Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου Σασσόλι: Η ελληνική επανάσταση του 1821 έδωσε ορμή ελευθερίας σε όλη την Ευρώπη

Permalink

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ Σασόλι, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην Ολομέλεια του Μαρτίου, έκανε ειδική αναφορά στην επέτειο της ελληνικής επανάστασης του 1821, λέγοντας ότι «αύριο τιμάμε την 200η επέτειο από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης. Η ελληνική επανάσταση έδωσε μια ορμή σε όλη την Ευρώπη υπέρ της ελευθερίας με τις κοινές αξίες να ωθούν  την Μ. Βρετανία, τη Γαλλία και τη Ρωσία να μπουν στη μάχη. Η επανάσταση ολοκληρώθηκε με την ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, που έχει φτάσει πολύ μακριά. Η Ελλάδα εντάχθηκε στην ΕΕ το 1981 και έκτοτε είναι στην κέντρο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Θέλουμε να το τιμήσουμε αυτό και να το θυμηθούμε».

Η δήλωση του Προέδρου έγινε ύστερα από σχετικό αίτημα δέκα Ελλήνων ευρωβουλευτών από διαφορετικές πολιτικές ομάδες και ειδικότερα τους: Ανδρουλάκη Νίκο (S&D), Αρβανίτη Κώστα (The Left), Γεωργούλη Αλέξη (The Left), Κεφαλογιάννη Μανώλη (EPP), Κόκκαλη Πέτρο (The Left), Κούλογλου Στέλιο (The Left), Κουντούρα Έλενα (The Left), Κυμπουρόπουλο Στέλιο (EPP), Παπαδημούλη Δημήτρη (The Left), Σπυράκη Μαρία (EPP). Η πρωτοβουλία για το αίτημα ήταν του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου.

«Σε λίγες μέρες, η Ελλάδα γιορτάζει 200 χρόνια από την επανάσταση για την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αυτή η επέτειος δεν είναι μόνο μια εθνική γιορτή ανεξαρτησίας. Συνδέεται άμεσα με την Ευρώπη και τον κοινό ιστορικό δρόμο της.

Καθοδηγούμενη από τις αρχές του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης, η ελληνική επανάσταση συνέπεσε με τις εθνικές απελευθερωτικές επαναστάσεις σε όλο τον κόσμο.

Υπήρξε ένα κύμα πανευρωπαϊκής υποστήριξης για την ανεξαρτησία της σύγχρονης Ελλάδας, πρόδρομο των αρχών της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και συνεργασίας. Αρχές, οι οποίες εκφράστηκαν περίπου 150 χρόνια αργότερα με τη δημιουργία της ΕΟΚ και αργότερα της ΕΕ», έγραφαν στην επιστολή τους προς τον Ντ. Σασσόλι οι ευρωβουλευτές.

Ο Στέλιος Κούλογλου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και εξερχόμενος από την αίθουσα της Ολομέλειας δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω και δημοσίως τον πρόεδρο Σασσόλι για την ομιλία του καθώς και τους Έλληνες συναδέλφους που συνυπέγραψαν το αίτημα. Τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 υπογραμμίζουν την ανάγκη να δουλέψουμε σε πνεύμα συνεργασίας για την αντιμετώπιση των νέων μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας».

Δείτε το απόσπασμα της ομιλίας του Προέδρου Σασσόλι εδώ:  https://youtu.be/_s4eb52mtLg


(Visited 6 times, 1 visits today)

Read more:
DeTGzY8W4AAHMB1
Κούλογλου: Ο κ. Μητσοτάκης υποσυνείδητα στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ

«Τουλάχιστον ο κ. Μητσοτάκης θα μας αφήνει να κοιμόμαστε τα βράδια», σχολίασε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα...

Close