Επανέρχεται ο Στ. Κούλογλου στη Κομισιόν για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος

Permalink

Επανέρχεται με νέα ερώτηση του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, για το ζήτημα της κωλυσιεργίας της Ελλάδος στην ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας που αφορά στην προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, ύστερα από τις πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis.

Στην ερώτηση του ο ευρωβουλευτής υπενθυμίζει ότι με την από 14 Ιανουαρίου ερώτηση του είχε φέρει στην προσοχή της Κομισιόν ότι η Ελλάδα δεν είχε ενσωματώσει την Οδηγία 2019/1937, η προθεσμία για την ενσωμάτωση της οποία παρήλθε στις 17/12/2021.

Επίσης, ο Στέλιος Κούλογλου σημειώνοντας ότι στην υπόθεση του διεθνούς σκανδάλου Νοvartis μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος έχουν στοχοποιηθεί και διώκονται δημοσιογράφοι και η Εισαγγελέας, που ερευνούσε την υπόθεση, τονίζει ότι μετά την ακρόαση της Ε. Τουλουπάκη στην Διακομματική Επιτροπή κατά της Διαφθοράς, στις 10/03, βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση ζητώντας τον πειθαρχικό της έλεγχο.

Μια μέρα μετά, δε, συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο απέρριψε με απόφαση του Πρωθυπουργού την κατάθεση Νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της οδηγίας αφού 4 υπουργοί αντέδρασαν. Ο  υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι θα προστεθούν διατάξεις για παραδειγματική τιμωρία προστατευόμενων μαρτύρων ενώ ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης χαρακτήρισε ντροπή την ενσωμάτωση.

Δεδομένων αυτών, ο Στ. Κούλογλου ζητά από την Κομισιόν να διασαφηνίσει τι πρόκειται να πράξει για την διακηρυγμένη άρνηση της Ελλάδας να ενσωματώσει την συγκεκριμένη οδηγία, πως προτίθεται να κινηθεί απέναντι στη στοχοποίηση δημοσιογράφων, δικαστικών και μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και τέλος, πως σχολιάζει την την εκτεταμένη υπονόμευση των κανόνων του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

Ολόκληρη η ερώτηση του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου: 

Άρνηση ενσωμάτωσης της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1937 για την προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του δικαίου της ΕΕ, από την Ελληνική Κυβέρνηση

Στις 14-1-2022 κατέθεσα ερώτηση προς την Κομισιόν για τη μη ενσωμάτωση στην Ελλάδα της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1937 για την προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του δικαίου της Ένωσης, η προθεσμία για την οποία παρήλθε στις 17-12-2021.

Στην υπόθεση του διεθνούς σκανδάλου Νοvartis μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος έχουν στοχοποιηθεί, δημοσιογράφοι κατηγορούνται για κακουργήματα ενώ βαρύτερες κατηγορίες αντιμετωπίζει η Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς κ. Τουλουπάκη, μετά την παράνομη παραπομπή της από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στις 10-3-2022 παρουσιάστηκε στην Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου η διωκόμενη κ. Τουλουπάκη και την ίδια μέρα κατατέθηκε κοινοβουλευτική ερώτηση από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που ζητούν τον πειθαρχικό της έλεγχο.

Στις 11-3-2022 συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο απέρριψε με απόφαση του Πρωθυπουργού την κατάθεση Νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της οδηγίας αφού 4 υπουργοί αντέδρασαν. Ο  υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι θα προστεθούν διατάξεις για παραδειγματική τιμωρία προστατευόμενων μαρτύρων ενώ ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης χαρακτήρισε ντροπή την ενσωμάτωση.

Ερωτάται η Επιτροπή:

-Τι μέτρα πρόκειται να πάρει μετά τη διακηρυγμένη άρνηση της Ελληνικής Κυβέρνησης να ενσωματώσει την Οδηγία (ΕΕ) 2019/1937 ή να την ακυρώσει στην πράξη;

-Τι προτίθεται να πράξει για τη στοχοποίηση μαρτύρων, δημοσιογράφων και δικαστικών που ερευνούν υποθέσεις διαφθοράς;

-Πως σχολιάζει την εκτεταμένη υπονόμευση των κανόνων του κράτους δικαίου στην Ελλάδα;


(Visited 12 times, 1 visits today)

Read more:
Screenings_Creta
142 Χρόνια / Με προβολές σε Χανιά, Ηράκλειο και Λασίθι ο Στέλιος Κούλογλου

Στην Κρήτη θα βρίσκεται την επόμενη εβδομάδα ο Στέλιος Κούλογλου, όπου θα πραγματοποιηθούν προβολές του νέου του ντοκιμαντέρ, του δικαστικού...

Close