Η υποψηφιότητα Παπανδρέου, σαν μαμή στο πολιτικό σκηνικό

Permalink

Σημεία των καιρών: το γεγονός ότι ένα κόμμα του 8% έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της πολιτικής τις τελευταίες μέρες, δείχνει ότι μπαίνουμε σε μια νέα πολιτική περίοδο. Το κύριο χαρακτηριστικό της, είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί πλέον να θεωρεί δεδομένη την ουδετερότητα του ΚΙΝΑΛ απέναντι στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ούτε το συμπαγές του αντισύριζα μετώπου.

Η υποψηφιότητα Παπανδρέου έπαιξε τον ρόλο της μαμής σε αυτή την εξέλιξη, την οποία «εγκυμονούσε» η σταδιακή απαξίωση του μητσοτακικού «επιτελικού κράτους», ιδίως μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. «Ότι και να λένε είναι γεγονός αναμφισβήτητο η υποψηφιότητα Παπανδρέου αιφνιδίασε», γράφει στην Εστία ο Μανώλης Κοττάκης, καλός γνώστης των νεοδημοκρατικών παρασκηνίων. «Ο Μητσοτάκης σχεδίαζε να συνεχίσει να τη διεύρυνση προς το ΠΑΣΟΚ τοποθετώντας κι άλλους συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη και του Ευάγγελου Βενιζέλου, σε θέσεις κλειδιά στην κυβέρνηση και στον κρατικό μηχανισμό. Έως και την εορτή της ΟΝΝΕΔ με υπουργούς του ΠΑΣΟΚ την ετίμησε!».

Ακόμη και με τον Γιάννο Παπαντωνίου, έχει αρχίσει να φλερτάρει η ΝΔ. Σε εκδήλωση που διοργανώνει την επόμενη εβδομάδα το «Κέντρο Προοδευτικής Πολιτικής» του αποφυλακισθέντος πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, εναντίον του οποίου η δικαστική έρευνα για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος συνεχίζεται, συμμετέχει καμία δωδεκάδα κυβερνητικών στελεχών. Με επικεφαλής τον υπουργό ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη. Θέμα του Συνεδρίου: «Ελλάδα: Επενδυτικές Στρατηγικές στο Νέο Γεωπολιτικό και Eνεργειακό Περιβάλλον»!

«Η υποψηφιότητα Παπανδρέου είτε εκλεγεί είτε δεν εκλεγεί αλλάζει, μετατοπίζει, μετακινεί το κέντρο βάρους του πολιτικού μας συστήματος», συνεχίζει στο άρθρο του ο Μ.Κοττάκης. «Η Νέα Δημοκρατία είχε μάθει ως τώρα στην εξής πολυτελή κατάσταση: δεδομένης της πολιτικής ουδετερότητας και της τήρησης των ίσων αποστάσεων απέναντι σε όλα τα κόμματα από τη Φώφη Γεννηματά, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τραγικά μόνος. Δεν διέθετε τις απαραίτητες συμμαχίες για να περνά καθαρά το μήνυμά του στην κοινωνία Και όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απομονωμένος στον αντί μητσοτακισμό του, ο πρωθυπουργός δεν είχε ιδιαίτερους λόγους να ανησυχεί…

..Τυχόν εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου όμως στην προεδρία του ΚINAΛ, ανεξαρτήτως των εκλογικών επιδόσεών του, αλλάζει το κέντρο βάρους στην καθημερινή άσκηση της πολιτικής. Από τα κεντροδεξιά μετατοπίζεται στα κέντρο αριστερά. Ο Παπανδρέου έχει πιο στοχευμένο και πιο επιθετικό πολιτικό λόγο από την ουδέτερη Γεννηματά. Δεν επιτίθεται στην αριστερά αλλά στη δεξιά και στη συντήρηση. Δεν επιτίθεται στον Τσίπρα αλλά προσωπικώς στον Μητσοτάκη..».

Την ίδια εκτίμηση, ότι δηλαδή η υποψηφιότητα Παπανδρέου προκαλεί προβλήματα στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να έχουν και τα κεντροδεξιά, φιλομητσοτακικά Νέα, που δεν αφήνουν μέρα χωρίς να επιτεθούν στον Γ. Παπανδρέου. Μικρό χθεσινό, χαρακτηριστικό απόσπασμα:

«Η ρήξη που επιχειρεί ο Γιώργος Παπανδρέου με την έως τώρα ταυτότητα του ΚΙΝΑΛ, τη φιλελεύθερη φιλευρωπαϊκή ταυτότητα, μια ρήξη που δεν την τόλμησε ούτε η Φώφη Γεννηματά..,

διεκδικεί από το ΠΑΣΟΚ να διαγράψει την πολιτεία του κόμματος της τελευταίας δεκαετίας, τη συστηματική και σταθερή προώθηση μιας ευρωπαϊκής απάντησης στη χρεοκοπία μέσω των μέτρων που προέβλεπαν τα Μνημόνια – της μοναδικής λύσης που δόθηκε στη χώρα..

..Διεκδικεί, δηλαδή, στο όνομα μιας παρωχημένης αντιδεξιάς ανάγνωσης της πραγματικότητας, να συνταχθεί με το μπλοκ δυνάμεων που πολέμησαν, μάλιστα με ριζοσπαστικές μεθόδους και ανοίκειους στο δημοκρατικό κλίμα τρόπους, και τον ίδιο αλλά και τη δημοκρατία και την ευρωπαϊκή προοπτική».

Φυσικά τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη. Η εκλογική βάση που έχει απομείνει στο ΚΙΝΑΛ είναι κατά βάση αντισύριζα και μένει να αποδειχθεί αν η αντιδεξιά πλατφόρμα του Γ. Παπανδρέου έχει αρκετούς ακροατές στο κόμμα, που θα τον φέρουν στην αρχηγία. Ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα του, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαγγέλθηκε αλλαγή. Το βέβαιο λοιπόν είναι ότι προς το παρόν κατάφερε να αλλάξει την πολιτική ατζέντα των ημερών, ενώ και η προεκλογική περίοδος στο ΚΙΝΑΛ θα έχει αναγκαστικά περισσότερες αντικυβερνητικές αιχμές από ότι μέχρι σήμερα. Αν θα αλλάξει όλο το τοπίο, θα τα μάθουμε στις εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

 

ΥΓ Στο ίδιο άρθρο του, ο Μ. Κοττάκης αναφέρει ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις οι οποίες επίσης δεν τον ευνοούν. Για αυτό το ζήτημα, σε επόμενο άρθρο.

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 12 times, 1 visits today)

Read more:
29481713794_520f5459fa_z
Κούλογλου: Δεν το λες και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική

Κριτική στην κυβέρνηση για την έλλειψη σταθερής στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική αλλά και απομόνωσης στην οποία οδηγούν τη χώρα οι...

Close