Κικίλιας – Μητσοτάκης: Οι «τζάμπα μάγκες» της Σοβιετίας

Permalink

«Νοσοκομείο Νίκαιας, Κυριακή 21/3/21, 26 ώρες μετά την λήξη της γενικής εφημερίας: 7 (επτά) βαρέως πάσχοντες COVID ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, σε κοινούς θαλάμους, σε πρόχειρους αναπνευστήρες. Κρατική δολοφονία για να μην ενοχληθούν οι ιδιώτες μεγαλοκλινικάρχες». Twitter του Πάνου Παπανικολάου, επιμελητή νευροχειρούργου στο νοσοκομείο Νίκαιας. #ΕΠΙΤΑΞΗ_ΤΩΡΑ

Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό: οι παραπάνω γραμμές περιγράφουν τι πραγματικά συμβαίνει σήμερα σε ολόκληρο το σύστημα υγείας στην Αττική. Πολίτες πεθαίνουν, ενώ αν υπήρχαν τα μέσα θα μπορούσαν να σωθούν. Ποια είναι η απάντηση της κυβέρνησης; Μα φυσικά επικοινωνία.

Ο κ. Κικίλιας σε συνεδρίαση με τους ιατρικούς Συλλόγους επανέλαβε την απειλή του ότι θα προχωρήσει σε μαζική επιστράτευση γιατρών. Δείγμα της κρισιμότητας της κατάστασης και του κυβερνητικού πανικού, τον Νοέμβριο ο ίδιος άνθρωπος απέρριπτε τις σχετικές προτάσεις της αντιπολίτευσης,  γιατί όπως έλεγε «δεν είμαστε Σοβιετία».

Στην πεντασέλιδη(!) συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο κ. Μητσοτάκης περιέγραφε τον άλλο κόσμο που ζει, όπου όλα πάνε καλά. «Είμαι αισιόδοξος ότι φτάνουμε στο τέλος του πολέμου με τον κορωνοϊό και τελικά θα βγούμε νικητές», καθώς «η Πολιτεία ενίσχυσε το εθνικό σύστημα υγείας που κουβαλούσε πολλές παθογένειες».

► Διαβάστε επίσης:O Κυρ. Μητσοτάκης.. έχει κέφια 

Και αυτός Σοβιετία θα το κάνει, αν βεβαίως χρειαστεί: «Εάν είχαμε σπεύσει να κάνουμε αυτό που μας ζητούσε η αντιπολίτευση απ’ τον περασμένο Απρίλιο, θα είχαμε κάνει επιτάξεις χωρίς να τις χρειαζόμασταν τότε ξοδεύοντας δεκάδες εκατομμύρια… Ομως, τώρα, που απαιτείται η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, προχωράμε, σε πρώτη φάση(μη βιάζεσαι, με το πάσο σου-ΣΣ) σε συνεργασία μαζί του. Αν, όμως, χρειασθεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, δεν θα διστάσω να το κάνω».

Έχω τονίσει το προσωπικών υπηρεσιών γιατί οι δύο Λένιν της σύγχρονης ελληνικής Σοβιετίας αναφέρονται σε ιδιώτες γιατρούς, αλλά όχι στις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και τους ιδιοκτήτες τους, με τους οποίους δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση να τα βάλουν. Τους υποστηρικτές και χρηματοδότες δεν τους πειράζουμε, αν και αυτή είναι η μοναδική λύση που θα απέδιδε αποτελέσματα.

Η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, ακόμη και αν γίνει, δεν μπορεί να λύσει το σημερινό, γιγαντιαίο πρόβλημα.  Ακόμη και 1000 γιατρούς να επιστρατεύσει η κυβέρνηση, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο τι ειδικότητες θα επιλέξει , πώς και που θα χρησιμοποιηθούν. Το κυριότερο, χρειάζονται παράλληλα με τους ανθρώπους και υποδομές: το υπάρχον σύστημα έχει πλήρως φρακάρει.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), στην ανακοίνωση μετά τη σύσκεψη με τον κ. Κίκιλια, τόνιζε:

«ο υπουργός Υγείας εξακολουθεί να δηλώνει με μια απόλυτη επικοινωνιακή ασάφεια ότι αναζητά 200 ιατρούς για το ΕΣΥ, χωρίς σχέδιο, χωρίς να αποσαφηνίζει πόσοι γιατροί χρειάζονται από κάθε ειδικότητα, που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε τι ωράριο και υπό ποιες συνθήκες και χωρίς κάλυψη αστικής ευθύνης».

► Διαβάστε επίσης: Συνεδρίαση Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου: κ. Κικίλια είστε ανεπαρκής 

O ΠΙΣ βαρύνεται για την ελάχιστα ηθική στάση του, την εποχή που το κατηφορίζων  Μπέργκαμο ήταν ακόμη στη Θεσσαλονίκη, όταν παζάρευε το ύψος της αποζημίωσης για τη συνεργασία των ιδιωτών γιατρών με το ΕΣΥ. Αλλά στην περίπτωση των τωρινών προθέσεων (ούτε καν αποφάσεων) Κικίλια- Μητσοτάκη έχει δίκιο: είναι πολύ λίγες και έρχονται πολύ αργά.

Απόδειξη ότι πρόκειται για επικοινωνιακά κόλπα, η κυβέρνηση, αντί να απειλεί με επίταξη ιδιωτών γιατρών, θα μπορούσε να προχωρήσει σε άμεση πρόσληψη όλων των ειδικευμένων ιατρών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν υποβάλλει δικαιολογητικά για ένταξη στο Ε.Σ.Υ, των ιατρών που βρίσκονται σε λίστα αναμονής κλπ. Όλα τα άλλα είναι για τον εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης.

Το Σύνταγμα προβλέπει την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, «σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης, ή για τη θεραπεία άμεσης κοινωνικής ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή υγεία». Οι ιδιωτικές δομές περιέρχονται στο κράτος, χωρίς επιπλέον αμοιβή. Αντί για αυτό, οι τζάμπα μάγκες παίζουν επικοινωνιακά παιχνίδια, ενώ η κρίση κορυφώνεται.

Στο τέλος, είτε θα αναγκαστούν να τα βάλουν με τους ομοιδεάτες χρηματοδότες τους. ‘Η περιμένετε να δείτε πρόχειρα στρατόπεδα με ράντζα , έξω από τα ξεχειλισμένα δημόσια νοσοκομεία.

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 20 times, 1 visits today)

Read more:
Ποιός το έκανε αυτό
Ποιός το έκανε αυτό;

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close