Νo Pasaran

Permalink

 Η πρώτη ζώνη άμυνας, θα έχει επιτήρηση με μεικτές περιπολίες πολεμικού ναυτικού και λιμενικού. Η δεύτερη ζώνη περιλαμβάνει επιτήρηση από αέρος, drones, ελικόπτερα και δυο Zeppelin σε Λήμνο και Αλεξανδρούπολη. Η τρίτη αμυντική γραμμή θα στηρίζεται σε θερμικές κάμερες, ραντάρ και επιπλέον συνοριοφύλακες.

Όλα αυτά, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο των Νέων του Σαββάτου, δεν θα χρησιμοποιηθούν για την απόκρουση κάποιας επίθεσης από την Τουρκία ή από τίποτα τρομοκράτες: θα αποτρέπει την είσοδο στο ελληνικό έδαφος προσφύγων από το Αφγανιστάν, που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο έχουν κάθε δικαίωμα να έρθουν στην Ελλάδα και να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Αναρωτιέται κανείς, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν συγκινηθεί με καμία από τις συγκλονιστικές εικόνες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ; Τις έντρομες γυναίκες; Τους απελπισμένους που μπλέκονται στους τροχούς των αεροπλάνων και πεθαίνουν; τα βρέφη που τα δίνουν στους στρατιώτες μέσα από τα συρματοπλέγματα; Που βρέθηκαν σε αυτή τη χώρα τόσα άτομα, με λιγότερη ανθρωπιά από έναν απλό Αμερικανό στρατιώτη;

Πάντως το σχέδιο, που θα ζήλευε και ο ακροδεξιός ‘Ορμπαν, είναι έτοιμο, σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές. Έστω και αν δεν υπάρχουν πρόσφυγες. Αν υπήρχε έγκαιρα αντίστοιχο σχέδιο πυρόσβεσης θα είχαμε γλιτώσει σίγουρα μερικά δάση: ο Κώδικας Διαχείρισης Πτητικών Μέσων Αεροπυρόσβεσης εκδόθηκε μέσα Ιουλίου! Αλλά φυσικά δεν πρόκειται για μια επίδειξη ετοιμότητας του επιτελικού κράτους:  φτηνή προπαγάνδα είναι, με την οποία το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί να στρέψει τη συζήτηση από το καυτό θέμα των πυρκαγιών που τα έκανε θάλασσα. Και συγχρόνως να συσπειρώσει το ακροδεξιό ακροατήριο.

«Δεν περνά κανένας», είναι άλλωστε και ο τίτλος της χθεσινής «Δημοκρατίας»- όνομα και πράγμα- που ξέχασε τις διαφορές της με την κυβέρνηση και επιχαίρει για το ταξίδι των υπουργών Παναγιωτόπουλου και Χρυσοχοϊδη στον Έβρο. Έκαναν άλλωστε τόσο καλή δουλειά: oι υπουργοί Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη κούνησαν τα κάγκελα του φράκτη και έριξαν καμιά κλοτσιά για να ελέγξουν την αντοχή των τοιχωμάτων στα φυλάκια. Ύστερα αρνήθηκαν να δεχτούν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, την ώρα που στην Καμπούλ απαντούν σε ερωτήσεις ακόμη και οι Ταλιμπάν!

Σωστή απόφαση, καθώς στην πραγματικότητα οι συνοριοφύλακες καταγγέλλουν ότι λίγα πράγματα έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης τους σε ανθρώπους και εξοπλισμό. Χώρια που μπορεί να βρισκότανε και κανένας δημοσιογράφος να ρωτήσει για τη διεθνή νομοθεσία περί προσφύγων ή για το γεγονός ότι, με αυτά τα καμώματα, η κυβέρνηση μετατρέπει ένα διεθνές, πανευρωπαϊκό πρόβλημα σε ελληνοτουρκικό.

Τον χορό τον είχε άλλωστε ανοίξει ο ίδιος ο αρχι-επιτελάρχης, που πριν ακόμη τηλεφωνήσει την Παρασκευή στον Ερντογάν, είχε διαρρεύσει την είδηση στα φιλικά μέσα, για να τους δώσει υλικό και να αλλάξει το κλίμα. Άλλωστε από τη συνάντηση δεν προέκυψε τίποτα ουσιαστικό. Μάθαμε την τρομερή είδηση, ότι και τα δύο μέρη ανησυχούν για τις εξελίξεις.

Δεν μπορούσε άλλωστε να προκύψει και κάτι, αφού οι δύο πλευρές βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος. Η τουρκική θέλει να παίξει παιχνίδι στο Αφγανιστάν και ζητάει τη φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ, ενώ της ελληνικής καμιά διεθνής πρωτοβουλία δεν τής περνάει από το μυαλό:  έχει κρυφτεί έντρομη στα χαρακώματα και μέχρι να δεχθεί επίθεση, ψαρεύει κανένα ψηφουλάκι από το εκλογικό σώμα της Χρυσής Αυγής.

Αλλά υπάρχουν και ευχάριστα νέα, σύμφωνα με τον τίτλο της « Καθημερινής» που έβαλε τα πράγματα στη θέση τους: «Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρετίζει την επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν». Ουφ.

«Δεν τα πάμε καλά με τις λίστες. Έχουμε εσάς»


(Visited 6 times, 1 visits today)

Read more:
RTLKOUL
Κούλογλου στο RTL: Θέλουν να κάνουν την Ε.Ε. φυλακή των λαών και της δημοκρατίας [video]

«Το ζήτημα είναι πολιτικό κι όχι οικονομικό» δηλώνει ο Στέλιος Κούλογλου στο RTL αναφορικά με την έως τώρα αποτυχία να...

Close