Ο Πούτιν ανέβηκε σε ένα δένδρο και δεν μπορεί να κατέβει

Permalink

Όταν το 1990 άνοιξε το πρώτο Μακ Ντόναλντ στην πλατεία Πούσκιν της Μόσχας, άρχισαν να σχηματίζονται ουρές που έκαναν τον γύρο της πλατείας και επεκτείνονταν στη διπλανή λεωφόρο Γκόργκι. Να περιμένεις στο χιόνι δύο ώρες να φας, και μάλιστα ποιότητα Μακ, δεν είναι ακριβώς ο ορισμός του fast food (γρήγορο φαγητό). Αλλά η μαζική προσέλευση των Μοσχοβιτών συμβόλιζε τη διάθεση τους να ανοίξει η χώρα τους προς τη Δύση, μετά από χρόνια ολοκληρωτισμού και απομόνωσης.

Οι θρησκόληπτοι εθνικιστές, οπαδοί της αντισημιτικής οργάνωσης Πάμιατ, είχαν τότε οργανώσει εκδηλώσεις,  διαμαρτυρόμενοι για τη «βεβήλωση της πλατείας του εθνικού μας ποιητή». Η σύγκρουση για το Μακ Ντόναλτ έφερνε την επιφάνεια τη διαρκή διαμάχη που διαπερνά και καθορίζει την ιστορία της Ρωσίας:  ανάμεσα στους απομονωτιστές σλαβόφιλους και τους οπαδούς του ανοίγματος προς τη Δύση(*)

Στα 32 χρόνια από τότε, η αλυσίδα Μακ Ντόναλντ επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα. Αλλά τις προάλλες, μαζί με τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Ρωσία. Ιδίως στις μεγάλες πόλεις υπάρχουν σήμερα δεκάδες εστιατόρια που προσφέρουν καλύτερη ποιότητα φαγητού. Παραμένει όμως ο συμβολισμός: τα πράγματα έχουν γυρίσει δεκαετίες πριν. Μάλιστα, η μηχανή του χρόνου του εφευρέτη Πούτιν ταξίδεψε τους Ρώσους πολλά χρόνια πριν από το 1990 και την άνοιξη Γκορμπατσόφ. Στις εποχές που οι αντικαθεστωτικοί πάγωναν στα γκουλάγκ και τα ΜΜΕ προπαγάνδιζαν τη μία και μοναδική αλήθεια.

Διαβάστε επίσης: Κυβερνήτης Χάρκοβου: Η ουκρανική αντεπίθεση έφτασε μέχρι τα ρωσικά σύνορα

Ο Πούτιν δεν έτρωγε έτσι κι αλλιώς χάμπουργκερ με προμαγειρεμένες τηγανιτές πατάτες για να τού λείψουν, αλλά και τα υπόλοιπα νέα δεν είναι καλά. Είναι αλήθεια ότι τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης προπαγανδίζουν αυτές τις μέρες σε όλους τους τόνους έναν εθνικό θρίαμβο: μετά από 3 μήνες πολέμου, ο ρωσικός στρατός κατορθώνει να καταλάβει το εργοστάσιο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη και να θέσει υπό τον έλεγχο του όλη την πόλη, που έχει πριν πλήρως καταστρέψει.

Αλλά στα υπόλοιπα πολεμικά μέτωπα τα ρωσικά στρατεύματα δεν έχουν να παρουσιάσουν καμία σοβαρή επιτυχία, ενώ στις περιοχές γύρω από το Χάρκοβο, τη δεύτερη σε μέγεθος ουκρανική πόλη, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Σύμφωνα με ανάρτηση του κυβερνήτη της περιοχής, οι ουκρανικές δυνάμεις τα απώθησαν μέχρι τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να συναντά ισχυρή αντίσταση και να έχει μεγάλες απώλειες, ο αριθμός των οποίων παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. H ουκρανική πολεμική προπαγάνδα κάνει λόγο για 28.000 ρωσικές απώλειες, χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές (ο πίνακας στο τέλος του άρθρου).

Αλλά τις προάλλες δόθηκαν στη δημοσιότητα αεροφωτογραφίες από την αποτυχημένη προσπάθεια μιας ρωσικής στρατιωτικής μονάδας να περάσει έναν ποταμό στη βορειονατολική Ουκρανία, με τα κουφάρια από τανκ σε μια από τις όχθες του (φωτογραφία) να παραπέμπουν και σε σοβαρές ανθρώπινες απώλειες.

Παρά τις διαμαρτυρίες της Μόσχας, Φιλανδία και Σουηδία εγκαταλείπουν δεκαετίες ουδετερότητας και γίνονται μέλη του ΝΑΤΟ. Οι στρατιωτικές δαπάνες απογειώνονται στην υπόλοιπη Δύση. Δεν ξέρει κανείς αν ο Πούτιν πρέπει να χριστεί χρυσός στρατολόγος του ΝΑΤΟ ή ο καλύτερος ατζέντης της παγκόσμιας βιομηχανίας όπλων.

Στην περίπτωση της Φιλανδίας, η ρωσική κυβέρνηση τής έκοψε το ρεύμα, αλλά όχι και τη διάθεση να ενταχθεί στη νεκροαναστημένη Ατλαντική Συμμαχία. Η κίνηση είχε μάλλον συμβολικό χαρακτήρα χωρίς να προξενήσει σοβαρό πρόβλημα στη χώρα. Τις τελευταίες μέρες το Κρεμλίνο, παρά τις σποραδικές απειλές, φαίνεται ότι έχει αποδεχθεί το μοιραίο. Στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ, αντιδρούν πλέον δύο ιστορικοί ..αντίπαλοι της Ρωσίας: η Τουρκία και η Κροατία!

Διαβάστε επίσης: Ρωσία σε Φινλανδία – Σουηδία για ΝΑΤΟ: «Μην έχετε αυταπάτες ότι απλώς θα το ανεχθούμε»

Στο Κρεμλίνο έγινε μία διεθνής συνάντηση, χαρακτηριστική για τη   διπλωματική απομόνωση της Μόσχας. Συγκεντρώθηκαν οι έξη ηγέτες του αντι-ΝΑΤΟ, της στρατιωτικής συμμαχίας που έχουν σχηματίσει εδώ και 30 χρόνια η Ρωσία με τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, την Αρμενία, το Κιργκιζστάν και το Τατζικιστάν. Ακόμη και από αυτούς τους στενούς συμμάχους, μόνο η Λευκορωσία υποστηρίζει την εισβολή του Πούτιν και ψηφίζει μαζί του στους διεθνείς οργανισμούς.

Την ίδια στιγμή, στην Ουκρανία καταφθάνουν τόνοι νέων οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ, που έχουν πλέον βάλει στόχο όχι να τελειώσει ο πόλεμος, αλλά να γονατίσει η Ρωσία και να ανατραπεί ο Πούτιν. Οι Ουκρανοί δείχνουν  όλο και λιγότερο διατεθειμένοι να κάνουν υποχωρήσεις, ο πόλεμος παρατείνεται επ αόριστον και ο χρόνος κυλά σε βάρος του Ρώσου προέδρου: πρέπει να αναπληρώσει τις στρατιωτικές απώλειες και να συγκρατήσει την πτώση της οικονομίας, που έχει να αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από την αποχώρηση των Μακ Ντόναλτ.

Αλλά ο Πούτιν δεν μπορεί να τελειώσει τον πόλεμο χωρίς να παρουσιάσει κάποια σοβαρή επιτυχία, πέρα από την κατάληψη των ερειπίων της Μαριούπολης. Όπως έλεγε ένας Γάλλος αναλυτής, ο Ρώσος ηγέτης ανέβηκε σε ένα δένδρο και δεν μπορεί να κατέβει.

(*) Ολόκληρη η υπόθεση των Μακ Ντόναλτς και το κλίμα της εποχής στα βιβλία «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η Σοβιετική Ένωση» και «Μην πας ποτέ μόνος στο Ταχυδρομείο», που προσφέρονται στους συνδρομητές του Tvxs.

Οι ρωσικές απώλειες σύμφωνα με τους Ουκρανούς.

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 17 times, 1 visits today)

Read more:
329906-metsotakes_koulouri
Όταν ο κ. Μητσοτάκης μας τρολάρει. Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

« Δεν ήταν πολλές οι φωνές στη Θεσσαλονίκη που ζητούσαν lockdown στην πόλη νωρίτερα, ούτε είχαμε κάποια σχετική εισήγηση από την...

Close