Φανταστείτε να μην είχαμε και επιτελικό κράτος

Permalink

Το επεσήμανε χθες και ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ένα νέο φαινόμενο παρουσιάστηκε στην Ελλάδα και το ζούμε πλέον καθημερινά. Εμφανίστηκε στη Βαρυμπόμπη πριν 20 μέρες και τώρα πήγε στα Βίλια, που καίγονται επί τετραήμερο: πρόκειται για επίμονες φωτιές που δεν σβήνουν παρότι έχει άπνοια ή ασθενείς ανέμους. Είναι ξεροκέφαλες.

Οι φωτιές αυτές έχουν «πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά», είχε το προνόμιο να αναγγείλει στην παρθενική του εμφάνιση ο κ. Οικονόμου. Μάταια τού επισημάνθηκε από τους δημοσιογράφους ότι στην πυρκαγιά στα Βίλια δεν υπήρχαν πλέον οι συνθήκες καύσωνα των προηγούμενων ημερών και ότι οι άνεμοι αρχικά δεν ήταν ισχυροί. «Μιλάμε για έναν νέο τύπο ακραίων φαινομένων», απάντησε.

Πράγματι έχουμε να κάνουμε με φαινόμενο, αλλά είναι πολιτικό. Οι -πρωτοφανούς έκτασης- καταστροφικές πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα δύο παραγόντων. Της συνειδητής πολιτικής του Μαξίμου, που επειδή είχε δημαγωγήσει και τυμβωρυχήσει ασύστολα στο Μάτι, έχει ως σχεδόν αποκλειστική έγνοια να μην υπάρχουν ανθρώπινα θύματα. Και δεύτερον, της μνημειώδους κυβερνητικής ανικανότητας.

Με τη βοήθεια της λίστας Πέτσα, η τελευταία είχε κρυφτεί τόσο καιρό, αλλά με τις πυρκαγιές βγήκε στην επιφάνεια. Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ κάνουν ότι μπορούν, αλλά πως να κρύψεις μια φωτιά; Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες της Πέμπτης ήταν υποχρεωμένες να αναφερθούν στα Βίλια, αλλά είχαν άλλες ειδήσεις ως κύρια θέματα: «Τα μυστικά της ρύθμισης για κορονοχρέη»(Ελεύθερος Τύπος)». «Με δανεικά βγαίνει ο μήνας »(Νέα) «Θωράκιση συνόρων με μοντέλο Έβρου» (Καθημερινή).

Στο διαδίκτυο και όπου δοθεί ευκαιρία, γνώστες και αυτόπτες μάρτυρες φωνάζουν:

-«ενώ τα τετρακίνητα οχήματα της πυροσβεστικής θα μπορούσαν να μπουν στους εν λόγω(δασικούς) δρόμους στα Βίλια, ωστόσο, έχει δοθεί εντολή από την πυροσβεστική να μην εισέρχονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης στο δάσος», εξήγησε ο ο πρώην διευθυντής δασών Δυτικής Αττικής Δημήτρης Σπαθής. «η φωτιά δεν σβήνει εάν δεν μπεις σε δασικό δρόμο».

Η κυβέρνηση είχε αποδώσει τα προβλήματα εναέριας κάλυψης των πυρκαγιών στην Εύβοια και την Αττική, στο γεγονός ότι συνέβαιναν ταυτόχρονα και υπήρχε αναγκαστική διάσπαση δυνάμεων. Αυτή τη φορά πήγαν να συγκρουστούν το ρωσικό αεροπλάνο με το ελικόπτερο.

-« πώς να μην υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης και ατυχήματος μεταξύ των πτητικών μέσων αεροπυρόσβεσης, όπως χτες στα Βίλια, όταν ο Κώδικας Διαχείρισης Πτητικών Μέσων Αεροπυρόσβεσης εκδόθηκε πολύ αργά (μέσα Ιουλίου); », ρώτησε ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, Αντιστράτηγος – Yπαρχηγός Πυροσβεστικής εν αποστρατεία, που είχε εκθέσει από τον Φεβρουάριο τα τεράστια κενά της Πολιτικής Προστασίας στον Κ. Μητσοτάκη και είχε παραιτηθεί από μέλος της ΝΔ.

Πως εξηγείται ότι μαίνεται για τέταρτο 24ωρο το μοναδικό πύρινο μέτωπο;

-« Άντε στο διάλο ηλίθιοι και ανίκανοι Μετά από πόσα χρόνια θα μάθετε ότι τις φωτιές δε τις σβήνουν στην άσφαλτο και με τα εναέρια μέσα», έγραψε ο Γιώργος Παπαδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασοφυλάκων. «Πότε επιτέλους θα μάθουν ότι τα δάση είναι πυκνά και δύσβατα. Πότε επιτέλους θα μπουν  σε ένα χωματόδρομο και να χτυπήσουν τη φωτιά πριν γίνει ανεξέλεγκτη. Πότε επιτέλους θα σταματήσουν όλοι οι άσχετοι να συντονίζουν τη φωτιά, επειδή έτυχε να έχουν ένα θεσμικό ρόλο  με ειδικότητα Δικηγόρου, Οικονομολόγου, Γιατρού, Επιχειρηματία κλπ;»

-«Δεν δικαιολογείται τρεις μέρες να ‘ρθει η φωτιά εδώ να μας κάψει», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας των Βιλίων, Κώστας Μακρυνόρης «Η ανικανότητα στο μεγαλείο της ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το έθεσε πιο κομψά. «Καταλαβαίνουμε ότι οι επιδόσεις μας σε μια σειρά από κρίσιμα μέτωπα στο παρελθόν είχαν και έχουν δημιουργήσει πολύ υψηλές προσδοκίες και όλοι θα ευχόντουσαν να μην είχαμε τις απώλειες που έχουμε από τις πυρκαγιές».

Πως θα σβήνουν από εδώ και στο εξής οι πυρκαγιές, αφού πλέον γίνονται ανεξέλεγκτες με άπνοια και μετά δεν μπορούν να τις σβήσουν; Τι θα γίνει στα Βίλια; Αντιγράφω είδηση:

Στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος επισημαίνουν ότι στην περιοχή αυτή (όπου βρίσκεται τώρα η φωτιά) αρχίζει μια βραχώδης έκταση χωρίς βλάστηση και ελπίζουν ότι η φωτιά θα σταματήσει εκεί.

Όταν δηλαδή μετατραπεί η Ελλάδα σε βραχώδη όρη, οι φωτιές θα σταματήσουν. Προς το παρόν, να κάνετε τον σταυρό σας που έχουμε τουλάχιστον επιτελικό κράτος. Και κυρίως, που δεν φυσάει.


(Visited 6 times, 1 visits today)

Read more:
Ντροπή..
Ντροπή…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close