Κούλογλου, μετά την έκτακτη συνεδρίαση στο Ευρωκοινοβούλιο για το Αφγανιστάν

Permalink

Εκτάκτως συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από κοινού με την Επιτροπή Ανάπτυξηςμ μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, παρουσία του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέλιος Κούλογλου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ δήλωσε ότι οι εξελίξεις αποτελούν «καταστροφή» για τους Αφγανούς αλλά επίσης για το κύρος και την αξιοπιστία της Δύσης. Μας πληροφόρησε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν για την συμμετοχή και άλλων προσωπικοτήτων σε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, αλλά η επιρροή της ΕΕ σε αυτές μοιάζει αμελητέα. Την ίδια στιγμή που αναμένεται να αυξηθεί ο ρόλος που θα παίξουν στην περιοχή δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ρωσία αλλά ακόμη και το Πακιστάν ή η Τουρκία.

Η παραδοχή του ότι τόσο γρήγορη πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης « δεν την περίμεναν ούτε οι Ταλιμπάν», δεν συνοδεύτηκε από καμία εξήγηση για την αιτία της πανωλεθρίας.

Ακόμη πιο  απογοητευτική είναι η αντίδραση που εκδηλώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.  Δεν υπάρχει καμία πολιτική προετοιμασίας για τα προσφυγικά ρεύματα και τη δίκαιη και αναλογική κατανομή των Αφγανών προσφύγων στα κράτη μέλη. Μάλιστα ο κ. Μπορέλ είπε ότι ορισμένα κράτη-μέλη αρνούνται να μοιραστούν το βάρος που τους αναλογεί ακόμη και για τους μόλις 106 συνεργάτες της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας, που προσγειώθηκαν τη νύχτα στη Μαδρίτη μετά από επιχείρηση της ΕΕ!  (απομένουν άλλοι 300 που προσπαθούν να φτάσουν στο αεροδρόμιο αλλά η τύχη τους εξαρτάται από τις αμερικανικές δυνάμεις και τους Ταλιμπάν).

Το θετικό είναι ότι, αντίθετα με ευρωβουλευτές που πρόσκεινται στη δεξιά και την ακροδεξιά, ο κ. Μπορέλ δεν απέδωσε το όλο φιάσκο στη διαφθορά και την ανικανότητα των Αφγανών.


(Visited 7 times, 1 visits today)

Read more:
main1
Σ. Κούλογλου από τους Γαργαλιάνους: «Η μετανάστευση των νέων οδηγεί τη χώρα σε μια στρατηγική ήττα» [εικόνες – βίντεο]

Σε πολιτικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, το Σάββατο στην Καλαμάτα και χθες Κυριακή 3 Ιουλίου...

Close