Κούλογλου: Θα έβλεπα μια επαναδιαπραγμάτευση με τους Γάλλους αν κερδίζαμε τις εκλογές

Permalink

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μίλησε στα «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, μεταξύ άλλων για την καταψήφιση της ελληνογαλλικής συμφωνίας από το ΣΥΡΙΖΑ, όπου και παρατήρησε πως ο πρωθυπουργός «αποφάσισε μόνος του και για τα Rafale και με τις φρεγάτες».

Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής αναφερόμενος και στο Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την έκταση που έχει πάρει η συμφωνία, υποστήριξε ότι «στον ευρωστρατό γίνεται μεγάλη συζήτηση, για την ελληνογαλλική συμφωνία δεν γίνεται καμία συζήτηση».

Ειδικότερα για την καταψήφιση της ελληνογαλλικής συμφωνίας από το ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κούλογλου ανέφερε ότι «για τους εξοπλισμούς στις κανονικές χώρες και στην Ελλάδα  προβλέπονται διαδικασίες που δεν έγιναν. Καταρχήν συνεδριάζουν τα όπλα. Υπάρχουν πέντε επιτροπές στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην Αεροπορία ή το Ναυτικό για τις φρεγάτες διαφορετικού επιπέδου οι οποίες καταλήγουν σε μια συγκεκριμένη πρόταση για τι ακριβώς όπλα και με τι εξοπλισμό χρειαζόμαστε. Αυτή η πρόταση πάει στην επιτροπή αμυντικών υποθέσεων στη Βουλή, εκεί συζητείται και ενημερώνονται τα κόμματα και συμφωνούν ή διαφωνούν. Με βάση αυτή τη συμφωνία ή διαφωνία η πλειοψηφούσα πρόταση πάει στο ΚΥΣΕΑ, το ΚΥΣΕΑ την εξετάζει και στη συνέχεια πηγαίνει στο υπουργικό συμβούλιο και εγκρίνεται. Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε μόνος του και για τα Rafale και με τις φρεγάτες. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή διαδικασία», τόνισε συγκεκριμένα.

Στη συνέχεια, υπενθύμισε ότι «υπήρχε ήδη μια προκαταρκτική συμφωνία με τη Γαλλία για τις δυο φρεγάτες, αυτή τη συμφωνία ο κ. Μητσοτάκης την ακύρωσε με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν λεφτά γιατί έπρεπε να πληρώσει τα αναδρομικά των συνταξιούχων και ξαφνικά «λεφτά υπάρχουν» και αγοράζουμε και παραπάνω».

Στην παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι έχουμε μια ανάπτυξη που φτάνει κοντά στο 6,5% σύμφωνα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Στ. Κούλογλου είπε:

«Ποια ανάπτυξη; Ανάπτυξη έχουμε με την πανδημία; Η ανάπτυξη αυτή που έγινε είναι θετικό σαν νούμερο αλλά έχει να κάνει ότι πέρυσι κατέρρευσε η οικονομία όχι μόνο η δική μας και οι άλλες. …Εμείς είμαστε άφραγκοι και κάνουμε τους κουβαρντάδες. Έπρεπε να κάνουμε πολύ πιο περιορισμένες αγορές και στο θέμα των Rafale στο οποίο δεν υπήρξε εισήγηση στο θέμα των Ενόπλων Δυνάμεων, αντίθετα στο ναυτικό που υπήρχε εκεί έπρεπε να πάρουμε. Νομίζω ότι δεν μπορεί αν είμαστε ακριβοί στα όπλα και φθηνοί στη δημόσια υγεία. Αυτή τη στιγμή αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για τα όπλα και μειώθηκε για τη δημόσια υγεία. Η χώρα είναι καλά οχυρωμένη και έχει άμυνα όταν ο κόσμος της δεν πεθαίνει στα ράντζα!».

Σε σχέση με τα δημοσιεύματα τουρκικών εντύπων στον απόηχο της χθεσινής ψηφοφορίας για την αμυντική συμφωνία, ο κ.Κούλογλου επισήμανε πως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δε γίνεται τόσο λόγος για την εν λόγω συμφωνία, όσο για τον ευρωστρατό. «Το τι προβάλουν οι τουρκικές εφημερίδες είναι επιλογή των τουρκικών εφημερίδων και δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα μας. Επειδή η χώρα βράζει στο ζουμί της νομίζουμε ότι όλοι συζητάνε για την ελληνογαλλική συμφωνία, κανένας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν συζητάει για την ελληνογαλλική συμφωνία. Για τον ευρωστρατό γίνεται μεγάλη συζήτηση, για την ελληνογαλλική συμφωνία δεν γίνεται καμία συζήτηση», δήλωσε συγκεκριμένα.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας στην περίπτωση που κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ο ευρωβουλευτής τόνισε πως «το βασικό που πρέπει να μας απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι το ύψος της δαπάνης. Δηλαδή θα έβλεπα μια επαναδιαπραγμάτευση με τους Γάλλους για να μην μπουν και άλλα όπλα στη μέση – μπήκανε και οι κορβέτες τώρα-  για να μειωθεί το κόστος της συμφωνίας χωρίς η συμφωνία συνολικά να αλλάξει».

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη: https://soundcloud.com/stelios-kouloglou/901-fm-08102021?si=9d926c8746ba4c77bca0b1d7e2f2bf9e

(Visited 9 times, 1 visits today)

Read more:
19 fevr
Σαν σήμερα 19 Φεβρουαρίου – Απόσπασμα από την «Κενή Διαθήκη του Μωυσή»

Η «κενή διαθήκη του Μωυσή» είναι το νέο βιβλίο του Στέλιου Κούλογλου, εμπλουτισμένο με 25 απολαυστικές γελοιογραφίες του Γιάννη Δερμεντζόγλου,...

Close