Ουκρανία: η αχαλίνωτη αμερικανική προπαγάνδα και το αόρατο βίντεο

Permalink

Είναι εντυπωσιακό πόσο εύκολα και γρήγορα, το πανίσχυρο στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα και η ύβρις καταβροχθίζουν τους Αμερικανούς προέδρους, ακόμη και αυτούς με καλές προθέσεις. Ο Τζο Μπάιντεν είναι το τελευταίο παράδειγμα.

Όταν το 2001 οι ΗΠΑ εισέβαλλαν στα Αφγανιστάν, πάγωσαν ως κατοχική δύναμη τις διεθνείς καταθέσεις της χώρας, ύψους 7 δις $. Το καλοκαίρι του 2021 τα αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν άρον άρον, αφού πρώτα αποτελείωσαν το Αφγανιστάν, που βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα του λιμού. Αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι κατάσχει μονίμως τα 7 δις, που το Αφγανιστάν έχει απόλυτη ανάγκη. Και θα δώσει τα μισά.. στους Αμερικανούς συγγενείς των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στις 11 του Σεπτέμβρη του 2001.

Ακόμη και συγγενείς των θυμάτων αντέδρασαν, όπως και η βουλευτής Ιλχαν Ομάρ, από την αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος. «Δεν υπήρχε ούτε ένας Αφγανός ανάμεσα στους αεροπειρατές της επίθεσης», δήλωσε η Ομάρ. «Ενώ οι ΗΠΑ δίνουν δισεκατομμύρια στις κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου, παρά τις άμεσες σχέσεις τους με τους τρομοκράτες της 11ης του Σεπτέμβρη».

Τώρα στο θέμα της Ουκρανίας, ο Μπάιντεν έχει δώσει τα ρέστα του, αν υπάρχει κατάλληλη έκφραση για τον κατήφορο των Αμερικανών προέδρων. Η πολεμική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί θυμίζει την αντίστοιχη στην κρίση των πυραύλων στην Κούβα το 1962, όταν πήγε να ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος ΗΠΑ – Σοβιετικής Ενωσης. Με τη διαφορά ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει διάθεση να στείλει ούτε ένα στρατιώτη στην Ουκρανία. Κάνει πόλεμο προπαγάνδας.

Η αμερικανική κυβέρνηση κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να αποχωρήσουν από τη χώρα, μαζί με το μη απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό, προειδοποιώντας για άμεση εισβολή της Ρωσίας που θεωρείται δεδομένη. «Μπορεί να ξεκινήσει πριν το τέλος των τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων στις 20 Φεβρουαρίου» δηλώνει στην Ουάσιγκτον ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μπάιντεν.

Πιστά σαν πεζοναύτες όταν καλούνται να υπηρετήσουν τη σημαία, τα αμερικανικά ΜΜΕ, αντί για πληροφόρηση, βγάζουν πολεμικές ιαχές: σύμφωνα με τις αναλύσεις τους, τα ρωσικά στρατεύματα θα καταλάβουν ακόμη και το Κίεβο και θα εκθρονίσουν τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας, προκαλώντας μια μαζική έξοδο προσφύγων προς τις γειτονικές χώρες (από ένα έως 5 εκατομμύρια) χώρια τα δεκάδες χιλιάδες θύματα.

Διαβάστε επίσης:ΗΠΑ: Πώς θα «εισβάλουν» οι Ρώσοι στην Ουκρανία – Μόσχα: Πολεμοχαρής «υστερία» στον Λευκό Οίκο

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ξέρει καλά την Ουκρανία. Είχε αναλάβει να την εποπτεύει όταν ήταν αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Ομπάμα, τοποθετώντας μάλιστα και τον γιό του σε μια εταιρεία του ουκρανικού Δημοσίου, με έναν.. πενιχρό μισθό (50 χιλιάδες $ τον μήνα). Γνωρίζει λοιπόν ότι ο Πούτιν δεν είναι τρελός να καταλάβει μια χώρα 40 εκατομμυρίων κατοίκων (οι ΗΠΑ  σπάνε συνεχώς τα μούτρα τους με μικρότερους πληθυσμούς).

Χώρια ότι, η πρόκληση δεκάδων χιλιάδων θυμάτων μεταξύ των Ουκρανών, ούτε περνάει ούτε δικαιολογείται εύκολα στην ρωσική κοινή γνώμη, που διατηρεί στενούς πολιτιστικούς, οικογενειακούς και φιλικούς δεσμούς με τα ουκρανικά «ξαδέλφια». Ακόμη και η φιλοαμερικανική κυβέρνηση του Κιέβου, δήλωσε ότι αυτή η συνεχής πολεμική προπαγάνδα «προκαλεί αδικαιολόγητο φόβο».

Οι αμερικανικές αρχές δεν δίνουν κανένα συγκεκριμένο αποδεικτικό στοιχείο, σύμφωνα το οποίο ετοιμάζεται εισβολή, με το επιχείρημα ότι δεν θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο τις πηγές τους. Το ίδιο συμβαίνει με τις «αποκαλύψεις» των αμερικανικών ΜΜΕ -τελευταία προστέθηκαν και οι απαραίτητοι Βρετανοί κολαούζοι- που δεν επικαλούνται καμία απόδειξη ή πηγή για τα δημοσιεύματα τους. Η βασική δημοσιογραφική αρχή των 5 ερωτημάτων (που, πως, ποιος, πότε, γιατί) έχει πλήρως καταπατηθεί. Λες και οι Αμερικανοί ρεπόρτερ ήρθαν το καλοκαίρι στην Αθήνα, για δημοσιογραφικό σεμινάριο..

«Η τρέλα και ο εκφοβισμός συνεχίζονται», είπε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ. «Είναι σαν να λέμε ότι οι ΗΠΑ θα καταλάβουν σε μια εβδομάδα το Λονδίνο, προκαλώντας 300 χιλιάδες θύματα. Βασιζόμαστε στις πληροφορίες μας, που δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε».

Εχω εξηγήσει σε αυτή τη στήλη ότι η κρίση ξεκίνησε από διαρροές της αμερικανικής κυβέρνησης σε πρόθυμα αμερικανικά ΜΜΕ (Washington Post, 3 Δεκεμβρίου), ότι η Ρωσία ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΝΑ μαζέψει στρατεύματα στα ουκρανικά σύνορα για πιθανή εισβολή.

Όπως έχει συμβεί συχνά στην ιστορία, αυτές οι fake πληροφορίες δημιούργησαν πραγματικές καταστάσεις, γιατί και οι δύο πλευρές έχουν συμφέρον από την κλιμάκωση. Οι ΗΠΑ για να διατηρούν την ένταση στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και να πουλάνε το δικό τους φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Ο Πούτιν για να αυξήσει τη διαπραγματευτική του δύναμη απέναντι στο ΝΑΤΟ, καθώς γνωρίζει ότι καμία δυτική χώρα δεν θα στείλει ούτε έναν στρατιώτη στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:Η αλήθεια για την Ουκρανία: Fake βίντεο, προπαγάνδα και πόλεμος

Το τραγελαφικό σε όλη την μάχη της προπαγάνδας είναι το «αόρατο βίντεο»: ο Λευκός Οίκος διέρρευσε στον τύπο ότι οι Ρώσοι έχουν κατασκευάσει ένα ψεύτικο βίντεο με ακρότητες των Ουκρανών, το οποίο θα χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα για την εισβολή. Στις 3 Φεβρουαρίου, για να την αποτρέψει, ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσιάζει την υπόθεση στους δημοσιογράφους, «προλαμβάνοντας» τους Ρώσους.

Δεν θέλει να αποκαλύψει την πηγή της πληροφορίας για να μην την εκθέσει. Και δεν μπορεί να παρουσιάσει το βίντεο, γιατί που να το βρει; οι Ρώσοι το μηχανεύονται. Αλλά ένας δημοσιογράφος του Associated Press δεν τρώει το παραμύθι και ζητάει με επιμονή αποδείξεις. Μπορείτε να δείτε στο τέλος του άρθρου την αντιπαράθεση, που κρατάει πάνω από τρία λεπτά.

Η βασική επιχειρηματολογία του εκπροσώπου είναι ότι αφού το λέει ο ίδιος, έτσι πρέπει να είναι. Το έχει άλλωστε πει πριν από μέρες, επομένως ότι το επαναλαμβάνει τώρα αποτελεί ατράνταχτη απόδειξη! Στο τέλος δίνει κι αυτός τα ρέστα του με τον δημοσιογράφο που θέλει να κάνει τη δουλειά του: «Εάν αμφιβάλλετε για την αξιοπιστία της αμερικανικής κυβέρνησης, της βρετανικής κυβέρνησης, άλλων κυβερνήσεων και αισθάνεστε καλά με τις πληροφορίες που δημοσιεύουν οι Ρώσοι..».

Κάπως έτσι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πάει στον ουρανό στην Ευρώπη και οι Αμερικανοί είναι αυτό που λένε win-win, κερδισμένοι σε κάθε περίπτωση. Αν γίνει εισβολή, θα πουν ότι την προέβλεψαν. Αν δεν γίνει, ότι την απέτρεψαν δημοσιεύοντας τις ρωσικές κινήσεις. Aλλώστε, σε κάθε περίπτωση, οι δυτικές δημοκρατίες θα κερδίσουν, μας διαβεβαίωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου:

«Yπό τη διοίκηση του Μπάιντεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στη Δύση. Αντιπροσωπεύουμε περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Κίνα και Ρωσία, λιγότερο από 20%. Έχουμε καινοτομία. Έχουμε το επιχειρηματικό πνεύμα. Έχουμε ελευθερία».

Και άμα κλέβουμε και τις καταθέσεις του Αφγανιστάν, έχουμε και περισσότερα χρήματα…

(στη φωτογραφία του άρθρου δορυφορική λήψη από τα ρωσικά στρατεύματα).

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 18 times, 1 visits today)

Read more:
Poster_New
Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Κούλογλου στις Βρυξέλλες.

Μετά την ανοιχτή, διαδραστική και πολυσυζητημένη εκδήλωση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ που διοργανώθηκε από το ΤVXS πριν από περίπου...

Close