Ερώτηση Κούλογλου-Αρβανίτη σε Κομισιόν για τις καταγγελίες βασανιστηρίων από την ΕΛ.ΑΣ.

Permalink

Το ζήτημα των συνεχιζόμενων καταγγελιών για βασανιστήρια και χρήση υπέρμετρης βίας από την Ελληνική Αστυνομία φέρνουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου και Κώστας Αρβανίτης, στην προσοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με ερώτηση τους προς την Κομισιόν, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν την καταγγελία του Γεωργιανού, Γκόργκι Χαρτζεϊσβίλι ότι βασανίστηκε τέσσερις μέρες στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. σε μια προσπάθεια να του αποσπάσουν ομολογία για τον φόνο της 20χρονης Κάρολαιν, όταν ακόμη ο -δολοφόνος- σύζυγος της προσποιούνταν ότι το έγκλημα διέπραξαν αλλοδαποί διαρρήκτες.

Μάλιστα τονίζουν ότι εκτός από αυτή την καταγγελία, δυο νέες μηνύσεις για βασανιστήρια και εξαιρετικά βίαιες συμπεριφορές της αστυνομίας κατατέθηκαν από πολίτες. Για τον λόγο αυτό, οι ευρωβουλευτές με την ερώτηση τους ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διευκρινίσει εάν θα ζητήσει εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές για αυτά τα περιστατικά.

Ολόκληρη η ερώτηση:

Ένας Γεωργιανός υπήκοος κατήγγειλε ότι το Μάιο του 2021 συνελήφθη στην Ελλάδα και βασανίστηκε επί 4 μέρες από αστυνομικούς με κουκούλες στο αρχηγείο της Αστυνομίας προκειμένου να ομολογήσει το φόνο μιας νεαρής γυναίκας, λίγες μέρες νωρίτερα.

Τον  φόνο τελικά ομολόγησε  ο ίδιος ο Έλληνας σύζυγος της δολοφονημένης ενώ  η αστυνομία διέρρεε σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ότι ο δράστης ήταν Γεωργιανός, δημιουργώντας αντιμεταναστευτικό-ξενοφοβικό κλίμα. Στη διάρκεια της κράτησής του δεν είχε πρόσβαση σε δικηγόρο ενώ καταγγέλλει ότι το αίτημά του να μεταφερθεί σε νοσοκομείο απορρίφθηκε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν κάλυψε την Αστυνομία, όπως συνηθίζεται, για όσα καταγγέλλονται ενώ η Αστυνομία υποστηρίζει ότι ο κρατούμενος δεν θέλησε να μεταβεί σε Νοσοκομείο και εξετάστηκε από γιατρό που τον βρήκε καλά. Τα στοιχεία του γιατρού παραμένουν άγνωστα, και η ιατρική βοήθεια σε ανακρινομένους δεν συνηθίζεται στην Ελλάδα.

Ο 36χρονος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για τα περιστατικά1 ενώ άλλες δύο μηνύσεις2,3  έχουν κατατεθεί πρόσφατα από πολίτες για βασανιστήρια και εξαιρετικά βίαιες συμπεριφορές από την Ελληνική Αστυνομία.

-Ερωτάται η Επιτροπή:

Σκοπεύει να ζητήσει εξηγήσεις από τις αρχές για τις συνεχιζόμενες καταγγελίες περιστατικών βασανιστηρίων, υπέρμετρης χρήσης βίας και παραβίασης των δικαιωμάτων των κρατουμένων  και του κράτους δικαίου;

 

  1. https://tvxs.gr/news/ellada/dikigoros-toy-georgianoy-sto-tvxsgr-zitise-metafora-sto-nosokomeio-alla-i-astynomia-arni
  2. https://tvxs.gr/news/kosmos/minysi-kata-pantos-ypaitioy-apo-ton-patera-toy-dolofonimenoy-27xronoy-basili-maggoy
  3. https://www.efsyn.gr/node/297038

(Visited 9 times, 1 visits today)

Read more:
41768540955_c83e00dbc8_b
Ο Στ. Κούλογλου φέρνει στις Βρυξέλλες το θέμα της απειλούμενης ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα

Με επιστολή του προς τα μέλη της διακομματικής ομάδα εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα ΜΜΕ, της οποίας συμμετέχει, ο ευρωβουλευτής...

Close