Η αποικιοκρατία, το έγκλημα και τα εμβόλια

Permalink

«Η Γερμανία αντιμετωπίζει το δίλημμα τι να κάνει με τα εμβόλια που περισσεύουν», είναι ο τίτλος του άρθρου στο Spiegel που κυκλοφορεί. Oι φουκαριάρες γερμανικές αρχές υποφέρουν από αυτόν τον πονοκέφαλο πολυτελείας: τι να κάνουν με τα εκατομμύρια εμβόλια covid που πρόκειται σύντομα να λήξουν ή περισσεύουν έτσι κι αλλιώς;

Δεν πρόκειται μόνο για τη Γερμανία. Σε πολλές χώρες της ΕΕ τα εμβόλια λήγουν και καταλήγουν στα σκουπίδια. Στη μικρή Λιθουανία με τα 3 εκατ. κατοίκους 20.000 εμβόλια έληξαν,  στη Γαλλία έφτασαν τις 50 χιλιάδες τα εμβόλια που πετάχτηκαν στα σκουπίδια ,ενώ στην Πολωνία τις 73 χιλιάδες και ο αριθμός θα μεγαλώσει.

Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά στη χορτασμένη Δύση, στις φτωχές χώρες πεθαίνουν επειδή δεν έχουν εμβόλια. Η πολύ μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα έχει χτυπήσει παντού, αλλά με εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα: στις χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού είναι εξαιρετικά περιορισμένος ο αριθμός των θυμάτων, που έχει θεριέψει στις ανεμβολίαστες χώρες.

Πήρα δύο ακραία παραδείγματα τα οποία μπορείτε να δείτε στους παρακάτω πίνακες. Το Ηνωμένο Βασίλειο όπου το 57% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο. Και τη Ναμίμπια στη νότια Αφρική, όπου έχει εμβολιαστεί λιγότερο από το 2%. Το ροζ διάγραμμα πάνω από τη γραμμή είναι τα κρούσματα. Αυξάνουν και στις 2 χώρες, λόγω της Δέλτα.

Το γκρι κάτω, είναι οι θάνατοι από covid, που αυξάνονται ελάχιστα στην Αγγλία, ενώ την ίδια περίοδο απογειώνονται στη Ναμίμπια. Παρόμοια αποτελέσματα βγάζουν όλες οι συγκρίσεις ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες. Αν οι τελευταίες είχαν τη δυνατότητα να εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους, η τραγωδία θα είχε αποφευχθεί.

Τι κάνουμε λοιπόν με τα εμβόλια που περισσεύουν; Οι Γερμανοί που είναι πρακτικοί άνθρωποι φτιάχνουν νέες εγκαταστάσεις για να συντηρήσουν τα «καλά» εμβόλια  (Pfizer και Μoderna), με τις μεγάλες απαιτήσεις σε υποδομές  αποθήκευσης . Ήδη φαίνεται αναπόφευκτη η φθινοπωρινή τρίτη δόση για ορισμένες ηλικιακές κατηγορίες.(Αλλά και να μην ήταν αναγκαία, θα την έκανε η Pfizer με τις δημόσιες σχέσεις και το ισχυρό λόμπι της).

Επειδή όμως είναι ως γνωστό γενναιόδωροι και αλτρουιστές αποφάσισαν, όπως και οι Γάλλοι, να δωρίσουν στους φτωχούς τα μη δημοφιλή εμβόλια (Astra Zeneca και johnson & Johnson) με τα οποία κανείς Ευρωπαίος δεν θέλει πλέον να εμβολιαστεί. Όλες λοιπόν οι δόσεις των δύο εμβολίων που έχουν ήδη παραγγελθεί, περίπου 30 εκατομμύρια, θα διανεμηθούν μέσω COVAX, της παγκόσμιας πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στη δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια COVID-19.

Διαβάστε επίσης:  Η ΕΕ αφήνει να λήγουν εμβόλια Covid-19, παρά τις παγκόσμιες ανάγκες

Το υπόλοιπο 20% της γερμανικής δωρεάς θα δοθεί σε κράτη των Δυτικών Βαλκανίων και τη Ναμίμπια. Ναι στη Ναμίμπια, όπου όπως είδαμε παραπάνω έχει χαμηλότατο ποσοστό εμβολιασθέντων.

Γιατί όμως στη Ναμίμπια;  Από το 1885 ως το 1915 η «Γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική», όπως ονομαζόταν τότε η Ναμίμπια, ήταν αποικία της Γερμανικής Αυτοκρατορίας και οι ντόπιοι πέρασαν θαυμάσια,  όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία του άρθρου. Μάλιστα το Βερολίνο παραδέχθηκε πρόσφατα ότι διέπραξε στις αρχές του περασμένου αιώνα γενοκτονία. Ιστορικοί εκτιμούν ότι το διάστημα 1904-1908 εξοντώθηκαν 65.000 από τις 80.000 που αριθμούσε η φυλή των Χερέρο και 10.000 από τις 20.000 της φυλής των Νάμα.

Για την αναγνώριση της γενοκτονίας είχαν προηγηθεί μακρόχρονες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο κράτη. Η Ναμίμπια ζητούσε και πολεμικές αποζημιώσεις,  αλλά το Βερολίνο απέρριπτε  το αίτημα, επειδή θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο για αξιώσεις άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα της Ελλάδας.

Τελικώς βρέθηκε μια  συμβιβαστική λύση: η Γερμανία θα διαθέσει 1,1 δις ευρώ στη Ναμίμπια, ποσό το οποίο όμως δεν θα παρουσιαστεί ως πολεμική επανόρθωση «για τα αμέτρητα δεινά που υπέστησαν τα θύματα»,  αλλά ως πρόγραμμα «για την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη». Ελπίζω τουλάχιστον να μην αφαιρεθεί  από το  1,1 δις το ποσό που κοστίζουν τα εμβόλια. Οι Γερμανοί είναι καλοί άνθρωποι, αλλά, ορισμένους από την ηγεσία, ικανούς τους έχω.

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

 


(Visited 8 times, 1 visits today)

Read more:
383266-tourkia
Ο καταστροφικός σεισμός κρίνει το μέλλον του Ερντογάν

O σεισμός έπεσε στην πιο κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του Ερντογάν. Ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του Μαΐου, ο Τούρκος...

Close