Κούλογλου σε Σκόπια: Μη περιμένετε να λύσετε τις διαφορές με τη Βουλγαρία για να προετοιμαστείτε για την ΕΕ

Permalink

«Μη περιμένετε να επιλυθούν οι διαφορές Σκοπίων-Σόφιας για να ξεκινήσετε να προετοιμάζεστε για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, απευθυνόμενος στη Β. Μακεδονία και την Αλβανία, σε συνέντευξη του στο κανάλι των Σκοπίων «24».

Το βέτο της Βουλγαρίας στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Β. Μακεδονία «είναι κάτι που ενοχλεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα το εμποδίσουμε. Διώξαμε τον εθνικισμό από την πόρτα με την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της Β. Μακεδονίας και της Ελλάδας. Κανείς δε θέλει να τον δει να επιστρέφει από το παράθυρο», τόνισε ακόμη ο ευρωβουλευτής.

Ολόκληρη η συνέντευξη του: 

Θεωρείτε ότι οι διαφορές Σκοπίων-Σόφιας θα λυθούν μέχρι το καλοκαίρι;

Θεωρώ πως ναι. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπαθούμε τα προβλήματα μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας να μην συμπεριληφθούν στο πακέτο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Β. Μακεδονία. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που αποδέχεται και η Βουλγαρία σε κάποιο βαθμό. Επίσης, οι υπουργοί ήρθαν σε συμφωνία για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και Β. Μακεδονίας, οπότε είναι ένα καλό σημάδι. Επιπλέον, η Πορτογαλική προεδρία δουλεύει σκληρά για να το πετύχει αυτό. Θεωρώ ότι θα έχουμε καλά νέα.

Τι κάνουν οι ευρωβουλευτές για να σταματήσουν τα εμπόδια που βάζει η Βουλγαρία;

Κανείς δε συμφωνεί με αυτά, εκτός από κάποιους ευρωβουλευτές της Βουλγαρίας. Διώξαμε τον εθνικισμό από την πόρτα με την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της Β. Μακεδονίας και της Ελλάδας. Κανείς δε θέλει να τον δει να επιστρέφει από το παράθυρο. Κανείς δε θέλει προβλήματα του παρελθόντος να μην επιλύονται ειρηνικά, πόσω δε μάλλον να συμπεριληφθούν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Αυτό είναι απαράδεκτο, και είμαστε όλοι εναντίον του. Για αυτό και λέμε, ότι πρέπει να συζητήσετε τα προβλήματα και να τα λύσετε, αλλά δε γίνεται να είναι μέρος των διαπραγματεύσεων.

Συνεπώς, οι ευρωβουλευτές συζητάτε με τους Βούλγαρους συναδέλφους σας ώστε να δώσετε ώθηση στη λύση αυτών των προβλημάτων.

Φυσικά. Συζητάμε για αυτά τα θέματα και λέμε ότι αυτή η στάση κάνει ζημιά μόνο στη Βουλγαρία καθώς της αποδίδει την εικόνα ότι προσπαθεί να αξιοποιήσει την θέση της ως μέλος της ΕΕ για να επηρεάσει σε ένα ζήτημα απόλυτα διμερές. Το πρόβλημα αφορά τα Σκόπια και τη Σόφια. Όχι την ΕΕ. Αυτό είναι απαράδεκτο γιατί είναι μιας μορφής εκβιασμού. Δεν αποδεχόμαστε εκβιασμούς στην ΕΕ και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πως οι ιθύνοντες στην Αθήνα σκοπεύουν να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων;

Η ελληνική κυβέρνηση ενώ αντιμετώπισε την Συμφωνία των Πρεσπών αρχικά ως προδοτική, τώρα λένε ότι πρέπει να εφαρμόσουμε αυτή την «ιστορική συμφωνία, που θα κάνουν τα πάντα για να προωθήσουν». Δε είναι πολύ ενεργοί επί του θέματος, αλλά δε θα κάνουν κάτι για να το εμποδίσουν. Θεωρώ ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι θετική, δε θα αποτελέσει εμπόδιο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Βερολίνο προωθεί την ένταξη της Β. Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ. Τι γίνεται σε διπλωματικό επίπεδο;

Η διπλωματία αυτή την στιγμή ασχολείται με δυο πράγματα. Το ένα είναι το βέτο της Βουλγαρίας και το άλλο η άρση του. Θεωρώ ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε καλό δρόμο. Ωστόσο, η Β. Μακεδονία και η Αλβανία πρέπει να προετοιμαστούν για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Για να το πετύχετε πρέπει να κάνετε διάφορα πράγματα: μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς, ενίσχυση του συστήματος δικαιοσύνης, κλπ. Ο πρωθυπουργός Ζάεφ έχει κάνει σπουδαία δουλειά μέχρι τώρα και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο και θα βελτιώσει την κατάσταση. Η από καρδιάς συμβουλή μου είναι μη περιμένετε τα προβλήματα με τη Βουλγαρία να λυθούν για να αρχίσετε να προετοιμάζεστε. Ξεκινήσετε τώρα!

Υπάρχει πολύ ενθουσιασμός για την έναρξη των διαπραγματεύσεων αλλά ποιες είναι πιθανότητες να γίνει αυτό πριν λήξει η πορτογαλική προεδρία;

Δε μπορώ να το εγγυηθώ αυτό. Έχει να κάνει με τον προγραμματισμό του Συμβουλίου και τα τρέχοντα προβλήματα με την πανδημία, το πρόγραμμα ανάκαμψης, τις πρωτοβουλίες του Αμερικάνου Προέδρου Μπάιντεν, και πως θα ανταποκριθούμε σε αυτές… Οπότε το πρόγραμμα είναι γεμάτο. Υπάρχει η διάθεση, σας διαβεβαιώνω, αλλά η ημερομηνία είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου.

Όσο το μπλόκο της Βουλγαρίας παραμένει, μπορεί να αποσυνδεθεί το πακέτο διαπραγματεύσεων από αυτά τα προβλήματα για την Αλβανία και τη Β. Μακεδονία; Επισήμως η απάντηση είναι όχι. Τι συζητιέται, όμως, πίσω από κλειστές πόρτες;

Όπως σας είπα υπάρχει οργή για αυτή τη στάση. Δε θέλουμε να συνεχιστεί. Δε θέλουμε τον εθνικισμό να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Για αυτό και λέμε ότι λύστε τα προβλήματα σας στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά μη τα χρησιμοποιείτε ως μοχλό πίεσης για τις διαπραγματεύσεις. Θεωρώ ότι θα το πετύχουμε.


(Visited 8 times, 1 visits today)

Read more:
Αναποδιές...
Αναποδιές…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close