Απεργία Κουφοντίνα: Επιστολή- έκκληση προς τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Permalink

Τόσο ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός όσο και ο Ελληνικός (ΕΕΣ) έχουν παίξει σημαντικό ρόλο σε περιστατικά απεργίας πείνας. Έστειλα στον πρόεδρο του ΕΕΣ την παρακάτω ανοικτή επιστολή.

Προς τον πρόεδρο κ. Α. Αυγερινό 

και το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΕΣ

Αξιότιμε κ. πρόεδρε και μέλη του ΔΣ.

Τα τελευταία χρόνια, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει παίξει ιδιαίτερα θετικό ρόλο σε απεργίες πείνας στη χώρα μας. Στην Ειδομένη, τον Νοέμβριο του 2015,  απεργοί πείνας μεταφέρθηκαν στα ιατρεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Τον Μάιο του 2011, στην απεργία πείνας 10 μεταναστών στα κρατητήρια Καλαμάτας, ο ΕΕΣ βρέθηκε στο πλευρό τους. Το 2010 στο Λαύριο , 38 Κούρδοι και Αφγανοί πρόσφυγες πήραν την απόφαση να τερματίσουν την απεργία πείνας, μετά από διαβεβαιώσεις του Ερυθρού Σταυρού ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Στα ανάλογα ντοκουμέντα του, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός (ICRC) τονίζει ότι «όταν  επισκέπτεται ένα μέρος κράτησης όπου βρίσκεται σε εξέλιξη απεργία πείνας, αξιολογεί προσεκτικά την κατάσταση για να κατανοήσει τα ζητήματα που διακυβεύονται μέσω ιδιωτικών συναντήσεων με τους κρατούμενους και συζητήσεων με τους διευθυντές των φυλακών, το στελεχιακό προσωπικό και το προσωπικό υγείας».

Παρότι ο ICRC  διευκρινίζει «ότι ούτε κρίνει την αξία ή τη νομιμότητα των απεργιών πείνας ως μέσο διαμαρτυρίας, ούτε ενεργεί ως μεσολαβητής μεταξύ των αρχών και των απεργών πείνας», προσθέτει ότι «παροτρύνει τόσο την κρατούσα αρχή όσο και τους απεργούς πείνας να επιλύσουν τα ζητήματά τους χωρίς απώλεια ζωής ».

Σας απευθύνω έκκληση ώστε με αντίστοιχη παρότρυνση  σας να αποτραπεί ο θάνατος του απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα. Αυτό φυσικά δεν ισοδυναμεί με την παραμικρή υποστήριξη για την εγκληματική του δράση για την οποία καταδικάστηκε. Σκοπός είναι να αποτραπεί μια απώλεια ζωής, σύμφωνα με τις ιδέες και τις πρακτικές της οργάνωσης σας.

Με εκτίμηση

Στέλιος Κούλογλου

 

Πηγή: tvxs.gr


(Visited 23 times, 1 visits today)

Read more:
stelios-kouloglou-special
Κούλογλου για Φινλανδία-Σουηδία: Ο Πούτιν είναι ο καλύτερος στρατολόγος του ΝΑΤΟ

«Στη λίστα των χαμένων από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας ανήκει και η ΕΕ», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου,...

Close