Πάνω από 1000 υπογραφές για «μια δίκαιη δίκη για τον Μοχαμάντ»

Permalink

Περισσότερες από 1000 υπογραφές υποστήριξης έχει συγκεντρώσει η πρωτοβουλία «μια δίκαιη δίκη για τον Μοχαμάντ», που σκοπό έχει να αναδείξει την υπόθεση του Σομαλού πρόσφυγα Μοχαμάντ Χανάντ Αμπντί, ο οποίος ενώ έσωσε 33 ζωές από τη θάλασσα βρέθηκε καταδικασμένος σε 142 χρόνια φυλακή ως τάχα διακινητής.

Την κίνηση, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, στηρίζουν με την υπογραφή τους μεταξύ άλλων ευρωβουλευτές, καλλιτέχνες, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι μέλη της κίνησης, μαζί με εκπροσώπους του διεθνούς Τύπου, επισκέφθηκαν τον Μοχαμάντ Χανάντ Αμπντί αλλά και δυο ακόμη Αφγανούς πρόσφυγες επίσης καταδικασμένους σε 50 χρόνια φυλάκισης ως διακινητές, στις φυλακές της Χίου τον περασμένο Οκτώβριο. Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν να ενημερωθούν σε βάθος τα ΜΜΕ και οι ευρωβουλευτές για τις υποθέσεις των ανθρώπων αυτών και να τους υποστηρίξουν όταν οι υποθέσεις τους εκδικαστούν σε δεύτερο βαθμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις περιπτώσεις καταδίκης δεν είναι μοναδικές. Πρόκειται για μια συχνή τιμωρητική πρακτική, με σκοπό να αποτρέψει μελλοντικές προσπάθειες προσφύγων και μεταναστών να περάσουν στην χώρα μας. Αυτές οι βαριές ποινές προκύπτουν κατ’ εφαρμογή του νόμου 4251/2014, σύμφωνα με τον οποίο, όποιος συλλαμβάνεται να κρατά το πηδάλιο της βάρκας με την οποία επιχειρούν να περάσουν οι πρόσφυγες και μετανάστες καταδικάζεται ως διακινητής. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο Τούρκος διακινητής, ο αληθινός διακινητής, εγκαταλείπει το σκάφος πριν τα ελληνικά χωρικά ύδατα, αφού πρώτα -συχνά υπό την απειλή όπλου- δώσει το πηδάλιο σε έναν από τους πρόσφυγες.

Όταν οι άνθρωποι αυτοί συλλαμβάνονται από την Ελληνική Ακτοφυλακή και οδηγούνται στη Δικαιοσύνη, οι δίκες τους δε διαρκούν παρά λίγα λεπτά. Δεν γνωρίζουν τη γλώσσα και δεν έχουν επαρκή υπεράσπιση, σύμφωνα με ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δικηγόρους που ανέλαβαν εκ των υστέρων την υπεράσπιση τους. Για το λόγο αυτό, τα επόμενα βήματα της πρωτοβουλίας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, παρουσία ευρωβουλευτών στη Λέσβο τον ερχόμενο Μάρτιο όταν και θα εκδικαστούν σε δεύτερο βαθμό οι υποθέσεις των δυο Αφγανών προσφύγων.


(Visited 8 times, 1 visits today)

Read more:
377078-4641943
Οι καθημερινές περιπέτειες του Νικολάι Μαράντζικοφ με την Πράβδα

Στα μέσα της δεκαετίας του '50, ξεκίνησε στη Σοβιετική Ενωση η αποσταλινοποίηση. Τα στόματα άρχισαν να ανοίγουν, πολίτες αλλά και...

Close