Κολομβία: Η αριστερά κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

Permalink

Στο κέντρο της Μπογκοτά, το ξενοδοχείο Tequendama είχε να γνωρίσει τέτοια μέτρα ασφαλείας από την εποχή που ο Πάμπλο Εσκομπάρ συναντούσε σε μια σουίτα μια δημοσιογράφο ερωμένη του και στα τελευταία του έστειλε εκεί την οικογένεια του. Χθες η «Ιστορική Συμφωνία», μια πλατιά συμμαχία κομμάτων της Αριστεράς, Κεντροαριστεράς και των Οικολόγων, οργάνωσε σε μια αίθουσα του ξενοδοχείου την εκλογική της βραδιά, για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην  Κολομβία.

Η στρατιωτική αστυνομία είχε περικυκλώσει το ξενοδοχείο από νωρίς και όποιοι έμπαιναν στην αίθουσα έπρεπε να είναι καλεσμένοι και να υποβληθούν σε σωματικό έλεγχο. Από παρόμοιες διαδικασίες πέρασαν και οι περίπου 150 δημοσιογράφοι, Κολομβιανοί και ξένοι, οι οποίοι καλύπτουν μια εκλογική αναμέτρηση που θα επηρεάσει τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική.

Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας είναι επιβεβλημένα μετά τις δολοφονικές απειλές που δέχθηκε ο Γουστάβο Πέτρο, ο 62χρονος επικεφαλής της « Ιστορικής Συμφωνίας». Στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις μιλούσε μέσα από ένα κλοιό από αλεξίσφαιρα γιλέκα που σχημάτιζαν μέλη της ασφάλειας του. Η συνοδεία του αποτελείτο από 60 σωματοφύλακες, 20 θωρακισμένα αυτοκίνητα, ένα ασθενοφόρο και σκυλιά εκπαιδευμένα για τον εντοπισμό εκρηκτικών.

Όταν άρχισαν να φθάνουν τα αποτελέσματα, στην κατάμεστη αίθουσα επικράτησε περισσότερο προβληματισμός παρά ενθουσιασμός. Ο Γουστάβο Πέτρο κέρδισε άνετα με 40% τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Πρόκειται για ιστορική στιγμή, σε μια χώρα που δεν έχει γνωρίσει παρά κυβερνήσεις της δεξιάς και της ακροδεξιάς.

Αλλά η πρώτη θέση ήταν αναμενόμενη ενώ στον δεύτερο γύρο, σε τρεις εβδομάδες, η εκλογή του Πέτρο δεν είναι εξασφαλισμένη, παρά το υψηλό του ποσοστό. Μετά από μια καταστροφική τετραετία του δεξιού απερχόμενου προέδρου,  ο υποψήφιος της δεξιάς περιορίστηκε στην τρίτη θέση, με ένα χαμηλό ποσοστό (22%) χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της παντοδύναμης κολομβιανής δεξιάς.

Πλήρωσε την καταστροφική θητεία του απερχόμενου δεξιού προέδρου που δεν εφάρμοσε τη συμφωνία ειρήνευσης του 2016 μετά από μισό αιώνα εμφυλίου πολέμου και τα έκανε θάλασσα στην οικονομία και τη διαχείριση της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης:Κολομβία: Μετά τη δική της Βάρκιζα, η αριστερά εκλέγει πρόεδρο

Την δεύτερη (28%) κατέλαβε ένα αουτσάιντερ: ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ροδόλφο Ερνάντες, ένα είδος Κολομβιανού Τραμπ που υπόσχεται τα πάντα και τάσσεται κατά της διαφθαρμένης ελίτ της χώρας.  Ο Ερνάντες, 77 ετών, είχε δηλώσει θαυμαστής του Χίτλερ σε μία συνέντευξη του το 2016, αλλά λίγο μετά ανασκεύασε υποστηρίζοντας ότι εννοούσε.. τον Αϊνστάιν.

Υποσχόμενος ότι θα εκμηδενίσει τη διαφθορά, κέρδισε τους ψηφοφόρους που θέλουν την αλλαγή σε μία χώρα άρρωστη από τη βία και τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, αλλά διστάζουν να στραφούν προς την αριστερά και τον Γουστάβο Πέτρο, ο οποίος ήταν στα νιάτα του μέλος της Μ-19, μιας γκεβαρικής ένοπλης οργάνωσης.

Αν ο υποψήφιος της δεξιάς είχε τερματίσει δεύτερος, ο Γουστάβο Πέτρο θα είχε σίγουρα κερδίσει στον δεύτερο γύρο σημαντικό μέρος από τους αντισυστημικούς ψήφους του Ερνάντες, του Κολομβιανού Τραμπ, που τώρα θα υποστηριχθεί φανατικά από τη φανατικά αντικομμουνιστική δεξιά. Άλλωστε ένα από τα προεκλογικά επιχειρήματα του Ερνάντες ήταν ότι είναι ο μόνος που θα μπορούσε να νικήσει τον παλιό αντάρτη στον δεύτερο γύρο.

Όταν τα αποτελέσματα οριστικοποιήθηκαν, ο Πέτρο εμφανίστηκε στο ξενοδοχείο μαζί με την υποψήφια αντιπρόεδρο Φράνσια Μάρκες, μια 40χρονη Μαύρη δικηγόρο, φεμινίστρια και ακτιβίστρια με μεγάλη απήχηση στη νεολαία. Βραβευμένη το 2018 με το βραβείο Γκόλντμαν, ένα είδος βραβείου Νόμπελ για θέματα περιβάλλοντος, η Μάρκες κατάφερε ξεφύγει από τη εξαθλίωση και την περιθωριοποίηση της κοινότητας των Μαύρων της Κολομβίας αλλά  και από μερικές απόπειρες δολοφονίας.

«Έχω ένα όνειρο όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ», απευθύνεται συχνά στο συγκινημένο κοινό των προεκλογικών εκδηλώσεων. «Ονειρεύομαι να ζήσει η χώρα μου ειρηνικά». Αν το «δίδυμο» Πέτρο- Μάρκες εκλεγεί, θα πρόκειται για την πρώτη Μαύρη και γυναίκα αντιπρόεδρο στην ιστορία της χώρας.

Στην επινίκια ομιλία του, ο Πέτρο προσπάθησε να αντιμετωπίσει την προπαγάνδα των αντιπάλων του, που τον θέλουν να παίρνει τα σπίτια και τις περιουσίες των ανθρώπων, σύμφωνα με την παλιά καλή αντικομουνιστική συνταγή που περνάει ακόμη στις υποβαθμισμένες, πάμφτωχες επαρχίες της Κολομβίας. Εμφανίστηκε με την οικογένεια του και τα δύο παιδιά της Φράνσις και ευχαρίστησε τη γυναίκα του και τα παιδιά τους για την υποστήριξη τους σε αυτή την πολύ δύσκολη αποστολή.

Τόνισε και πάλι όταν δεν είναι εναντίον της επιχειρηματικότητας, αλλά η στρατηγική ανάπτυξη της οικονομίας και της χώρας δεν μπορεί να στηριχτεί σε μισθούς 3000 πέσος(λιγότερο από ένα ευρώ) την ημέρα, όταν ένα μπουκάλι γάλα κοστίζει επίσης 3000 πέσος.Υποσχέθηκε επίσης ότι θα στείλει γιατρούς σε περιοχές που δεν έχουν δει οδοντίατρο ποτέ στη ζωή τους και ότι θα δώσει πρόσβαση στα 2,5 εκατομμύρια νέων που αποκλείονται σήμερα από την πλήρως ιδιωτικοποιημένη  ανώτατη εκπαίδευση.

Ο ηγέτης της Ιστορικής Συμφωνίας έδειξε ότι δεν θεωρεί καθόλου εξασφαλισμένη την εκλογή του και κάλεσε τους οπαδούς του να προσθέσουν ακόμη 2 εκατ. ψηφοφόρους στα 8.500.000 που κέρδισε χθες. Παρόμοιες εκτιμήσεις έκαναν αργά χθες το βράδυ και σύμβουλοι του. Οι δημοσκοπήσεις, που χθες δεν έπεσαν έξω,  φέρνουν τους δύο αντιπάλους να παλεύουν στήθος με στήθος στον δεύτερο γύρο.

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

(Visited 28 times, 1 visits today)

Read more:
Συγνώμες...
Συγνώμες…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close