Άρση πατέντας: της.. Γάζας στη ΝΔ και ο Παλαιστίνιος Τσιόδρας

Permalink

Συζητήσαμε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα με την άρση της πατέντας των εμβολίων covid. Ήταν μια χαρακτηριστική στιγμή, καθώς «η όλη αριστερά» (Σοσιαλιστές, Αριστερά και Πράσινοι) τάχθηκαν υπέρ της άρσης, ενώ ακροδεξιά, δεξιά και το (ακραίο) κέντρο κατά.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα(ΕΛΚ) είπε κάτι ωραία, ότι αν ελευθερωθούν οι πατέντες η Κίνα και η Ρωσία θα αρχίσουν να παράγουν «δυτικά εμβόλια». Έχουν μείνει οι άνθρωποι στον Ψυχρό Πόλεμο. Ακόμη και στα εμβόλια βλέπουν Δύση και Ανατολή. Στο ΕΛΚ ανήκει και η ΝΔ, που θεωρητικά έχει άλλη θέση καθώς όπως γνωρίζουμε ο κ. Μητσοτάκης είχε πρωτοποριακά ταχθεί υπέρ της άρσης των πατεντών, πολύ πριν και από τον Μπάιντεν.

Αλλά σε μια τροπολογία, για την άρση των πατεντών, από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων ευρωβουλευτών της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, και η οποία τελικά υπερψηφίστηκε,  οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ψήφισαν κατά, μαζί με τη δεξιά και το (ακραίο) κέντρο. Προφανώς ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν εκτός γραμμής και το «λάθος» διορθώνεται, με την ελπίδα ότι τα φιλικά ΜΜΕ θα κάνουν και αυτή την κολοτούμπα γαργάρα. Ο Αυστριακός ομιλητής της ακροδεξιάς.  που επίσης ψήφισε κατά, είπε ένα άλλο ωραίο:ότι η απελευθέρωση της θα ήταν « πλήγμα κατά της ιδιοκτησίας». Έτσι ακριβώς.

Ένα ζήτημα σοβαρότερο από τις νεοδημοκρατικές παλινωδίες, είναι η δολοφονία από ισραηλινούς πυραύλους, του δόκτωρα Ayman Abu al-Ouf, του Παλαιστίνιου Τσιόδρα, επικεφαλής της εκστρατείας κατά του κοροναϊού στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας. Ο δημοφιλής γιατρός σκοτώθηκε μαζί με τα δύο παιδιά του σε επίθεση στη γειτονιά που κατοικούσε , επίθεση η οποία στοίχισε τη ζωή σε 30 άτομα.

Σύμφωνα με την γνωστή Ισραηλινή δημοσιογράφο Αμίρα Χας, την ανταποκρίτρια στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη της  εφημερίδας του Τελ Αβίβ  Haaretz, η εκστρατεία βομβαρδισμού του Ισραήλ σκοπίμως στοχεύει συγκεκριμμένους πολίτες και αφανίζει ολόκληρες οικογένειες. «Το Ισραήλ έχει όλες τις πληροφορίες για κάθε Παλαιστινιακή οικογένεια, είτε είναι στη Δυτική Όχθη είτε στην Ιερουσαλήμ ή στη Γάζα», εξήγησε χθες η Χας στην αμερικανική ραδιοφωνική εκπομπή Democracy Now. «Ξέρει πόσα παιδιά και πόσοι μεγάλοι είναι μέσα. Όταν ο ισραηλινός στρατός αποφασίζει να βομβαρδίσει ένα τέτοιο σπίτι χωρίς να προειδοποιήσει τους ανθρώπους να το εγκαταλείψουν, εκτιμά ότι ο στρατιωτικός στόχος τους είναι πιο σημαντικός από τη ζωή των ανθρώπων».

Στρατιωτικός στόχος ο γιατρός, επικεφαλής της εκστρατείας κατά του covid; Όσο και αν ακούγεται εξωφρενικό, ο ισραηλινός στρατός στοχεύει συστηματικά τις υποδομές υγείας:  έχει βομβαρδίσει τις τελευταίες μέρες μια κλινική της διεθνούς αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, τις εισόδους νοσοκομείων, τους δρόμους που οδηγούν σε αυτά για να μην μπορούν να προσεγγίσουν τα ασθενοφόρα και τα ίδια τα ασθενοφόρα.. Μέχρι στιγμής 1400 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από τους βομβαρδισμούς, 58.000 έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και 213 έχουν χάσει τη ζωή τους, ανάμεσα τους 61 παιδιά. Έντεκα άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ισραήλ, από τους πυραύλους που εξαπολύει η Χαμάς.

Ένας από τους πυραύλους που πέφτουν σαν βροχή στη Γάζα, σε σημείο ώστε είναι δυνατή και η φωτογράφιση τους( η εκπληκτική φωτογραφία του άρθρου είναι από τους Νιου Γιορκ Τάιμς) προξένησε χθες σοβαρές ζημιές στο μοναδικό εργαστήριο ανάλυσης των μοριακών τεστ για covid που υπάρχει στη Γάζα. Έτσι σταμάτησαν τα τεστ για covid, ηπατίτιδα, ΙΗV κλπ. Στο ίδιο εργαστήριο ήταν αποθηκευμένα και τα όποια εμβόλια.

Μετά από ένα ισχυρό κύμα τον Απρίλιο, η πανδημία σκότωνε περίπου 230 άτομα την ημέρα πριν τις εχθροπραξίες και τα νοσοκομεία είχαν φτάσει στα όρια τους σε αυτή τη φτωχή μικρή λωρίδα γης,  όπου ζουν στριμωγμένα 2 εκατομμύρια. Παρότι η πρόσβαση καθώς και όλες οι είσοδοι  στη Λωρίδα της Γάζας ελέγχονται αυστηρά από το Ισραήλ, το τελευταίο δεν έχει αναλάβει καμία από τις υποχρεώσεις τις οποίες οι διεθνείς συμβάσεις ορίζουν για τις  δυνάμεις κατοχής.

Ετσι, μόνο το 1,9% του πληθυσμού της Γάζας έχουν πλήρως εμβολιαστεί, ενώ στο Ισραήλ το ανάλογο ποσοστό φτάνει στο 56%. Στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες,  η δεξιά ανησυχούσε χθες μήπως η απελευθέρωση των πατεντών βλάψει την έρευνα, την καινοτομία και την περιουσία..

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 5 times, 1 visits today)

Read more:
26259965239_28db0598f9_k
Κούλογλου: Πενήντα χρόνια μετά τον Μάη του ’68, είμαστε στην εποχή της αντεπανάστασης

«Δυστυχώς πενήντα χρόνια μετά τον Μάη του 68 και πάνω από έναν αιώνα από την πρώτη εργατική πρωτομαγιά βρισκόμαστε στην...

Close