Ο αφόρητος επαρχιωτισμός των «Μένουμε Ευρώπη» και ο εξωραϊστής της χούντας

Permalink

Είναι στο DNA της ελληνικής δεξιάς. Η κουτοπόνηρη μικροπολιτική και η αδυναμία σύλληψης της μεγάλης εικόνας. Η επαρχιώτικη κουλτούρα, που υποβαθμίζει τα πάντα στο επίπεδο του  βλαχοδήμαρχου στην πλατεία του χωριού.

Εκδηλώνεται με κάθε ευκαιρία, αλλά κάνει μπαμ όταν σκάνε μεγάλα γεγονότα. Το τελευταίο ήταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που αλλάζει δραματικά τη ζωή μας. Για την Ευρώπη ίσως αποδειχθεί πιο σημαντική και από την επίθεση της 11ης του Σεπτέμβρη, την οποία -και- η Γηραιά Ηπειρος πληρώνει ακόμη ακριβά. Με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, τη Μαδρίτη ή το Λονδίνο, με τους πολέμους, τα κύματα προσφύγων και την υποβάθμιση της δημοκρατίας.

Ο εγκληματικός τυχοδιωκτισμός του Πούτιν επαναφέρει το ΝΑΤΟ και την Ουάσιγκτον στην καρδιά της Ευρώπης. Προκάλεσε ήδη το μεγαλύτερο προσφυγικό ρεύμα μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο και θα προκαλέσει νέα, λόγω της πείνας -κυρίως- στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αναβαθμίζει την Τουρκία, μετέτρεψε σε ένα μήνα την Πολωνία,  από δημοκρατικό Κακοφωνίξ σε μαέστρο της ευρωπαϊκής ιδέας.

Με άλλα λόγια, η όποια ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να σχεδιάσει προσεκτικά τον ρόλο της χώρας στο νέο περιβάλλον. Τι έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Έσπευσε να στείλει δύο μεταγωγικά αεροπλάνα με όπλα στην Ουκρανία, γιατί σκέφτηκε την εκλογική πελατεία στο χωριό: τους στρατόκαβλους που χάνει προς τα δεξιά και ήταν ευκαιρία να κερδίσει πίσω. Καμία στρατηγική δεν υπάρχει από πίσω, πέρα από τις μπαρούφες για «τη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Το σχέδιο δεν πέτυχε, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν υποστήριξη στους Ουκρανούς αλλά όχι στους τυχοδιωκτισμούς του Μαξίμου, που όμως δεν το έβαλε κάτω. Έτσι συνέβη κάτι που δεν παρατηρήθηκε σε καμία χώρα του πολιτισμένου συμπλέγματος «Μένουμε Ευρώπη»: η κυβέρνηση και τα τρολ της άρχισαν να κατηγορούν την αξιωματική αντιπολίτευση ότι είναι με τον Πούτιν και δικαιολογεί την εισβολή!

Διαβάστε επίσης:Πως στήσαμε με τον Πούτιν την εισβολή στην Ουκρανία

Δεν υπάρχει καμία πολιτική βάση για κάτι τέτοιο. Ο Πούτιν δεν είχε ούτε έχει την παραμικρή σχέση με την αριστερά.  Την (ακρο)δεξιά πολυκατοικία χρηματοδοτούσε και ενίσχυσε τόσα χρόνια, από τη Λε Πεν μέχρι τον Ούγγρο Ορμπαν , που συνεδρίαζε μέχρι πρόσφατα παρέα με τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ετσι για να στοιχειοθετηθεί η συκοφαντία, χρησιμοποιήθηκαν αναλύσεις για τα ιστορικά αίτια της κρίσης που είχαν γίνει πριν την εισβολή. Τις οποίες όχι η «Αυγή» αλλά φιλοκυβερνητικές εφημερίδες επαναλαμβάνουν και σήμερα. Τα Νέα του Σαββάτου, παραδείγματος χάριν, φιλοξενούσαν συνέντευξη με τον Τζέφρι Σακς, διεθνούς φήμης οικονομολόγο, βασικό εκφραστή της φιλελεύθερης σκέψης στις ΗΠΑ και σφοδρό επικριτή του ρόλου και της δράσης τους στην Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία. Μικρό απόσπασμα:

«Ερώτηση: Πιστεύετε πραγματικά ότι η απόφαση του πρώην προέδρου Μπους είναι η αιτία του πολέμου, και πώς απαντάτε στο αντεπιχείρημα ότι οι Ουκρανοί δικαιολογημένα επιζητούσαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ – μετά τη ρωσική εισβολή στη Γεωργία το 2008 και την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 – θεωρώντας βάσιμα ότι η Ρωσία αποτελούσε σοβαρή απειλή για την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας τους;

Απάντηση: Ο χρονισμός υποστηρίζει τη θεωρία μου. Πρώτα είχαμε τη διακήρυξη του ΝΑΤΟ ότι η Ουκρανία και η Γεωργία θα γίνονταν μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας. Ο πόλεμος στη Γεωργία ακολούθησε, λόγω λάθος κινήσεων της Γεωργίας και την αντίδραση της Ρωσίας για το θέμα του ΝΑΤΟ. Υστερα, το 2014, οι ΗΠΑ βοήθησαν να ανατραπεί ο ρωσόφιλος Ουκρανός πρόεδρος. Οι ΗΠΑ έχουν ενεργήσει προκλητικά στην Ουκρανία, ενώ η Ρωσία έχει ενεργήσει με τραμπουκισμό και με δολοφονικό τρόπο. Είναι ένας κακός συνδυασμός δυο αλαζονικών, επεκτατικών δυνάμεων».

Διαβάστε επίσης:ΑντιΣΥΡΙΖΑ μένος μέσω Ουκρανίας

Μπορεί κάποιος, που έχει διαβάσει δυό ιστορικά βιβλία στη ζωή του, να κατηγορήσει τον Σακς για «ισαποστακισμό» και θιασώτη του Πούτιν; Ναι μπορεί, αν παριστάνει τον καθηγητή ιστορίας.  Με αφορμή τη σημερινή αντιπολεμική συναυλία των καλλιτεχνών, να πού στο επαρχιακό καφενείο πετάχθηκε να μιλήσει και ο καθηγητής Στ. Καλύβας, καθηγητής ιστορίας στις ΗΠΑ. Γνήσιος συνεχιστής της πλάκας που κάναμε στο Γυμνάσιο στο μάθημα της λογικής (Ο αστυνόμος είναι όργανο, το μπουζούκι όργανο= ο αστυνόμος είναι μπουζούκι) ανέπτυξε τον εξής συλλογισμό:

αφού οι καλλιτέχνες (γενικώς) που συμμετέχουν στην αντιπολεμική συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα δεν παίρνουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στη Ρωσία, συντάσσονται με τον θύτη και όχι με το θύμα, τότε και οι καλλιτέχνες που παίξανε στη Μυτιλήνη συντάσσονται με τους θύτες και όχι με τα θύματα. Δηλαδή δεν υποστηρίζουν τον Αμίρ και Ακίφ τους δύο άδικα καταδικασμένους σε 50 χρόνια φυλακή πρόσφυγες, για τους οποίους έγινε την προηγούμενη εβδομάδα η μεγάλη συναυλία στη Λέσβο!

Διαβάστε επίσης:Απάντηση Μυστακίδη στον Καλύβα για την συναυλία αλληλεγγύης για τον Αμίρ και τον Ακίφ στην Μυτιλήνη

Η αλήθεια είναι η παρέμβαση Καλύβα, υποστηρικτική των ιδεών υιού Μητσοτάκη, καθόλου δεν εκπλήσσει. Όπως είναι γνωστό στο βιβλίο του «Κόκκινος Τρόμος: αριστερή βία στη διάρκεια της Κατοχής» (2000), ο κ. Καλύβας ισχυρίζεται ότι «η βία του ΕΑΜ υπήρξε πρωτογενής, ενώ εκείνη των καημένων των Γερμανών και των συνεργατών τους δευτερογενής και κατ’ επέκταση αμυντική».

Το  2017, μετά την αμφισβήτηση της εαμικής εποποιίας, ο κ. Καλύβας ανέλαβε να γκρεμίσει ένα ακόμη φρούριο της αριστερής ιδεολογικής ηγεμονίας: ότι η χούντα των συνταγματαρχών ήταν ιστορική ανωμαλία, βιασμός της δημοκρατίας και πήγε τη χώρα δεκαετίες πίσω. Έγραψε ένα άρθρο στην «Καθημερινή» υποστηρίζοντας ότι «οι πραξικοπηματίες συνέβαλαν τελικά στον πλήρη εκδημοκρατισμό της Δεξιάς και διαμέσου αυτής και της χώρας».

Ο κ. Καλύβας, που φέρεται συγγενής με έναν από τους αρχιβασανιστές της χούντας, τον διαβόητο Γ. Καλύβα, δεν αναφέρει στο άρθρο του ούτε λέξη για βασανιστήρια, εξορίες, δολοφονίες αντιστασιακών και άλλα παρόμοια πταίσματα.

Αντίθετα η ευεργετική δράση των «πραξικοπηματιών» (sic-ο όρος δικτάτορες επίσης δεν υπάρχει πουθενά) δεν περιορίστηκε, σύμφωνα με τον κ. Καλύβα, στον «πλήρη εκδημοκρατισμό της Δεξιάς» αλλά είχε και άλλο αποτέλεσμα:  «Δεύτερο, αν και επιχείρησαν να κρατήσουν την κοινωνία στάσιμη, να την παγώσουν δηλαδή, συνέβαλαν τελικά με έμμεσο τρόπο στον ραγδαίο αξιακό και πολιτισμικό εκσυγχρονισμό της»!.

Διαβάστε επίσης:Βοήθησε ο Χίτλερ τον εκδημοκρατισμό της Γερμανίας;

Αυτός ο άνθρωπος, εξωραϊστής των δικτατόρων και της χούντας και άτυπος σύμβουλος του Μητσοτάκη,  εγκαλεί τους καλύτερους καλλιτέχνες της χώρας ότι δήθεν συγκαλύπτουν τον δικτάτορα Πούτιν! Στην πραγματικότητα,  όπως και οι άλλοι του Μένουμε -δήθεν- Ευρώπη, αναπαράγουν τον πιο καθυστερημένο επαρχιωτισμό. Το καλό είναι ότι με τις ανοησίες που ξεστομίζουν, κάνουν διαφήμιση στη μεγάλη αντιπολεμική συναυλία.

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 8 times, 1 visits today)

Read more:
364074-sirin
Ένας φόνος και τρεις κηδείες

Η Παλαιστίνια δημοσιογράφος του Al Jazeera Σιρίν Αμπού Άκλεχ, δολοφονήθηκε προχθές, ενώ κάλυπτε επεισόδια στην Τζενίν, στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη. ...

Close