Ο παγκόσμιος μιντιακός πόλεμος

Permalink

Πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ.  Είναι παγκόσμια πρεμιέρα. Ο Ασάνζ είναι πολίτης της Αυστραλίας, όχι των ΗΠΑ. Αν η απόφαση τελεσιδικίσει, το οποιοδήποτε κράτος και ο κάθε δικτάτορας αυτού του πλανήτη, θα μπορεί να κάνει το ίδιο για τον δημοσιογράφο μιας άλλης χώρας, τον οποίο εχθρεύεται.

Για παράδειγμα ο Ερντογάν, να ζητά την έκδοση ενός Έλληνα δημοσιογράφου για να τον δικάσει στην Άγκυρα,  με το επιχείρημα ότι κάποιο ρεπορτάζ του αποκαλύπτει τουρκικά κρατικά μυστικά.  Και μπορεί να μην τον εκδώσει ένα ελληνικό δικαστήριο, αλλά τι θα γίνει αν η Τουρκία έχει προχωρήσει σε ένταλμα σύλληψης και ο δημοσιογράφος μας πάει στο Αζερμπαϊτζάν, εντελώς τυχαίο το παράδειγμα, για ρεπορτάζ και το ένταλμα ενεργοποιηθεί; Οι δικτάτορες όλου του κόσμου τρίβουν τα χέρια τους!

Ο Ασάνζ είναι το θύμα ενός διπλού πολέμου που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες δεκαετίες, εναντίον των δημοσιογράφων και των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers). Γιατί είναι και τα δύο: η ιστοσελίδα του, τα wikileaks, είναι δημοσιογραφική αλλά συγχρόνως δημοσιεύει τις αποκαλύψεις των whistleblowers. Οπως το περίφημο βίντεο «collateral damage» που διέρρευσε από τη στρατιώτη Τσέλσι Μάνιγκ και είναι η αφετηρία των περιπετειών της ίδιας και του Τζούλιαν: πρόκειται για το βίντεο στο οποίο ένα αμερικανικό ελικόπτερο δολοφονεί στη Βαγδάτη αθώους πολίτες και δύο δημοσιογράφους του Reuters.

Διαβάστε- δείτε το βίντεο:Ο Ασάνζ, η «λύση Γκράμσι» και το βίντεο του «παράπλευρου φόνου»

Tη νέα φάση του πολέμου κατά των ρεπόρτερ, εγκαινίασε ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, βομβαρδίζοντας το κτήριο της σερβικής ραδιοτηλεόρασης το 1999. Μέχρι τότε, οι εμπόλεμες πλευρές  των  περισσότερων έnοπλων σύγχρονων συγκρούσεων αντιμετώπιζαν τους πολεμικούς ανταποκριτές σαν παρατηρητές του ΟΗΕ: τους σκότωναν σπάνια.  Τη σκυτάλη παρέλαβε με χαρά ο Μπους τζούνιορ: από τις πρώτες ενέργειες που έκανε ο αμερικανικός στρατός όταν το 2003 εισέβαλε στη Βαγδάτη, ήταν να βομβαρδίσει το ξενοδοχείο των -Δυτικών- δημοσιογράφων.

Από τους πρόσφατους Αμερικανούς προέδρους, ο Ομπάμα είναι εκείνος που έβαλε περισσότερο στο στόχο και τους whistleblowers. Οταν γύριζα το 2004-5 στην Ουάσιγκτον το ομώνυμο ντοκιμαντέρ(«Whistleblowers, οι σύγχρονοι ήρωες») με μαρτυρίες κυρίως από τα ψέματα για την εισβολή στο Ιράκ και την αδυναμία των μυστικών υπηρεσιών να εμποδίσουν την 11η του Σεπτέμβρη, οι whistleblowers αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα -κυρίως με την κατεστραμένη καρριέρα τους- αλλά  μπορούσαν ακόμη να εκφράζονται ελεύθερα.

Δείτε επίσης:Whistleblowers: Αυτοί που γνώριζαν μυστικά

Το 2013, επί προεδρίας Ομπάμα, οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν για την παρακολούθηση από την αμερικανική «Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας»(NSA) ακόμη και της Μέρκελ, έστρεψε την κάνη του ντουφεκιού από τους δημοσιογράφους στους whistleblowers. Με την οικονομική κρίση και την εισβολή του ίντερνετ να ροκανίζει τα θεμέλια των παραδοσιακών ΜΜΕ, ο έλεγχος των δημοσιογράφων επιτυγχάνεται και με οικονομικά μέσα.

Μόνο όταν δεν πίπτει χρήμα, πίπτουν σφαίρες. Και τότε έχουμε πλέον δολοφονίες δημοσιογράφων και μέσα στην Ευρώπη, δεν αποτελεί πια θλιβερό προνόμιο της Λατινικής Αμερικής. Σταδιακά όμως, ο έλεγχος ενός μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού, με κάθε είδους λίστες Πέτσα, γίνεται πιο εύκολος από έναν ξεροκέφαλο μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος που δεν ξέρει- η κάθε λογής εξουσία-  από που θα ξεφυτρώσει.

Για αυτό και πρέπει να τιμωρούνται αυστηρά: για παραδειγματισμό.  Το 2012, ο πρώην πράκτορας της CIA Τζων Κυριακού έφαγε 30 μήνες φυλακή επειδή αποκάλυψε τα βασανιστήρια της υπηρεσίας του, η Τσέλσι Μάνιγκ 35 χρόνια επειδή διέρρευσε το βίντεο στον Ασάνζ.

Διαβάστε επίσης:Αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει η Μάνινγκ στη φυλακή

Ο δύστυχος Ντάνιελ Χέιλ, που με τα drone papers αποκάλυψε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ έχουν από το 2004 σκοτώσει από 9.000 έως 17.000 άτομα, μερικές φορές αθώα παιδιά, έφαγε τον Ιούλιο 45 μήνες και είναι κλεισμένος στην απομόνωση, σε μια σκοτεινή φυλακή για τρομοκράτες.

Από τον Σνόουντεν και μετά, σχεδόν όλες οι μεγάλες αποκαλύψεις των τελευταίων ετών, οφείλονται σε whistleblowers: luxleaks (το Λουξεμβούργο φορολογικός παράδεισος σε βάρος των άλλων κρατών μελών της ΕΕ), Panama Papers (πηγή ο σώφρων με το ψευδώνυμο «Τζων Ντόε»), και μετά Paradise και Football Papers, για την παγκόσμια φοροδιαφυγή.

Σε όλες βέβαια αυτές τις υποθέσεις, για τη διαφθορά των ισχυρών και του διεθνούς οικονομικού συστήματος, οι whistleblowers απευθύνονταν σε ρεπόρτερ για τη δημοσίευση των απόρρητων στοιχείων ενώ η τελευταία μεγάλη αποκάλυψη, τα Pandora Papers, είναι αποτέλεσμα διεθνούς δημοσιογραφικής συνεργασίας.

Αυτή η όσμωση ρεπόρτερ- whistleblowers είναι που έχει κινητοποιήσει το διεθνές κατεστημένο. Και επειδή ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει και τις δύο ιδιότητες, συγκεντρώνει διπλά πυρά. Πρέπει όλοι να καταλάβουν, ότι τα γεράκια που κήρυξαν τον παγκόσμιο πόλεμο κατά της δημοσιογραφίας και της αλήθειας, δεν αστειεύονται.

Διαβάστε επίσης:
Αυτοψία: βασανίζουν τον Τζούλιαν Ασάνζ και μέσα στο δικαστήριο
Αν ο Τζούλιαν είναι ένοχος, ας έρθουν να με συλλάβουν

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 4 times, 1 visits today)

Read more:
222701-kouloglou
Δήλωση Κούλογλου για τη μελέτη του Ευρωκοινοβουλίου για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα

Σχετικά με τη μελέτη του «Τμήματος Πολιτικής για τα Δικαιώματα των πολιτών και τις Συνταγματικές Υποθέσεις» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συμπεραίνει ότι...

Close