Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: Βρέθηκε ο εθνοπροδότης

Permalink

Προχθές, με αφορμή την κατρακύλα της Ελλάδος στη διεθνή κατάταξη για την ελευθερία των ΜΜΕ, κλήθηκα σε ραδιοσταθμό της Θεσσαλονίκης να απαντήσω στην εξής ερώτηση: «μπορεί να είναι σοβαρή οργάνωση οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, αφού αποκαλούν τα κατεχόμενα Βόρεια Κύπρο;».

Ετσι, αντί για το πώς η Ελλάδα βρέθηκε στην 108  θέση, τελευταία και καταϊδρωμένη  στην ΕΕ αλλά και στα Βαλκάνια, τα οποία έχουν περάσει πολέμους και περνούν μεγάλη φτώχεια, με χώρες που δεν έχουν οι περισσότερες παράδοση δημοκρατίας και ελευθεροτυπίας, οι παρουσιαστές ήθελαν να συζητήσουν, για τι άλλο; Για το όνομα!

Το ψευδοκράτος των Τουρκοκυπρίων αυτοαποκαλείται «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείας Κύπρου». Αν η έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα υιοθετούσε την ονομασία, ενώ δεν έχει αναγνωριστεί ούτε από τον ΟΗΕ ούτε διεθνώς, θα υπήρχε ασφαλώς πρόβλημα. Αλλά όπως τόνισα στη συνέντευξη, αναφέροντας «Βόρεια Κύπρο», η έκθεση κάνει έναν γεωγραφικό προσδιορισμό, καθώς κάπως έπρεπε να προσδιορίσει τον χώρο τον οποίο εξετάζει.

Διαβάστε επίσης: Κακά νέα για την κυβέρνηση της Ουγκάντα

Τους ανέλυσα επίσης ότι στη Βόρεια Κύπρο, υπάρχουν ισχυρά αντιπολιτευόμενα μέσα. Οπως το  τηλεοπτικόκανάλι (SIM) και το ομόνυμο ραδιόφωνο καθώς και μια έγκυρη εφημερίδα (Yeni Duzen).  ‘Η όπως η τουρκοκυπριακή εφημερίδα που ονομαζόταν Avrupa (Ευρώπη) και άλλαξε για ένα διάστημα το όνομα της σε Afriκa, διαμαρτυρόμενη για τη σύλληψη του εκδότη της.

Οτι όλα αυτά τα μέσα συνεχίζουν να λένε θαρραλέα τη γνώμη τους, τάσσονται μάλιστα υπέρ της επανένωσης της Κύπρου, παρά τις πιέσεις Ερντογάν και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδίδονται. Πολύ δυσμενέστερες από πολλά ελληνικά ΜΜΕ, που υποκύπτουν στην εξουσία για μια χούφτα ευρώ της κυβέρνησης.

Παρέθεσα επίσης τα στοιχεία που οδήγησαν στην κατρακύλα της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη. Η λίστα Πέτσα που χρηματοδότησε τα φιλικά μέσα, αντίθετα με τα αντιπολιτευόμενα, ενέργεια που δεν διανοείται να κάνει ούτε ο ακροδεξιός Ορμπαν στην Ουγγαρία και έχει ενοχλήσει πολύ τις Βρυξέλλες. Η έλλειψη αντιπολιτευόμενων μέσων στην τηλεόραση και στα περισσότερα ραδιόφωνα, επίσης μοναδική ελληνική πρωτοτυπία.

Το γεγονός ότι ο πρώην διευθυντής του γραφείου τύπου του κ. Μητσοτάκη έγινε πρόεδρος της ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο πέρασε μετά τις εκλογές στον έλεγχο του πρωθυπουργού. Kαι μάλιστα το τελευταίο, είπα στους παρουσιαστές της ραδιοφωνικής εκπομπής, «λογόκρινε χοντροκομένα την είδηση για την οποία τώρα συζητάμε. Τι άλλη απόδειξη, ότι υπάρχει πρόβλημα;»

Διαβάστε επίσης: Διεθνείς οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να φιμώσει τις επικριτικές φωνές»

Ακόμη, η πρόσφατη λογοκρισία άρθρων και απομάκρυνση γνωστών δημοσιογράφων-αρθρογράφων (Ελενα Ακρίτα, Δ.Κρουστάλλη) με την δεύτερη να καταγγέλλει «αφόρητες πιέσεις από το Μέγαρο Μαξίμου».  Η παρακολούθηση του δημοσιογράφου κ. Κουκάκη -ο οποίος ερευνούσε νομοθετικές αλλαγές που διευκολύνουν τη διαφθορά- την οποία παραδέχθηκε η κυβέρνηση. Η ανεξιχνίαστη δολοφονία Καραϊβάζ και δεν συμμαζεύεται.

Πρόσθεσα επίσης ότι, αν για κάποιο λόγο δεν αρέσουν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα και η μεθοδολογία τους, πολύ πρόσφατα τέσσερεις μεγάλες διεθνείς οργανώσεις που επισκέφτηκαν την Ελλάδα, έδωσαν στη δημοσιότητα μια έκθεση-κόλαφο για την κατάσταση των ΜΜΕ και τις λογοκριτικές απόπειρες της κυβέρνησης.

Στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα. «Μα δεν σας ενοχλεί ότι την αποκάλεσαν Βόρεια Κύπρο»; Απάντησα λοιπόν ότι το θέμα της ονομασίας είναι δευτερεύον για το συγκεκριμένο ζήτημα που συζητάμε. Δεν απάντησα ότι δεν με ενοχλεί, αλλά εδώ δούλεψε η χειραγωγημένη φαντασία της ελληνικής «δημοσιογραφίας». «Δεν με ενοχλεί που οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα αποκαλούν τα κατεχόμενα «Βόρεια Κύπρο»», τιτλοφόρησε το Πρώτο Θέμα για τις «πρωτοφανείς δηλώσεις Κούλογλου», για να ακολουθήσει σύσσωμος ο παραδημοσιογραφικός και ακροδεξιός θίασος:

«Αμετανόητοι εθνομηδενιστές: Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κούλογλου: «Δεν με ενοχλεί που οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα αποκαλούν τα κατεχόμενα Βόρεια Κύπρο”».

Ακούστε τη συνέντευξη: TVXS PODCAST: Ο Στ. Κούλογλου για τη διεθνή κατρακύλα της χώρας στην ελευθεροτυπία

«Εγώ ως δημοσιογράφος και ως Έλληνας ντρέπομαι που η χώρα μας έχει κατρακυλήσει στη 108 θέση της διεθνούς κατάταξης. Εσείς;», συνεχίζω να ρωτάω τους επαγγελματίες πατριδοκάπηλους που διαστρέβλωσαν τη συνέντευξη. Χωρίς απάντηση, γιατί ο ηλίθιος -και ο βαλτός- αντί να κοιτάει το φεγγάρι κοιτάει το δάχτυλο. Αλλωστε ποιός ασχολείται με την 108η θέση, αφού βρέθηκε ο προδότης;

ΥΓ Μόλις τέλειωσα -με δυσκολία- αυτές τις γραμμές, αναγκαστική απάντηση στην ελληνική κατάντια, διάβασα στο Tvxs το συγκλονιστικό ρεπορτάζ- βάλσαμο της Ρωσίδας δημοσιογράφου. Και αναρωτήθηκα ξανά:
Γιατί έχει πέσει περονόσπορος στη δική μας χώρα;

Διαβάστε επίσης: Έχασα τη δουλειά μου επειδή είπα την αλήθεια για την Ουκρανία

To σκίτσο είναι του Εμάντ Χατζάι, Cartoon Movement
Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

(Visited 39 times, 1 visits today)

Read more:
363354-ekloges-gallia
Γαλλία: η ιστορική συμμαχία αριστεράς-οικολόγων αλλάζει το παιχνίδι

Έπρεπε να το είχαν κάνει δύο μέρες πριν τον πρώτο γύρο: οι υποψήφιοι των Σοσιαλιστών, των Οικολόγων και του ΚΚ...

Close