Πάρτι πολέμου στις Βρυξέλλες, κηδεία δημοκρατίας στη Μόσχα

Permalink

H φωτογραφία του άρθρου είναι από τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβούλιου:  «Η Ευρώπη κινδυνεύει,  Χρειαζόμαστε περισσότερη Ασφάλεια και Αμυνα». Καθώς οι οθόνες της αίθουσας πρόβαλλαν τις παραπάνω προειδοποιήσεις, η συζήτηση ήταν για τη «Στρατηγική Πυξίδα», τη δύναμη ταχείας επέμβασης που ετοιμάζει η ΕΕ.

Στο ρόλο του πολέμαρχου ο Ύπατος Εκπρόσωπος (κάτι σαν υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ) Ζοζέπ Μπορέλ, ένας αποτυχημένος Καταλανός Σοσιαλιστής που ήθελε να γίνει πρωθυπουργός στην Ισπανία και δεν τα κατάφερε. Αλλά υποστήριξε τον Σάντσεθ,  που τον αντάμειψε και τον έστειλε στις Βρυξέλλες.

Στη πλάτη του έχει σκάνδαλα και συνεχείς γκάφες. Στην αρχή του πολέμου υποσχέθηκε ότι η ΕΕ θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, ύστερα εμφανίστηκε να κάνει δηλώσεις στη Σύνοδο Κορυφής που δεν έγιναν ποτέ. Αλλά χθες δέχθηκε τα συγχαρητήρια όλων σχεδόν των πολιτικών ομάδων, επειδή επιτέλους ανάγκασε τις προάλλες τους υπουργούς Αμυνας των 27,  να συμφωνήσουν για την ενίσχυση της ασφάλειας και της άμυνας της Ένωσης έως το 2030.

Διαβάστε επίσης,Ζ. Μπορέλ: Τι είπε για την ένταξη Ουκρανίας και Τουρκίας στην ΕΕ

Βέβαια η τόσο παινεμένη «Στρατηγική Πυξίδα» δεν έχει χαρακτηριστικά ευρωπαϊκού στρατού, που θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει εναλλακτική λύση στο ΝΑΤΟ. Θα επικεντρωθεί σε «επιχειρήσεις διάσωσης και εκκένωσης» και στον κυβερνοπόλεμο. Τα φιλοαμερικανικά κράτη μέλη της Ανατολικής Ευρώπης επέμεναν στον όρκο του  ΝΑΤΟ, «που παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας των μελών του».

Μπορεί το ΝΑΤΟ να ήταν «εγκεφαλικά νεκρό», όπως δήλωνε παλιότερα ο πρόεδρος Μακρόν, αλλά ο χειρούργος Πούτιν κατάφερε να το αναστήσει με την εισβολή του και η Ευρώπη ξαναγύρισε κάτω από τις φτερούγες της Ουάσιγκτον. «Δεν πρόκειται για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού», δήλωσε για τη «Στρατηγική Πυξίδα»  ο Μπορέλ, υπερήφανος στρατηγός χωρίς στρατό. (στη φωτογραφία χωρίς τη στολή του)

Έτσι το ενδιαφέρον της υπόθεσης βρίσκεται αλλού. Πρώτον, στα χρήματα που θα αφαιρεθούν από τις κοινωνικές δαπάνες για να χρηματοδοτηθεί αυτή η δύναμη ταχείας επέμβασης, που θα έχει δύναμη 5000 άνδρες.

Και δεύτερον ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να παράσχει «τη ραχοκοκαλιά» της, δήλωσε  προχθές Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας κ. Λάμπρεχτ. Υποσχέθηκε επίσης ότι θα χρηματοδοτήσει το ένα τέταρτο από το πρόσθετο πακέτο των 500 εκατ ευρώ στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Συμπέρασμα: η Γερμανία μπαίνει πολύ πιο ενεργά στο στρατιωτικό παιχνίδι.

Τώρα στη χώρα του χειρούργου Βλαντιμίρ Πούτιν, η δημοκρατία έχει ταφεί με όλες τις τιμές. Τελευταίο επεισόδιο, η χθεσινή νέα καταδίκη του Αλεξάντερ Νοβάλνι, του δηλητηριασμένου και ήδη καταδικασμένου σε 2,5 χρόνια φυλακή ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης. Ο Νοβάλνι έφαγε ακόμη 9 χρόνια για απάτη και ασέβεια προς το δικαστήριο και θα εκτίσει την ποινή του σε ένα γκουλάγκ υψίστης ασφαλείας. Κερασάκι στη τούρτα, μετά τη δίκη συνελήφθησαν και οι δύο δικηγόροι του.

Διαβάστε επίσης:Πρώτη συνέντευξη Ναβάλνι από τη φυλακή: «Αναγκάζομαι να βλέπω 8 ώρες κρατική τηλεόραση και προπαγανδιστικές ταινίες»

Ο πόλεμος βλάπτει σοβαρά τη δημοκρατία. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα που συγκεντρώνει όλα τα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα σε μια πλατφόρμα, επικαλούμενος τη σημασία της «ενιαίας πολιτικής πληροφόρησης» και τον στρατιωτικό νόμο. Ο Μίκολα Κνιαζίνσκι, βουλευτής της αντιπολίτευσης και ιδιοκτήτης του σταθμού Espresso TV, δήλωσε ότι η πράξη είναι «άδικη και παράνομη». Αλλά τα τύμπανα του πολέμου χτυπάνε δυνατά και δεν τον άκουσε κανείς.

Επίσης ο Ζελένσκι απαγόρευσε 11 κόμματα με την κατηγορία πως «διχάζουν ή είναι φιλορωσικά». Πρόκειται για κόμματα που θεωρούνται ευρωσκεπτικιστικά, αντιφιλελεύθερα ή φιλορωσικά. Ανάμεσα σε αυτά η «Πλατφόρμα της Αντιπολίτευσης», κόμμα που εκπροσωπείται στη Βουλή. «Θα αντιμετωπιστούν πολύ σκληρά» τόνισε ο κ. Ζελένσκι.

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 14 times, 1 visits today)

Read more:
Τύχη...
Τύχη…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close