Ερώτηση Κούλογλου για την επίθεση και την μήνυση εις βάρος της Ingeborg Beugel

Permalink

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επίθεση που δέχθηκε η Ολλανδή δημοσιογράφος Ingeborg Beugel μετά την αιχμηρή ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου. Την ερώτηση συνυπογράφουν ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πλην της ακροδεξιάς. Συγκεκριμένα οι: Ντέιβιντ Κάζα (EPP), Μασιμιλιάνο Σμερίλιο (S&D), Σοφί Ιν’τ Βέλτ (Renew), Ιρένα Γιοβέβα (Renew), Τίνεκε Στρικ (Greens), Κώστας Αρβανίτης (Left).

Στην ερώτηση προς την Κομισιόν υπογραμμίζεται ότι η Ολλανδή δημοσιογράφος στοχοποιήθηκε από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο και από ένα ολόκληρο σύστημα στα social media – κάτι που οδήγησε σε επιθέσεις εναντίον της στο δρόμο. Επίσης επισημαίνεται ότι η μήνυση εις βάρος της από τον Δήμαρχο Ύδρας αποτελεί μια SLAPP, δηλαδή μια καταχρηστική μήνυση με σκοπό να εξαντλήσει οικονομικά τη δημοσιογράφο, ώστε αυτή να πάψει να κάνει τη δουλειά της.

Δεδομένου, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την τελευταία Ολομέλειά του ζήτησε αυστηρότερα μέτρα για την προστασία των δημοσιογράφων από αυτές τις πρακτικές και ότι η Επιτροπή ήδη σχεδιάζει μια σχετική οδηγία που αναμένεται εντός του 2022, οι ευρωβουλευτές ρωτούν την Κομισιόν τι προτίθεται να πράξει στο μεταξύ για να θωρακίσει τους ευρωπαίους δημοσιογράφους και την ελευθερία του λόγου.

Ολόκληρη η ερώτηση:

Η Ολλανδή δημοσιογράφος, με έδρα την Ελλάδα, Ingeborg Beugel, βρίσκεται στο στόχαστρο μιας συστηματικής συκοφαντικής εκστρατείας στα social media και στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, αφότου έθεσε μια αιχμηρή ερώτηση στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με τις επαναπροωθήσεις, που καταγγέλλεται ότι πραγματοποιεί η Ελληνική Ακτοφυλακή. Η συκοφαντική αυτή εκστρατεία οδήγησε σε επιθέσεις εναντίον της στο δρόμο.

Την επομένη, ο δήμαρχος του Ελληνικού Νησιού της Ύδρας, φιλικά προσκείμενος στο κυβερνόν κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσε μήνυση εις βάρος της Ingeborg Beugel για σχόλιο που έκανε σχετικά με τα εκλογικά αποτελέσματα στο νησί – όπου και διαμένει.

Έχοντας υπόψη ότι οι SLAPPs αποτελούν πρακτική που εφαρμόζεται όλο και πιο συχνά εις βάρος δημοσιογράφων στην ΕΕ, και δεδομένου ότι πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ ενός αυστηρότερου νομικού πλαισίου για την προστασία των δημοσιογράφων και της ελευθερίας του λόγου,

Ερωτάται η Επιτροπή:
– Τί προτίθεται να πράξει για να προστατεύσει τους δημοσιογράφους και την ελευθερία του λόγου έως ότου ενσωματωθεί από τα Κράτη-Μέλη η αναμενόμενη κοινοτική οδηγία εναντίον των SLAPP;


(Visited 10 times, 1 visits today)

Read more:
chrome_sr1IZlikY4
Ο Νετανιάχου βάζει φωτιές

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι πλέον δραματικές. Μια μέρα μετά τη δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς στη Βηρυττό, σημειώθηκε η πολύνεκρη, διπλή βομβιστική...

Close