Κλιματική Αλλαγή: Άλλα λέει ο Μητσοτάκης, άλλα ψηφίζουν οι ευρωβουλευτές του

Permalink

«Εάν υπάρχουν ακόμα λίγοι οι οποίοι έχουν επιφυλάξεις για το αν η κλιματική αλλαγή είναι ένα πραγματικό φαινόμενο τους καλώ να έρθουν εδώ να δουν την ένταση των φαινομένων», δήλωνε προχθές στην Ηλεία ο κ. Μητσοτάκης με φόντο τις φωτιές, επαναλαμβάνοντας το ίδιο μήνυμα σε όλες τις δηλώσεις και το διάγγελμά του. Μήπως θα έπρεπε να καλέσει τους ευρωβουλευτές του;

Aκολουθώντας, προφανώς, την κεντρική γραμμή του κόμματος στην Αθήνα αλλά και αυτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος (ΕΛΚ) στο οποίο ανήκει η ΝΔ, η νεοδημοκρατική ευρωομάδα ψηφίζει συστηματικά εναντίον των μέτρων για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, με βάση ένα χρονοδιάγραμμα.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θεωρεί ότι τα μέτρα θα πλήξουν τις επιχειρήσεις, άποψη που φαίνεται να υιοθετεί και η ΝΔ. Σύμφωνα με το votewatch, που παρακολουθεί τις ψηφοφορίες στο ευρωκοινοβούλιο, το ΕΛΚ, όπως επίσης η ομάδα της ακροδεξιάς και το κόμμα ECR των υπερ-συντηρητικών( εδώ ανήκει και η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου) ψήφισαν κατά στον κρίσιμο ευρωπαϊκό νόμο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου κατά 60% μέχρι το 2030. Με πράσινο είναι οι θετικοί ψήφοι, με κόκκινο οι αρνητικοί.

345671g-60_2030

Την πρόταση υπερψήφισαν οι πολιτικές ομάδες των Πρασίνων, της Αριστεράς(Left) των Σοσιαλιστών(S&D) και του Κέντρου(Renew). Οι δύο τελευταίες ομάδες είχαν μικρές διαρροές προς την αποχή( με κίτρινο χρώμα). Ορισμένοι από τους Κεντρώους ψήφισαν αρνητικά.

Η πρόταση υπερψηφίστηκε (352- 326 με 18 αποχές) παρά την αντίθετη στάση του ΕΛΚ, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα αλλά είχε διαρροές προς τη θετική, «πράσινη» ψήφο. Η ΝΔ ήταν αρνητική ακολουθώντας το ΕΛΚ (τι ψήφισε κάθε ευρωβουλευτής στο τέλος του άρθρου) ενώ θετικά ψήφισε ο Θοδωρής Ζαγοράκης που ήταν τότε διαγραμμένος από το κυβερνών κόμμα.

Αντίστοιχη στάση δεξιά και ακροδεξιά τήρησαν και στον στόχο των μηδενικών ρύπων το 2050.

345671g-zero_emmisions

Μάλιστα, η αρνητική στάση της ΝΔ, της Χρυσής Αυγής και της «Ελληνικής Λύσης» του κ.Βελόπουλου στις δύο ψηφοφορίες, «κοκκινίζει » ολόκληρη τη χώρα. Οι ευρωβουλευτές τους συγκεντρώνουν την πλειοψηφία της εθνικής αντιπροσωπείας (11 από τους 21 ευρωβουλευτές), με αποτέλεσμα στον σχετικό χάρτη με τη στάση των ευρωβουλευτών ανά χώρα, η Ελλάδα να είναι κόκκινη, αντίθετα με τις ολοπράσινες σκανδιναβικές χώρες, την Ισπανία και την Πορτογαλία. (Η διαβάθμιση είναι από το πράσινο στο κόκκινο, με ενδιάμεσες αποχρώσεις του κίτρινου). Μπορείτε επίσης να συμβουλευτείτε έναν διαδραστικό χάρτη για περισσότερες λεπτομέρειες).

345671g-zeroemissionsbycountry

Δεν πρόκειται πάντως για νεοδημοκρατική διάσταση Αθηνών- Βρυξελλών. Η ΝΔ αδιαφορεί για την αντιμετώπιση του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής. Το θέμα απουσίαζε πλήρως από την προεκλογική καμπάνια και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης το χρησιμοποιεί τώρα, εκθέτοντας τους ευρωβουλευτές του.

Φυσικά η πρωτοφανής φετεινή ξηρασία είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Και είναι γεγονός ότι, αφού προηγουμένως είχε τυμβωρυχίσει ασύστολα με το Μάτι, ο κ. Μητσοτάκης είχε αποδώσει την τραγωδία στην κλιματική αλλαγή, μιλώντας στο εξωτερικό, στον ΟΗΕ. Αλλά η συνεχής επίκληση της από τον πρωθυπουργό, την οποία παπαγαλίζουν πλέον τα φιλοκυβερνητικά μέσα, γίνεται σήμερα για να αποκρυφτούν οι σοβαρότατες ευθύνες στην έλλειψη προληπτικών μέτρων και στη διαχείριση των πυρκαγιών, όταν αυτές ξέσπασαν.

Διαβάστε επίσης: «Δυστυχώς καήκαμε»: Η αλαζονεία είναι κακός σύμβουλος, κ. Μητσοτάκη

345671g-update_to_climate_law_copy

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 12 times, 1 visits today)

Read more:
Stelios Kouloglou
Κούλογλου: Ο Μητσοτάκης θα έπρεπε να είναι ευγνώμων στον Τσίπρα για την Συμφωνία των Πρεσπών

«Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να είναι ευγνώμων στον κ. Τσίπρα για την Συμφωνία των Πρεσπών, όπως είπε και ο...

Close