Καλό ταξίδι, μίστερ Bezos

Permalink

Μην παρασύρεστε από τις ελληνικές, εξαγορασμένες καρικατούρες που παριστάνουν τους δημοσιογράφους: διεθνώς, όλες οι μεγάλες αποκαλύψεις των τελευταίων ετών, έγιναν από θαρραλέους, ανεξάρτητους και τίμιους ρεπόρτερ που πίστευαν στην αποστολή τους.

Από τα Panama Papers και τους φορολογικούς παραδείσους, μέσω των οποίων οι ισχυροί κλέβουν τους αδύνατους. Μέχρι την πρόσφατη αποκάλυψη της δημόσιας τηλεόρασης της Δανίας, ότι η κυβέρνηση της χώρας συνεργαζόταν με τις ΗΠΑ για την παρακολούθηση της Μέρκελ και όλου του πλανήτη. (η έρευνα έγινε σε συνεργασία με ευρωπαϊκά ΜΜΕ).

Μόλις χθες, η εξαιρετική αμερικανική ερευνητική ομάδα ProPublica πέτυχε το ακατόρθωτο: ερεύνησε τις φορολογικές δηλώσεις των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο και αποκάλυψε ότι πληρώνουν ελάχιστους ή καθόλου φόρους.

Το 2007, ο Jeff Bezos, από τότε πολυδισεκατομμυριούχος λόγω της Amazon και τώρα ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, δεν πλήρωσε ούτε μια δεκάρα σε φόρο εισοδήματος. Ξανά το ίδιο το 2011. Το 2018, ο ιδρυτής της Tesla Elon Musk, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, δεν κατέβαλε επίσης φόρους εισοδήματος.

Ο Michael Bloomberg κατάφερε το ίδιο τα τελευταία χρόνια. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Carl Icahn επίσης δύο φορές. Ο George Soros δεν κατέβαλε ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος επί τρία συνεχόμενα χρόνια.

Oι αποκαλύψεις «κατεδαφίζουν τον ακρογωνιαίο λίθο του αμερικανικού φορολογικού συστήματος: ότι όλοι πληρώνουν δίκαια  τους μερίδιο και οι πλουσιότεροι Αμερικανοί πληρώνουν τα περισσότερα », σχολιάζει η ProPublica. Τα τελευταία χρόνια, το μέσο αμερικανικό νοικοκυριό με περίπου 70.000 δολάρια ετήσιο εισόδημα κατέβαλε 14% σε ομοσπονδιακούς φόρους.

«Οι πλουτοκράτες όπως ο  Bezos, ο Bloomberg, ο Warren Buffett, ο Musk και ο  Soros μπόρεσαν να επωφεληθούν από ένα πλέγμα κενών στον φορολογικό κώδικα και το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν έμφαση στη φορολόγηση του εισοδήματος από την εργασία, όχι του πλούτου», εξήγησαν οι New York  Times που αναδημοσίευσαν την έρευνα,

«Μεγάλο μέρος του πλούτου που συγκεντρώνουν — όπως μετοχές σε εταιρείες που διοικούν, εξοχικές κατοικίες, γιοτ και άλλες επενδύσεις — δεν θεωρείται φορολογητέο εισόδημα εκτός εάν τα περιουσιακά αυτά στοιχεία πωληθούν και βγει κέρδος. Ακόμα και τότε, υπάρχουν κενά στον φορολογικό κώδικα που μπορούν να περιορίσουν ή να διαγράψουν κάθε φορολογική υποχρέωση». ‘Η πληρώνουν αστεία ποσοστά επί του πλούτου τους, από 0,1 έως 3%, όπως δείχνει ο παρακάτω πίνακας.


Στο μεταξύ, ο κ. Bezos ετοιμάζεται να πάει ταξιδάκι στο διάστημα, μαζί με τον αδελφό του και έναν ακόμη επιβάτη, ο οποίος καπάρωσε τη θέση μετά από δημοπρασία, πληρώνοντας 2,8 εκατ $. Το ταξίδι θα γίνει με την εταιρεία Blue Horizon που έχει δημιουργήσει ο ιδρυτής της Amazon για διαστημικές εξερευνήσεις και εκδρομές. Καλό ταξίδι, μίστερ Bezos και στην επιστροφή πληρώστε και κανένα φόρο!

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 14 times, 1 visits today)

Read more:
Κούλογλου-2
«Γνωρίζουμε τους Ευρωβουλευτές»: Ο Στέλιος Κούλογλου στο Vouliwatch

Αγαπητοί Vouliwatchers, Στο πλαίσιο της αποστολής μας για ενδυνάμωση της δημοκρατίας και ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ εκλεγμένων αντιπροσώπων και των...

Close