Κούλογλου: Γράμμα στους ευρωβουλευτές, απάντηση στην επιστολή Γ. Λαγού

Permalink

Ενόψει της ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την άρση ασυλίας του Γιάννη Λαγού και με αφορμή την επιστολή που έστειλε ο τελευταίος στους ευρωβουλευτές ζητώντας να καταψηφίσουν το αίτημα άρσης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, έστειλε στους συναδέλφους του την ακόλουθη επιστολή όπου τους υπενθυμίζει τα εγκλήματα για τα οποία καταδικάστηκε ο Γιάννης Λαγός:

Αγαπητοί συνάδελφοι, στην επιστολή που σας έστειλε αργά την Παρασκευή 23/4 το βράδυ, ο Γιάννης Λαγός, εκλεγμένος με την νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή, σας ζητά να μην ψηφίσετε την Δευτέρα υπέρ της άρσης της ασυλίας του. Παρουσιάζει τον εαυτό του ως θύμα συνωμοσίας και πολιτικής δίωξης και προσπαθεί να ανασκευάσει όλες τις κατηγορίες με τις οποίες καταδικάστηκε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Τα στοιχεία που επικαλείται δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, είναι ψεύτικα και παραπλανητικά. Συγκεκριμένα:

•    Ένα από τα εγκλήματα για τα οποία καταδικάστηκε η Χρυσή Αυγή είναι η εν ψυχρώ δολοφονία, το 2013, του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα. Στην επιστολή του, ο Γ. Λαγός υποστηρίζει ότι ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας, ονόματι Γ. Ρουπακιάς,  «προσποιείτο ότι είχε σχέση με τη Χρυσή Αυγή».

•    Η ενεργός συμμετοχή του  Ρουπακιά στην Χρυσή Αυγή(ΧΑ), έχει πλήρως επιβεβαιωθεί. Καταθέσεις στους ανακριτές εντάσσουν τον Ρουπακιά στην ηγετική ομάδα της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, τον τόπο της δολοφονίας.  Σε κατάλογο των «πυρηναρχών» και των υπεύθυνων των οικονομικών των τοπικών οργανώσεων της ΧΑ που βρέθηκε τον Οκτώβριο του 2013 μετά από έρευνα των φορολογικών αρχών στο σπίτι της λογίστριας της Χρυσής Αυγής ο Ρουπακιάς αναφερόταν ως αναπληρωτής οικονομικός υπεύθυνος της οργάνωσης της Νίκαιας, δίπλα στο Γιώργο Πατέλη, επικεφαλής των «ταγμάτων εφόδου» στην περιοχή,.

•    Ο Ρουπακιάς λάμβανε μισθό 600 ευρώ από τη Χρυσή Αυγή. Τον Ιούνιο του 2013 επισκέφθηκε μαζί με πενήντα περίπου χρυσαυγίτες από τη Νίκαια την τοπική οργάνωση της Χ.Α. στη Σπάρτη όπου εκφώνησε ομιλία ως εκπρόσωπος της Οργάνωσης ΧΑ Νίκαιας. Τον Αύγουστο του 2013 συμμετείχε σε μία κατασκήνωση της ΧΑ, η οποία είχε οργανωθεί με εντολή του Γ. Λαγού και περιλάμβανε στρατιωτικού τύπου γυμνάσια και ιδεολογική κατήχηση στα ναζιστικά ιδεώδη της ΧΑ, στην οποία παρίστατο και ο Ρουπακιάς.

– Στην επιστολή του, ο Γ. Λαγός υποστηρίζει ότι δεν είχε την παραμικρή σχέση με το έγκλημα. Το βράδυ της δολοφονίας, ο Γιάννης Λαγός είχε ανταλλάξει πλήθος κλήσεων με τον πυρηνάρχη της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας, Γιώργο Πατέλη –πριν τη δολοφονία, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από αυτήν. Όπως αποκάλυψε ο Πατέλης κατά την απολογία του, ο δολοφόνος συνομίλησε μαζί του δεκαπέντε με είκοσι λεπτά μετά τη σύλληψή του.

Ο Πατέλης επικοινώνησε τότε με τον Λαγό, ο οποίος με τη σειρά του μίλησε τηλεφωνικά με τον «Φύρερ » της οργάνωσης Νίκο Μιχαλολιάκο, 40 λεπτά μετά τη δολοφονία. Ο Λαγός προσπάθησε να αποκρύψει ενοχοποιητικά στοιχεία για μέλη της οργάνωσης αναμεμιγμένα στη δολοφονία και λίγες μέρες μετά τηλεφώνησε στον Πατέλη και τον διέταξε με τη φράση:  «μένεις εδώ και συνεχίζεις κανονικά», στη θέση δηλαδή του πυρηνάρχη της οργάνωσης. Ο Λαγός ήταν ο καθοδηγητής της οργάνωσης που ευθύνεται για τη δολοφονία.

-Η εγκληματική δράση του δεν περιορίζεται στη δολοφονία του νεαρού μουσικού. Είχε πρωτοστατήσει σε επιθέσεις σε κοινωνικούς χώρους, για μια μάλιστα από αυτές κρίθηκε το 2019 ένοχος ως ηθικός αυτουργός και καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες φυλάκιση.

– Καθοδηγούσε επίσης επιθέσεις σε συνδικαλιστές και σε μετανάστες. Στις 12 Ιουνίου 2012 μέλη της ΧΑ εισέβαλαν στο σπίτι όπου διέμεναν Αιγύπτιοι ψαράδες στην εργατική συνοικία του Περάματος και τους τραυμάτισαν σοβαρά. Νωρίτερα ο Λαγός σε ομιλία του είχε πει ότι «από εδώ και στο εξής οι Αιγύπτιοι ψαράδες θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή».

Στην επιστολή του, ο Γ. Λαγός αναφέρεται στην αγόρευση- απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως στη δίκη της ΧΑ, η οποία αποδοκιμάστηκε και αποδομήθηκε πλήρως από την πρόεδρο του Δικαστηρίου και την απόφαση του τελευταίου. Επικαλείται επίσης επαφές της Χρυσής Αυγής με μέλη της τότε κυβέρνησης, που δεν έχουν σχέση με τη δική του εγκληματική δράση. Η επιστολή είναι χαρακτηριστική της θρασυδειλίας και της υποκρισίας των νεοναζί, που αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη για τις πράξεις τους, ακόμη και όταν υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία σε βάρος τους. Βίντεο από τη δράση τους και φωτογραφίες με τα πιστεύω τους, όπως αυτή που επισυνάπτω.

«Είναι πολύ ωραίο που είσαι ιδιαίτερα ευαίσθητος όσον αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μιανμάρ ή το Καζακστάν» αλλά τι γίνεται στην Ευρώπη, καταλήγει στην επιστολή του. Σας διαβεβαιώ ότι ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται στο ελάχιστο για την ελευθερία στη Μιανμάρ ή το Καζακστάν. Και ότι αν κάποιος πρόσφυγας ή μια μετανάστρια από τις χώρες αυτές έπεφτε στα χέρια του, δεν θα πέρναγε καθόλου καλά.

24 Απριλίου 2021

Στέλιος Κούλογλου


(Visited 18 times, 1 visits today)

Read more:
380708-e_arkhe_tou_telous
Η Αρχή του τέλους…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close