Κρυμμένα μυστικά: Oι τέσσερις διαλογές ασθενών και τα περιφερόμενα ράντζα

Permalink

Τέσσερις διαλογές για το ποιος πεθαίνει και ποιος θα γίνει προσπάθεια να ζήσει γίνονται αυτή τη στιγμή στην Aττική.

Η πρώτη είναι ανάμεσα στους ασθενείς που μπαίνουν στις ΜΕΘ και σε αυτούς που μένουν έξω.  Στην Αττική, ένας στους 4 νοσηλεύεται εκτός Εντατικής.  Οι γιατροί επισημαίνουν ότι η «παραμονή τους εκτός ΜΕΘ  είναι επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή τους». Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, η παραμονή διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ για παραπάνω από 48 ώρες, είναι ρωσική ρουλέτα. «Μπορεί οι περισσότεροι θάνατοι να προέρχονται από τους απλούς θαλάμους, όχι απο τις ΜΕΘ,», έγραψε μια γιατρός, στη συγκλονιστική μαρτυρία της.

Η δεύτερη διαλογή γίνεται με τα «περιφερόμενα ράντζα» των εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένων ασθενών. Οι παροχές οξυγόνου σε ένα κανονικό θάλαμο είναι όσες και οι κλίνες του θαλάμου. Υπάρχουν έτσι ασθενείς στα ράντζα των διαδρόμων,  που δεν παίρνουν το οξυγόνο που χρειάζονται( οι φορητές φιάλες οξυγόνου, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται και  στο σπίτι, δεν παρέχουν επαρκείς ποσότητες, δεν είναι τύπου high flow).

Αποτέλεσμα; οι γιατροί  είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν αυτούς που χρειάζονται περισσότερο οξυγόνο και τους βάζουν στους θαλάμους. Αν αυτοί που μένουν εκτός χρειαστούν οξυγόνο, τους μεταφέρουν στους θαλάμους και επιλέγουν κάποιον άλλο να βγει έξω. Αυτή είναι η τακτική των «περιφερόμενων ράντζων».

Αυτό γίνεται φυσικά, όσο προλαβαίνουν οι υγειονομικοί. «Όταν 2 ειδικοί παθολόγοι και 3-4 ειδικευόμενοι  είναι υπεύθυνοι για εκατοντάδες ασθενείς στη βραδινή βάρδια και άλλες τόσες νοσηλεύτριες, το αποτέλεσμα είναι το πρωί να βρίσκουν ασθενείς νεκρούς στα κρεβάτια τους χωρίς να έχουν προλάβει να το πάρουν χαμπάρι », πρόσθετε η γιατρός στη μαρτυρία της.

Η τρίτη διαλογή, λόγω της «κοβιντοποίησης» των νοσοκομείων, γίνεται μεταξύ των καρκινοπαθών που χρειάζονται επειγόντως επεμβάσεις(με τις καρδιοπάθειες το πρόβλημα έχει λυθεί μερικώς -με κόστος για το Δημόσιο- με το Ωνάσειο). Έχει δημιουργηθεί λοιπόν κατάλογος καρκινοπαθών, σε λίστες αναμονής.

Η τέταρτη διαλογή γίνεται με τους ασθενείς που εξέρχονται από τις ΜΕΘ, συχνά εσπευσμένα, για να αδειάσει η θέση, και βεβαίως χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Ανάλογα με το περιβάλλον που θα βρεθεί και τις ιατρικές υπηρεσίες, ο ασθενής μπορεί να αποθεραπευτεί σύντομα, να καθυστερήσει ή και να παρουσιάσει κάποια μορφή υποτροπής, από τις παράπλευρες ζημιές του κορονοϊού.

Ήδη από την τραγωδία της Θεσσαλονίκης, είχε επανειλημμένως  επισημανθεί στο Tvxs.gr ότι το υπουργείο Υγείας πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνία με ιδιωτικές κλινικές, ακόμη και μικρές, για να προωθηθούν εκεί οι αποθεραπευόμενοι από covid ασθενείς. Ώστε και να τύχουν μεγαλύτερης προσοχής και να αποσυμφορηθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Αλλά βεβαίως η εμπειρία της Βόρειας Ελλάδας δεν δίδαξε τίποτα σε μια αλαζονική κυβέρνηση, που πιστεύει ότι μπορεί να τη βγάζει συνεχώς με επικοινωνιακά τρικ και ψέματα, από τις χιλιάδες ανύπαρκτες ΜΕΘ και τα αυτό-τεστ. Εδώ ακόμη και στο +5 αρνείται να προχωρήσει στην επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών, παίρνοντας στο λαιμό της τα θύματα των τεσσάρων διαλογών. Γιατί και για τις τέσσερις, είναι η κυβέρνηση που έχει την αποκλειστική ηθική, πολιτική και νομική ευθύνη.

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 9 times, 1 visits today)

Read more:
Stelios7HE
ΣΚΑΙ – Συνέντευξη «Διαβάζω Σχολιάζω»

Δείτε τη συνέντευξη του Στέλιου Κούλογλου στην Νίκη Λυμπεράκη και την εκπομπή "7 Ημέρες Ελλάδα" εδώ: Διαβάζω - Σχολιάζω

Close