγνάδης, πέραν όλων των άλλων, μας εξαπάτησε και με εξαπάτησε. Με βαθιά υποκριτική τέχνη προσπαθούσε να μας πείσει ότι δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά. Υποκριτική τέχνη, ηθοποιός ».

Μια υπουργός σαν επαρχιακό στέλεχος της δεξιάς που έχει κλέψει εμβόλια, σαν μια δασκάλα  της δεκαετίας του 60, που, μέσα στον πανικό της, απολογείται με σοφιστείες για τις αμαρτίες στο δημοτικό, ρίχνοντας την ευθύνη στους άλλους. Αν έχετε ακόμη απορίες γιατί δεν έχουμε Πολιτισμό στη χώρα, γιατί οι καλλιτέχνες έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, δείτε τη συνέντευξη.


(Visited 32 times, 1 visits today)

Read more:
Capture001
Κούλογλου στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής: Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της ΕΕ και πρέπει να το διορθώσουμε

Την ανάγκη να καταπολεμηθεί η διαφθορά όχι μόνο στη Μάλτα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε ο...

Close