Κούλογλου για την ύβρι του Πούτιν: Από ψυχρός σκακιστής, πυγμάχος

Permalink

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιουργεί καινούργια ερωτήματα για τον Βλάντιμιρ Πούτιν, όπως ανέλυσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη. «Μέχρι στιγμή, βλέπαμε έναν Πούτιν να αντιμετωπίζει τις διεθνείς εξελίξεις ως ψυχρός σκακιστής. Τώρα τον βλέπουμε να παίζει πυγμαχία. Το ψύχραιμο προφίλ έχει δώσει τη θέση του σε ένα παραλήρημα με ιστορικές ανακρίβειες και απειλές πυρηνικού πολέμου. Ιδίως σε μη δημοκρατικούς ηγέτες, είναι σύνηθες κάποια στιγμή να χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα. Στις κινήσεις του Πούτιν διακρίνεται πλέον αυτή η ύβρις, η αλαζονεία», δήλωσε.

«Η ρωσική εισβολή είναι απαράδεκτη, παραβιάζει χονδροειδώς τη διεθνή νομιμότητα, είναι κοσμοϊστορικής σημασίας, γιατί αλλάζει τα δεδομένα. Υπήρχαν ξένες εισβολές τα τελευταία χρόνια, όπως στο Ιράκ το 2003, αλλά για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος».

«Η ίδια η επίθεση ανοίγει μέτωπα για τον Πούτιν τόσο διεθνώς όσο και εσωτερικά. Ισχυροί οικονομικοί παράγοντες στην Ρωσία θα πληγούν από τις κυρώσεις. Υπάρχει επίσης σημαντική αντίδραση της κοινωνίας, που είναι διχασμένη. Οργανώθηκαν και αντιπολεμικές διαμαρτυρίες, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο σε μια χώρα με αντιδημοκρατικό καθεστώς και εν καιρώ πολέμου».

«Η ευρωπαϊκή απάντηση δεν είναι εύκολη αλλά δεν είναι και ικανοποιητική. Οι περιορισμένες κυρώσεις τη Δευτέρα, πριν την εισβολή, μάλλον ενθάρρυναν τον Πούτιν παρά τον αποθάρρυναν. Δεν βλέπω σαφή στρατηγική από πλευράς Βρυξελλών», σχολίασε ο Στ. Κούλογλου.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν την ίδια στάση.  Ο Πούτιν άδειασε τον Μακρόν, που ήθελε να παρουσιαστεί ως ειρηνοποιός παγκόσμιου κλίμακας, ενόψει προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Δίνει ώθηση στις γαλλικές ακροδεξιές δυνάμεις, με τις οποίες ο Πούτιν έχει πολύ καλές σχέσεις. Ο Μπόρις Τζόνσον είναι αποδυναμωμένος. Οι Γερμανοί έχουν αντιφάσεις εντός της κυβέρνησης: Οι Σοσιαλδημοκράτες ψάχνουν συμβιβαστική λύση, ενώ οι Πράσινοι είναι υπέρ μιας πιο επιθετικής πολιτικής. Δεν έχουν αποκηρύξει ακόμη την αισχρή στήριξη στους βομβαρδισμούς της Σερβίας το 1999! Ο Ντράγκι είναι η πιο σοβαρή περίπτωση, αλλά δεν έχει τόσο αποφασιστικό ρόλο. Ο καθένας φαίνεται ότι θα κινηθεί μόνος του στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων αυτής της νέας κρίσης στην ίδια του τη χώρα… Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει ανοχή στα νέα οικονομικά προβλήματα που θα προκύψουν και δε θα επανέλθουν οι στενοί δημοσιονομικοί κορσέδες το 2023».

Ο πόλεμος ίσως θα είχε αποφευχθεί εάν μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου είχε ακολουθηθεί διαφορετική πολιτική. «Οι δυτικοί είχαν υποσχεθεί στον Γκορμπατσόφ ότι το ΝΑΤΟ δεν θα πάει ούτε μια ίντσα προς τα ανατολικά, προκειμένου να πάρουν τη συγκατάθεση του για την επανένωση των δύο Γερμανιών. Τότε η συγκατάθεση της Μόσχας ήταν απαραίτητη. Χρόνια αργότερα, ο ίδιος ο Πούτιν είχε ανοίξει θέμα ένταξης της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ. Το 2001 βοήθησε τις ΗΠΑ για την εισβολή στο Αφγανιστάν μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Θα μπορούσε να είχε διαμορφωθεί ένα διαφορετικό σύστημα ασφαλείας στην Ευρώπη. Όμως δεν έγινε με ευθύνη των ΗΠΑ, που αυτή τη στιγμή κερδίζουν τα περισσότερα από την κρίση στην Ουκρανία, με την Κίνα στο βάθος του ορίζοντα».

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη στο Κόκκινο: https://soundcloud.com/stelios-kouloglou/1055-25022022a

(Visited 80 times, 1 visits today)

Read more:
Untitled
Κούλογλου: Τρία βασικά ερωτήματα για την στάση Μανιαδάκη

Σειρά ερωτημάτων προκύπτουν από την αντιφατική στάση που υιοθετεί ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας για την υπόθεση Novartis, Νίκος Μανιαδάκης, όπως...

Close