Ποια είναι η PWC, η εταιρεία που πήρε αντί για το ελληνικό δημόσιο τα 10 εκατ.

Permalink

Η ντουλάπα της Price Waterhouse and Coopers(PCW), της εταιρείας στην οποία κατέληξαν τα 10 εκατ δωρεά της Σαουδικής Αραβίας προς την Ελλάδα, είναι γεμάτη από σκελετούς. Από υποθέσεις παράνομης διακίνησης χρυσού, ιδιωτικοποίησης του νερού στην Ινδία, σκάνδαλα πετρελαιάδων στη Ρωσία και την Ινδία, κατηγορίες φοροδιαφυγής και αποφυγής κατά επιχειρηματιών, ακόμη και στην Ελλάδα, οι σκελετοί είναι τόσοι πολλοί που δεν χωράνε όχι σε ντουλάπα, αλλά ούτε σε κοντέινερ.

Στην Αυστραλία (η φωτογραφία του άρθρου είναι από τα επιβλητικά γραφεία της εταιρείας στο Σίδνεϊ) είχε φουσκώσει μέχρι και τον λογαριασμό που θα κόστιζε ένα δημοψήφισμα για τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Η PWC το 2020 παρουσίασε κέρδη 43 δις $ και είναι μια από τις Big Four, τις «τέσσερις μεγάλες» λογιστικές εταιρείες με ετήσια κέρδη που φτάνουν τα 200 δις $.

Η «συμμορία των τεσσάρων» προσφέρει ακριβοπληρωμένες υπηρεσίες σε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις, από συμβουλές διαχείρισης και εταιρικής χρηματοδότησης μέχρι φορολόγησης. Σύμφωνα με τον Αυστραλό εμπειρογνώμονα φορολογίας George Rozvany, οι Big Four είναι «οι εγκέφαλοι της παγκόσμιας φοροαποφυγής και οι αρχιτέκτονες των φορολογικών σχημάτων που κοστίζουν τις κυβερνήσεις και τους φορολογούμενους περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως. Την ίδια ώρα που συμβουλεύουν τις κυβερνήσεις για φορολογικές μεταρρυθμίσεις, συμβουλεύουν τους πολυεθνικούς πελάτες τους για το πώς να αποφύγουν τους φόρους».

Το τελευταίο ευρωπαϊκό σκάνδαλο στο οποίο η PCW είναι ανακατεμένη, είναι τα Luxleaks, η αποκάλυψη ότι το Λουξεμβούργο αποτελεί ένα φορολογικό παράδεισο, σε βάρος των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ. Για πληρώσουν λιγότερους φόρους στη χώρα τους, περισσότερες από 300 πολυεθνικές εταιρείες είχαν εξασφαλίσει μυστικές συμφωνίες με το Λουξεμβούργο,, διατηρώντας μια μικρή παρουσία στον φορολογικό παράδεισο της Κεντρικής Ευρώπης. Τις συμφωνίες αυτές χειριζόταν το παράρτημα της PwC στο Λουξεμβούργο.

Tην υπόθεση είχαν αποκαλύψει δύο μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, υπάλληλοι της PwC, που προώθησαν περί τις 30.000 εμπιστευτικά έγγραφα στον δημοσιογράφο-ερευνητή Εντουάρ Περέν. Η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο το 2016, με αποτέλεσμα την πρωτόδικη καταδίκη των δύο υπαλλήλων σε δώδεκα και εννέα μήνες φυλάκισης με αναστολή και επιβολή προστίμων. Ο δημοσιογράφος αθωώθηκε, αλλά άσκησε έφεση η δικαστής του Λουξεμβούργου.

Διαβάστε επίσης:Οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς αλληλέγγυοι στους whistleblowers των LuxLeaks

Η δύναμη των τεσσάρων είναι πολύ μεγάλη. Παρά την αποκάλυψη σειράς σκανδάλων στα οποία εμπλέκονται , τα κέρδη τους έχουν απογειωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς ο παγκόσμιος πλούτος συγκεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στα χέρια δισεκατομμυριούχων, των οποίων ο αριθμός αυξάνεται παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και την πανδημία. Όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα, τα κέρδη των Big Four έχουν μέσα σε μερικά χρόνια  υπερδιπλασιαστεί.


Στο σκάνδαλο Luxleaks, από τους δύο υπαλλήλους της PWC ο ένας τελικώς αθωώθηκε, αλλά ο δεύτερος βρίσκεται ακόμη στα δικαστήρια. Ονομάζεται Ραφαέλ Αλέ και του έχει απονεμηθεί το βραβείο για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, από την ομάδα της Αριστεράς(Left) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Διαβάστε επίσης Σε Ραφαέλ Αλέ και Γιαν Κούτσιακ το βραβείο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για δημοσιογράφους και μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος

Παρά το βεβαρυμένο παρελθόν της, η εταιρεία συμφώνησε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην «παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα Αναλύσεων Δεδομένων» για την πανδημία! Στην Ελλάδα η PwC εμφανίστηκε σε μια υπόθεση του 2009, όπου με βάση τις αποκαλύψεις των εγγράφων Luxleaks, προτείνει μια συμφωνία στις φορολογικές αρχές Λουξεμβούργου για λογαριασμό της Dinavest, η οποία ανήκε στον πρώην πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο. H εφημερίδα το «Βήμα» είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο με με τίτλο «Ένας πρόεδρος του ΣΕΒ στο δουκάτο της φοροαποφυγής». O κ. Δασκαλόπουλος είχε δηλώσει ότι προσφεύγει στη Δικαιοσύνη.

Διαβάστε επίσης: Αγωγή Δασκαλόπουλου κατά «Βήματος» για τo LuxLeaks

Αν όμως αυτή η υπόθεση αφορούσε έναν ιδιώτη και μια εφημερίδα, η σοβαρότατη καταγγελία προς το πρωθυπουργικό γραφείο στην οποία προχώρησε πριν μια εβδομάδα ο πρέσβης επί τιμή Νίκος Βαμβουνάκης αποτελεί πραγματική βόμβα. Πως η δωρεά 10 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία προς το ελληνικό δημόσιο για την καταπολέμηση του κορονοϊού κατέληξε στον λογαριασμό της PWC, είναι ένα σοβαρότατο ερώτημα. Που ίσως κάνει τους άλλους σκελετούς, να στριφογυρίζουν στις ντουλάπες της εταιρείας.

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 91 times, 1 visits today)

Read more:
327314-ekloges_bolibia_ebo_morales
Βολιβία: εκδίκηση των Ινδιάνων, ήττα ΗΠΑ- ΜΜΕ | Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

«Πριν 40-50 χρόνια, οι πατεράδες μας και οι μητέρες μας δεν είχαν δικαίωμα να βρίσκονται στην πλατεία Murillo. Η μητέρα...

Close