Διάγγελμα Μητσοτάκη: o ξένοιαστος καπετάνιος και η δημοσκοπική φουρτούνα

Permalink

Η ίδια, γνώριμη τακτική: αφού η κοινωνία φτάνει στο αμήν, είτε πρόκειται για τους νεκρούς από την πανδημία ή για την ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης κάνει διάγγελμα. Το τελευταίο είναι, ως συνήθως, παραφουσκωμένο με δύο πράγματα.

Πρώτον, αναρίθμητα «εγώ»: «πρώτος εγώ αισθάνομαι ότι οι δυσκολίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών μας», «με απόφασή μου, λοιπόν, δρομολογείται ένα νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης». «είμαι αποφασισμένος να διορθώσουμε τις αδικίες», «όπως έχω δηλώσει (που και πότε άραγε;) οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος θα κληθούν να καταβάλουν το δικό τους μέρισμα αλληλεγγύης», «για να καταλήξω σε αυτές τις τέσσερις παρεμβάσεις», «θα είμαι, ωστόσο, ειλικρινής», «αυτό είναι το όραμά μου». Και δεν συμμαζεύεται.

Το δεύτερο στοιχείο του διαγγέλματος είναι ένα χτυπητό νούμερο, το οποίο μπορούν να αναπαράξουν οι τηλεοπτικές ντουντούκες: 600 ευρώ. Στην πραγματικότητα στο διάγγελμα είπε ότι θα επιστραφεί στον καταναλωτή «το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο». Αλλά οι ιθαγενείς, ζαλισμένοι καθώς έχουν φάει κάτι διχίλιαρα λογαριασμών στο κεφάλι, θα νομίσουν ότι θα πάρουν 600 ευρώ. Κάτι είναι και αυτό, θα σκεφτούν.

Κατά τα άλλα το διάγγελμα περιέχει μια σειρά από αδιευκρίνιστα σημεία και γενικολογίες, τις οποίες θα αναλάβουν να «εξειδικεύσουν», δηλαδή να προσγειώσουν στον κυβερνητικό κυνισμό, οι άμοιροι αρμόδιοι υπουργοί αύριο. Γιατί από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες λείπουν τα συγκεκριμένα μέτρα που θα αντιμετώπιζαν θεσμικά και μακροπρόθεσμα το πρόβλημα, από την επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας, και την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής μέχρι την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας, που δεν μεταχειρίζεται τους πολίτες σαν ιθαγενείς.

Διαβάστε επίσης:«Ήξεις αφήξεις» και «Ζήσε Μάη μου…» το διάγγελμα Μητσοτάκη για την ενέργεια

Όπως ακριβώς γινόταν δηλαδή και με την πανδημία, αλλά με μια διαφορά: αν για το υψηλό ποσοστό των θανάτων έφταιγαν οι ξεροκέφαλοι ανεμβολίαστοι, αυτή τη φορά  ο «Ευρωπαίος» πρωθυπουργός δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει  και την ΕΕ ως αποδιοπομπαίο τράγο:

«Η Ευρώπη εμφανίζεται -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- κατώτερη των περιστάσεων», «αλλά δεν πρόκειται να περιμένω μέχρι το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία». Τι σημασία έχει ότι οι άλλοι επιβάτες του υπερωκεάνιου έχουν πάρει μέτρα εδώ και μήνες, ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια και ο Ελλην καπετάνιος χάζευε μέχρι τώρα αμέριμνος τον ωκεανό;

Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε χοντροκομμένα την ΕΕ για να δικαιολογήσει την δική του καθυστέρηση -πράγμα το οποίο δεν θα αρέσει καθόλου στις Βρυξέλλες- φανερώνει τη μεγάλη κοινωνική δυσφορία και την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση. Αν δεν ήταν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν το προσωπικό του κεφάλαιο και τα νεοδημοκρατικά εκλογικά ποσοστά να συρρικνώνονται, η κυβερνητική απάθεια και η νεοφιλελεύθερη ιδεολογική εμμονή θα είχαν συνεχιστεί.

Διαβάστε επίσης:Τι σημαίνουν τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης

Χωρίς να διευκρινίσει γιατί, ο κ. Μητσοτάκης παρέπεμψε κάποια θετικά μέτρα για τον Ιούλιο. Το συμπέρασμα είναι ότι ούτε και τώρα δεν θέλει να πιέσει τις ιδιωτικές εταιρείες και συγχρόνως πιστεύει ότι όταν θα έχουν ξεκινήσει τα μπάνια του λαού και ο τουρισμός, η κοινωνική πίεση θα είναι μικρότερη.

Επομένως, καθώς υπάρχουν τόσα αδιευκρίνιστα σημεία είναι νωρίς να εκτιμηθεί το εύρος της θετικής επίδρασης που θα έχουν στα οικονομικά των πολιτών. Προς το παρόν, βασικά έχουμε μόνο τη διεύρυνση της επιδότησης των λογαριασμών. Είναι και αυτό κάτι. Λένε συχνά ότι οι δημοσκοπήσεις χρησιμοποιούνται για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Ίσως είναι η πρώτη φορά που χειραγώγησαν την κυβέρνηση, ενώ ελαφραίνουν κάπως τον πόνο των πολιτών.

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 11 times, 1 visits today)

Read more:
«Εναλλακτικό τοπίο για τα ΜΜΕ στην Ευρώπη» (ΒΙΝΤΕΟ)

Παρακολουθείστε εδώ ολόκληρο το συνέδριο για την κρίση στη δημοσιογραφία και τα εναλλακτικά ΜΜΕ που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο στις 7...

Close