Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές μεταξύ άλλων είπαν τα εξής:

Για το μαξιλάρι, τις επενδύσεις αλλά και τις προτεινόμενες «τεχνοκρατικές λύσεις», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε, πως «Είναι κανείς που δεν πιστεύει ότι κάθε μέρα στην κυβέρνηση κάνουν το σταυρό τους που υπάρχει; Αν κοιτάξει κανείς στον προϋπολογισμό, παρά τα όσα λένε δημοσίως, γράφει ακριβώς την αλήθεια.

Πρέπει να υπάρχει μια “καβάτζα” αλλά η κυβέρνηση έπρεπε να ξοδέψει περισσότερα. Στις παγκόσμιες κρίσεις πρέπει να ξοδεύεις “γρήγορα και πολλά”. Αν είχε γίνει αυτό θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα δημοσιονομικά, κυρίως στη σχέση χρέους-ποσοστού ΑΕΠ».

«Για να ανακάμψουν οι ιδιωτικές επενδύσεις, πρέπει πρώτα να ανακάμψουν οι δημόσιες. Μετά την κρίση, χρειάζεται να αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο και να υπάρξει κρατική παρέμβαση, και δεν βλέπω ένα μεσο-μακροπρόθεσμο πλάνο της ΝΔ σε αυτό το θέμα.  Όλες οι μεγάλες καινοτομίες, θα δείτε ότι έχουν από πίσω τους μεγάλο ποσοστό δημόσιων ερευνητικών προγραμμάτων. Το Υπερ-Ταμείο θα μπορούσε να μεταβληθεί σε ένα Ταμείο Πλούτου που θα αξιοποιεί τη δημόσια περιουσία πραγματικά».

Σε σχέση με τις “τεχνοκρατικές λύσεις, ο κ. Τσακαλώτος, είπε ότι θα πρέπει να συγκλίνουν οι δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις σε κάποια σημεία, με βάση την απαίτηση των καιρών με δεκαετή κρίση και πανδημία. «Κάθε τεχνοκράτης κρύβει από πίσω πολιτική. Αν διαβάσετε το κείμενο του Πισσαρίδη δεν είναι τεχνοκρατικό αλλά πολιτικό. Η ΝΔ έχει ένα τεχνοκρατικό λαϊκισμό, προσπαθούν να μας πείσουν ότι ακολουθούν τους τεχνοκράτες». Την ίδια στιγμή, για τον ίδιο, ΝΔ εφαρμόζει ένα μνημόνιο: «Ενώ πριν ήταν η τρόικα από πάνω μας τώρα είναι η πανδημία. Αλλά ενώ αυτή είναι η στρατηγική της ΝΔ η Ευρώπη αρχίζει να κινείται αντίστροφα όπως συνέβη με το Ταμείο Ανάκαμψης». Παρόλα αυτά μπορεί να πάμε και σε επίσημο μνημόνιο, εάν αποτύχει η στρατηγική της ΝΔ, ή εάν η ΕΕ δεν ανταποκριθεί στις προκλήσεις που εγείρονται, συμπλήρωσε.

Για την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ο Στέλιος Κούλογλου σχολίασε πως «σε όλη την Ευρώπη περιορίστηκαν δικαιώματα και ελευθερίες λόγω της πανδημίας. Κάποιες κυβερνήσεις εκμεταλλεύτηκαν την κρίση για να περιορίσουν τις δημοκρατικές ελευθερίες και την κοινοβουλευτική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα η ΝΔ έκανε κατάχρηση των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, κατάχρηση των απευθείας αναθέσεων, όπως η κα Κεραμέως για την τηλεκπαίδευση μήνες μετά την έλευση της πανδημίας, αποθέωση των πρακτικών παράκαμψης του ΑΣΕΠ για προσλήψεις κεντρικά ή στις Περιφέρειες. Ακόμη η ΝΔ αξιοποίησε τη συγκυρία για να περάσει νόμους που υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα μπορούσαν να περάσουν όπως στην Παιδεία. Υπάρχουν, λοιπόν, “φαινόμενα Όρμπαν” στην πολιτική ζωή της χώρας».

Την ίδια στιγμή, κατά τον ευρωβουλευτή, «ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι γκαντέμης σαν τον πατέρα του αλλά πολύ τυχερός, γιατί του έτυχε η πανδημία που συσπειρώνει το κοινό γύρω από την εκάστοτε κυβέρνηση. Μάλιστα, είδε παράταση του “μήνα του μέλιτος” της κυβέρνησης την κρίσιμη στιγμή που είχε σοβαρά προβλήματα το Φλεβάρη του 2020 με την έλευση της πανδημίας. Εξάλλου στην πρώτη φάση της πανδημίας πήρε έγκαιρα μέτρα. Αντίθετα, η πανδημία εμπόδισε τον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε συνέδριο που θα μπορούσε να είχε λύσει προβλήματα και διαφορές που δεν έχουν επιλυθεί ακόμη οριστικά. Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε μια μεγάλη περίοδο αμηχανίας γιατί δεν περίμενε το μέγεθος της ήττας καθώς είχε πέσει θύμα της προπαγάνδας του. Δεν είχε μελετήσει σωστά την κατάσταση και δεν είχε αντιληφθεί το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Ο προβληματισμός και η αγκύλωση αυτή δυσκόλεψε την ανασυγκρότηση και διευκόλυνε την εσωστρέφεια αλλά και την ΝΔ».

Οι βουλευτές κλήθηκαν να τοποθετηθούν και για τα προβλήματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ο Στ. Κούλογλου σχολίασε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι αρχηγικό κόμμα, αντιθέτως υπάρχει μεγάλη ελευθερία οποιουδήποτε στελέχους χωρίς καμία συνέπεια να εκφράσει την άποψη του. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα αρχηγικά κόμματα. Όμως χρειάζεται μια θεσμοποίηση των διαδικασιών ώστε να είναι προσδιορισμένες οι αρμοδιότητες των οργάνων, οι εξουσίες του Προέδρου και η δυνατότητα επιρροής της βάση στις αποφάσεις του κόμματος. Άλλωστε βρισκόμαστε σε ένα νέο διεθνές φαινόμενο πολυπλευρης κρίσης και μετασχηματισμού σε όλα τα κόμματα της Αριστεράς.

Θα ήθελα ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιστοιχεί περισσότερο τη δράση του με τα ενδιαφέρονται της κοινωνίας. Πρέπει το συνέδριο να δώσει τέλος στην εσωστρέφεια ώστε να ασχοληθεί περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ – το κάνει έτσι κι αλλιώς- με τα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας και να την οδηγήσει σε ένα μοντέλο πιο δημοκρατικό και πιο δίκαιο».

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε πως «σε ένα αριστερό κόμμα η εσωστρέφεια και η εξωστρέφεια πρέπει να συνυπάρχουν. Ειδικότερα όταν ο καπιταλισμός ωθεί την κοινωνία στον ατομικισμό. Δεν υπάρχουν οι λύσεις έτοιμες. Τα ίδια τα πολιτικά μέλη πρέπει όχι μόνο να εντοπίζουν τα προβλήματα αλλά να αναζητούν και τις λύσεις. Πριν το πρόβλημα, όμως, πρέπει να βρούμε ποια είναι η αιτία». Όσον δε αφορά την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σε συνάρτηση με την μεσαία τάξη, ο Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε πως «θα έπρεπε να έχουμε κάνει περισσότερα για τη μεσαία τάξη, θα μπορούσε να υπάρχει άλλο μείγμα πολιτικής. Όμως μια κυβέρνηση της αριστεράς δε μπορεί να μην κάνει κάτι για τους φτωχούς και τους ανασφάλιστους».

Τέλος, όσον αφορά το βιβλίο «Η Βίβλος του Μωϋσή», που αποτέλεσε και την αφορμή για την εκδήλωση αυτή, θα διακινηθεί διαδικτυακά μέχρι την άρση του lockdown και την επιστροφή της δυνατότητας της διανομής του μέσω βιβλιοπωλείων. Τώρα συμβάλει στην προσπάθεια ενίσχυσης του συνδρομητικού μοντέλου του tvxs.gr, που πλέον μετατράπηκε σε μη κερδοσκοπική εταιρεία με σκοπό την ανάπτυξη της ερευνητικής δημοσιογραφίας.

 

Πηγή: Tvxs.gr