Ένας φόνος και τρεις κηδείες

Permalink

Η Παλαιστίνια δημοσιογράφος του Al Jazeera Σιρίν Αμπού Άκλεχ, δολοφονήθηκε προχθές, ενώ κάλυπτε επεισόδια στην Τζενίν, στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη.  Φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, αλλά έφαγε μια σφαίρα στο κεφάλι. Η Σιρίν δεν ήταν μια τυχαία δημοσιογράφος. Ισως για αυτό, τής έγιναν τρεις κηδείες.

Στην πρώτη, οι Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν τον ισραηλινό στρατό για τη δολοφονία. Η Παλαιστίνια Χανίν Μαζάντλι έγραψε:

«H Αμπού Άκλεχ δεν ήταν απλώς μία άλλη πολύ επαγγελματίας ή σπουδαία δημοσιογράφος, ήταν η φωνή της γενιάς μου. Διαμόρφωσε την πολιτική μας συνείδηση σε μεγάλο βαθμό και κατά τη διάρκεια δύο δεκαετιών ήταν το παράδειγμα δέσμευσης, επαγγελματισμού, ειλικρίνειας, ανθρωπιάς και ποιότητας. Δεν είναι περίεργο ότι έγινε σύμβολο.

Κάθε φορά που υπήρχε μια στρατιωτική επιχείρηση, ένας πόλεμος, ή μια εισβολή από τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη ή τη Λωρίδα της Γάζας, η φωνή της έγινε το τραγούδι μας.. Από πολλές απόψεις, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές ήταν η πιο σημαντική Παλαιστινιακή προσωπικότητα που υπήρχε, αυτή που όλος ο κόσμος άκουγε και έβλεπε καθημερινά, να παρουσιάζει τις αδικίες της κατοχής. Για μένα, ήταν μια παρουσία ακόμη και πριν καταλάβω τι σήμαινε κατοχή».

Το Ισραήλ υποστήριξε ότι η δημοσιογράφος χτυπήθηκε από πυρά Παλαιστινίων μαχητών, που συγκρούονταν με τις ισραηλινές δυνάμεις οι οποίες διεξήγαγαν επιχείρηση στην κατεχόμενη περιοχή.  Αλλά χωρίς κανένα σεβασμό στη νεκρή και το πένθος της οικογένειας της και των Παλαιστινίων, η ισραηλινή αστυνομία πήγε το ίδιο απόγευμα στο σπίτι της και ζήτησε να κατέβουν οι παλαιστινιακές σημαίες.

Αυτό είναι τελείως παράνομο, γιατί επρόκειτο για νόμιμες σημαίες της Παλαιστινιακής Αρχής, που υποτίθεται ότι κυβερνά τη Δυτική Οχθη. Αυτή η δεύτερη κηδεία, καλύτερα η ξεδιάντροπη σύλυση του τάφου της Σιρίν πριν ακόμη τη θάψουν, είναι χαρακτηριστική της αδίστακτης κατοχής και των διακρίσεων που υφίστανται οι -τρίτης κατηγορίας πολίτες- Παλαιστίνιοι.

Η τρίτη κηδεία έγινε από μια ισραηλινή εφημερίδα, τη Haaretz. Εχω γράψει κι άλλη φορά για την ανεξάρτητη, ιστορική εφημερίδα που τολμά να λέει την αλήθεια, ακόμη και στις δύσκολες συνθήκες του καθημερινού πολέμου που διεξάγει η χώρα της σε βάρος της Παλαιστίνης.

Διαβάστε επίσης: Ο Μητσοτάκης, το Βήμα και η Haaretz

Το χθεσινό κύριο άρθρο της εφημερίδας είχε τίτλο «Το Ισραήλ πρέπει να ξεκινήσει μια διεθνή έρευνα και να εκδώσει μια ανακοίνωση που να εκφράζει τη λύπη του». Γράφει μεταξύ των άλλων:

«Με το θάνατό της, έγινε σύμβολο της βιαιότητας της ισραηλινής κατοχής στη Δυτική Όχθη και σύμβολο της παραβίασης της ελευθερίας του τύπου. Oι Ισραηλινοί εκπρόσωποι έσπευσαν να επιρρίψουν την ευθύνη για το θάνατό της στους Παλαιστίνιους ένοπλους που πυροβόλησαν εναντίον των στρατιωτών κατά τη διάρκεια επιχείρησης συλλήψεων στην Τζενίν. Αλλά μέχρι τώρα, το Ισραήλ δεν έχει παρουσιάσει αποδείξεις, ότι οι στρατιώτες του ισραηλινού στρατού δεν ήταν αυτοί που πυροβόλησαν τη δημοσιογράφο στο κεφάλι.

Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν δεκάδες περιπτώσεις στις οποίες δημοσιογράφοι στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ έχουν  σκόπιμα τραυματιστεί από αστυνομικούς και στρατιώτες..Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος από την Ανατολική Ιερουσαλήμ που να μην έχει χτυπηθεί από μια λαστιχένια σφαίρα, να μην ξυλοκοπήθηκε ή τραυματίστηκε από μια χειροβομβίδα κρότου-λάμψης τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότεροι έχουν βιώσει όλα αυτά τα πράγματα, περισσότερες από μία φορές..

.. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των περιστατικών υπάρχει σε βντεο, από τα οποία σαφώς προκύπτει ότι η βία ήταν απρόκλητη. Το τμήμα εσωτερικών ερευνών της αστυνομίας άνοιξε αρκετές έρευνες, αλλά δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε καμία από τις υποθέσεις…

Η κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσει ανακοίνωση εκφράζοντας λύπη για το θάνατο της και να δηλώσει πώς συμφωνεί με τη διεξαγωγή έρευνας για το περιστατικό, υπό διεθνή επίβλεψη..Και κάτι ακόμη: η αστυνομία του Ισραήλ θα ήταν σοφό να αφήσει την οικογένεια που θρηνεί στην ησυχία της και να μην τους διώκει χωρίς λόγο».

Κάθε φορά που γράφω για το θάρρος της Haaretz, που καταρίπτει τη θεωρία ότι το πρώτο θύμα του πολέμου είναι η αλήθεια, σκέφτομαι τα ελληνικά παπαγαλάκια που σφυρίζουν ότι τους σερβίρει η εξουσία και η κυβέρνηση. Αλλη μεγάλη διαφορά, οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας δεν αρκέστηκαν στην άποψη τους. Εκαναν το παρακάτω επιτόπιο βίντεο-ρεπορτάζ, που διαψεύδει το βίντεο με το οποίο η ισραηλινή κυβέρνηση απέδωσε το θάνατο της δημοσιογράφου σε Παλαιστίνιο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «εκατοντάδες μέτρα και αρκετά κτίρια χωρίζουν τον Παλαιστίνιο ένοπλο που φαίνεται στο βίντεο (του ισραηλινού στρατού) και τον τόπο όπου σκοτώθηκε η Σιρίν Αμπού Άκλεχ»:

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 33 times, 1 visits today)

Read more:
ant1
Κούλογλου στον ΑΝΤ1: Ρωσική ρουλέτα στα σχολεία

“Η κυβέρνηση επειδή δεν θέλει να δώσει χρήματα για να προσλάβει περισσότερους εκπαιδευτικούς και να βρει νέες αίθουσες, παίζει ρώσικη...

Close