Κούλογλου για τον πόλεμο και το σύνδρομο της Μαρίας Αντουανέτας

Permalink

«Η ακρίβεια δεν είναι μόνο εισαγόμενο πρόβλημα, αλλά σε  μεγάλο βαθμό είναι ενδογενές. Είχαμε από τις ακριβότερες τιμές βενζίνης και ενέργειας πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το ελληνικό νοικοκυριό δαπανούσε- και εξακολουθεί να δαπανά- για θέρμανση και βενζίνη τα περισσότερα χρήματα στην ΕΕ. Και ενώ άλλες χώρες μειώνουν τον φόρο σε αυτά τα προϊόντα για να διευκολύνουν τους πολίτες, εμείς έχουμε  τη ΝΔ, που πάσχει από το σύνδρομο της Μαρίας Αντουανέτας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, σε συνεντεύξεις του στο ΣΚΑΙ, στο Θεσσαλία TV και στο TRT.

«Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι η αύξηση των τιμών της βενζίνης πλήττει μόνο όσους έχουν Cayenne! Είναι σαφές, λοιπόν, ότι το πρόβλημα δεν είναι ο πόλεμος. Είναι η ανάλγητη στάση της κυβέρνησης, που λέει όσοι χρεοκοπήσουν, χρεοκόπησαν, όσοι πεθάνουν πέθαναν», εξήγησε. Οι επιχειρήσεις οδηγούνται σε χρεοκοπία και οι πολίτες στην απόγνωση.

Σχολιάζοντας τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ο Στ. Κούλογλου δήλωσε πως «είναι καλό ότι υπήρξε διάλογος και ότι συμφωνήθηκε να πέσουν οι τόνοι. Οι δημόσιες ανταλλαγές βολών μεταξύ υπουργών Εξωτερικών δεν είναι συνηθισμένες σε σοβαρές χώρες με σοβαρή διπλωματία.

Αλλά οι δηλώσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν μετά τη συνάντηση, όμως, έδειξαν και το χάσμα. Ο Ερντογάν μίλησε για μειονότητες, Αιγαίο, τρομοκρατία και πρόσφυγες. Έβαλε δηλαδή, ξανά, τη δική του ατζέντα.  Χρειάζεται σαφής στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στη Τουρκία, όχι με σκοπό την εσωτερική κατανάλωση και χωρίς φόβο των εθνικιστικών φωνών εντός της ΝΔ, όπως ο κ. Σαμαράς που υποστηρίζει ότι δεν πρέπει μιλάμε με πειρατές κλπ».

Όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία, ο ευρωβουλευτής ανέλυσε πως «πάμε σε δύσκολες καταστάσεις και επί της ουσίας βρισκόμαστε μπροστά σε δυο σενάρια: Το χειρότερο είναι να συμβεί κάτι στα δυτικά της Ουκρανίας,  να χτυπηθεί πιθανώς και κατά λάθος ένα μέλος του ΝΑΤΟ, οπότε να έχουμε κλιμάκωση. Όμως συχνά στους πολέμους τυχαία περιστατικά αλλάζουν τους συσχετισμούς και δημιουργούν καταστάσεις που δε περιμένει κανείς. Ο ίδιος ο Χίτλερ έλεγε ότι ο πόλεμος είναι σαν να μπαίνεις σε ένα σκοτεινό δωμάτιο που δε ξέρεις τι θα συναντήσεις».

Το δεύτερο σενάριο είναι να πάμε σε μια πολιορκία του Κιέβου, που θα κρατήσει εβδομάδες. Τότε θα ασκηθεί πίεση από την διεθνή κοινή γνώμη στις δυτικές δυνάμεις να κάνουν κάτι παραπάνω. Αλλά η Δύση δεν μπορεί να επέμβει ή να αποκλείσει τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, που ζητάει ο Ζελένσκι. Αυτό θα σήμαινε άμεση εμπλοκή με τη Ρωσία.

Το σχέδιο του Πούτιν, όπως σχολίασε ο Στ. Κούλογλου «ήταν να καταλάβει κάνοντας περίπατο το Κιέβο, να βάλει δικιά του κυβέρνηση και μετά να διαπραγματευτεί με τη Δύση με βάση τα τετελεσμένα. Τώρα δε μπορεί να κάνει πίσω. Είναι στριμωγμένος και οι οικονομικές κυρώσεις έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές στη ρωσική κοινωνία και να πλήττουν τη ρωσική ελίτ.

Πρέπει να γυρίσει με το Κιέβο και -συμβολικά- τα «κεφάλια» των ηγετών της ως τρόπαιο, όπως γίνονταν παλιά στις εκστρατείες κατάκτησης ξένων εδαφών και λαών. Αλλά ούτως ή άλλως ο χρόνος του είναι μετρημένος. Μετά από αυτή την εγκληματική εισβολή, η Ρωσία θα καταλήξει απομονωμένη, πιο ασιατική παρά ευρωπαϊκή και με δικτατορικό καθεστώς».

Δείτε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη στο ΣΚΑΙ: https://youtu.be/_5sVtMhUU8o
Δείτε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη στο Θεσσαλία TV: https://youtu.be/63NiESrkUyc
Δείτε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη στο TRT: https://youtu.be/ivd43ww5dpc

(Visited 15 times, 1 visits today)

Read more:
26259965239_28db0598f9_k
Κούλογλου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ: ένα μέρος των προσφύγων πρέπει να ενσωματωθεί κοινωνικά

Την ανάγκη να ενσωματωθεί κοινωνικά ένα μέρος των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα, υποστήριξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου...

Close