Παρέμβαση 25 ευρωβουλευτών σε Σχοινά για τον Ακίφ και τον Αμίρ

Permalink

Με επιστολή τους προς τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης, Μαργαρίτη Σχοινά, και την οποία υποστηρίζουν με την υπογραφή τους ακόμη 23 ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες, οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς Clare Daly και Στέλιος Κούλογλου υπογραμμίζουν την ανάγκη αναθεώρησης του νομικού πλαισίου, που διέπει τις υποθέσεις των αιτούντων ασύλου. 

Η επιστολή έρχεται σε χρονικά φορτισμένη στιγμή καθώς την ερχόμενη Πέμπτη 7 Απριλίου εκδικάζεται στη Λέσβο η έφεση των Αμίρ Ζαχίρι και του Ακίφ Ρασούλι, στην οποία οι δύο ευρωβουλευτές θα καταθέσουν ως μάρτυρες. 

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο Αφγανοί αιτούντες άσυλο, έχουν καταδικαστεί σε 50 χρόνια φυλάκισης ο καθένας, με την κατηγορία ότι ήταν τάχα οι «διακινητές». Οι δυο τους δεν αποτελούν μοναδική περίπτωση, καθώς αυτές οι καταδίκες σε εξοντωτικές ποινές φυλάκισης είναι μια πρακτική του ελληνικού κράτους, με τη φιλοδοξία να αποτρέψει τις προσφυγικές ροές. Τις ποινές «φορτώνονται» όσοι πρόσφυγες ή μετανάστες βρίσκονται κοντά στο πηδάλιο της βάρκας την ώρα της σύλληψης από την Ελληνική Ακτοφυλακή, παρότι είναι γνωστό ότι πολύ συχνά ο πραγματικός διακινητής έχει εγκαταλείψει το σκάφος ήδη, αφότου όμως υπό απειλή όπλου έχει δώσει την διακυβέρνηση σε ένα από τα θύματά του. 

Η δίκη του Ακίφ και του Αμίρ, τους οποίους πρώτη φορά οι ευρωβουλευτές συνάντησαν στις φυλακές της Χίου το περασμένο φθινόπωρο, ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου στη Λέσβο και διακόπηκε για να συνεχιστεί στις 7 Απριλίου. Εκείνες τις ημέρες στο νησί διοργανώθηκε μεγάλη συναυλία υποστήριξης προς τους δυο αιτούντες άσυλο. Παρακολουθείστε τη εδώ. 

Ολόκληρη η επιστολή της Clare Daly και του Στέλιου Κούλογλου: 

Αξιότιμε Αντιπρόεδρε Σχoινά,

Σας γράφουμε ως δυο μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που πριν από δυο εβδομάδες βρίσκονταν στη Λέσβο, για να υποστηρίξουν την έκκληση δύο νεαρών αιτούντων άσυλο από το Αφγανιστάν, του Amir Zahiri και του Akif Razuli, που αντιμετωπίζουν έκαστος 50 χρόνια φυλάκιση για «διευκόλυνση παράνομης εισόδου». Οι ζωές τους, και της νεαρής οικογένειας του Αμίρ, κινδυνεύουν να καταστραφούν τελείως για ένα έγκλημα του οποίου είναι οι ίδιοι θύματα. Η δίκη τους αναβλήθηκε για τις 7 Απριλίου.

Αυτό φαίνεται να είναι μια συστηματική πρακτική στην Ελλάδα, με όσους διώκονται για «διευκόλυνση παράνομης εισόδου» συχνά να συλλαμβάνονται και να προφυλακίζονται για υπερβολικά διαστήματα, δικάζονται χωρίς την παρουσία μεταφραστή και προετοιμασμένων δικηγόρων[1]. Το αποδεικτικό στοιχείο είναι στους αριθμούς: σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης, το 2019 1.905 άτομα φυλακίστηκαν στην Ελλάδα με την κατηγορία της διευκόλυνσης της παράνομης εισόδου, καθιστώντας τους τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα κρατουμένων εκείνη τη χρονιά. Η μέση δίκη διήρκεσε περίπου 30 λεπτά, οδηγώντας σε μια μέση ποινή 44 ετών[2].

Η ΕΕ έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης μέσω της δέσμης μέτρων κατά των διακινητών που εκδόθηκε το 2002. Έχει επικριθεί ευρέως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για νομική ασάφεια και ασυνέπεια στην ενσωμάτωση της στα εθνικά δίκαια[3], συμβάλλοντας στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσων ζητούν άσυλο.

Υπό την ιδιότητά σας ως Επιτρόπου για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, θα θέλαμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προτείνετε μια μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου της ΕΕ για τους διακινητές, να την ευθυγραμμίσετε με το Πρωτόκολλο του ΟΗΕ για το ίδιο θέμα καθώς και με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το προσφυγικό, και να διερευνήσετε την υπερβολική ποινικοποίηση των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα και τη μεροληπτική τακτική εκδίκασης των υποθέσεων τους στα ελληνικά δικαστήρια.

Με εκτίμηση,

Clare Daly και Στέλιος Κούλογλου

Υποστηρίζουν με την υπογραφή τους οι:

MEP Sabrina Pignedoli (Ανεξάρτητη)

MEP Pernando Barrena (Ευρωπαϊκή Αριστερά)

MEP Dietmar Köster (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες)

MEP Grace O’Sullivan (Πράσινοι)

MEP Malin Björk (Ευρωπαϊκή Αριστερά)

MEP Manu Pineda (Ευρωπαϊκή Αριστερά)

MEP Mick Wallace (Ευρωπαϊκή Αριστερά)

MEP Cornelia Ernst (Ευρωπαϊκή Αριστερά)

MEP Carles Puigdemont (Ανεξάρτητος)

MEP Antoni Comín (Ανεξάρτητος)

MEP Clara Ponsatí (Ανεξάρτητη)

MEP Damien Carême (Πράσινοι)

MEP Sira Rego (Ευρωπαϊκή Αριστερά)

MEP Marisa Matias (Ευρωπαϊκή Αριστερά)

MEP Saskia Bricmont (Πράσινοι)

MEP José Gusmão (Ευρωπαϊκή Αριστερά)

MEP Luke Ming Flanagan (Ευρωπαϊκή Αριστερά)

MEP Anne-Sophie Pelletier (Ευρωπαϊκή Αριστερά)

MEP Niyazi Kızılyürek (Ευρωπαϊκή Αριστερά)

MEP Tineke Strik (Πράσινοι)

MEP Ciarán Cuffe (Πράσινοι)

MEP Alice Kuhnke (Πράσινοι)

MEP Eleonora Evi (Πράσινοι)

 

[1] Border Monitoring. 2020. ‘Incarcerating the Marginalized: The Fight Against Alleged “Smugglers” on the Greek Hotspot Islands’.

[2] Free the Samos Two, ‘A direct attack on asylum: The unprecedented criminalization of a father’

[3] Amnesty International. 2020. ‘Europe: Punishing compassion: Solidarity on trial in Fortress Europe’.


(Visited 13 times, 1 visits today)

Read more:
Ο συμβολισμός...
Ο συμβολισμός…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close