Ο Μητσοτάκης, ο Ζεντιλόνι και τα σπίρτα στη βενζίνη

Permalink

Η συμφωνία των ηγετών της ΕΕ για τον περιορισμό των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου θα εκτοξεύσει κι άλλο τις τιμές της ενέργειας. Και μόνο η συζήτηση για τη λήψη μέτρων είχε απογειώσει χθες τη τιμή του πετρελαίου. Καταλαβαίνει τι θα γίνει τώρα που αποφασίστηκαν, έστω και με το παράθυρο της συμφωνίας για να βολευτεί και η Ουγγαρία του Ορμπαν.

Το τίμημα θα πληρώσουν πάλι οι Ευρωπαίοι πολίτες, που δεν ευθύνονται για τον τυχοδιωκτισμό του Πούτιν, ούτε έχουν να κερδίσουν από το ανταγωνισμό Ρωσίας-ΗΠΑ και τη σαφή πρόθεση της τελευταίας να γονατίσει τη Μόσχα, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται την παράταση του πολέμου.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η ΕΕ έχει βρεθεί ματ, σαν σε ένα παιχνίδι σκάκι: ότι κίνηση και να κάνει, χάνει. Αν δεν πάρει μέτρα σημαίνει ανοχή στα εγκλήματα του Πούτιν. Αν προχωρήσει σε κυρώσεις- οι οποίες μέχρι τώρα δεν έχουν προκαλέσει συντριπτικά πλήγματα στη ρωσική οικονομία- είναι σαν να πυροβολεί τα πόδια της.

Διαβάστε επίσης: Συμφωνία της ΕΕ για την απαγόρευση ρωσικού πετρελαίου. Νέες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας

Η Ελλάδα των χαμηλών μεροκάματων και μιας κυβέρνησης που κοιτάει μόνο ψηλά, προς τις ελίτ και την ολιγαρχία, είναι σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Η τιμή της βενζίνης είναι από τις ακριβότερες διεθνώς και σε καμία χώρα του κόσμου οι πολίτες δεν έχουν φάει στο κεφάλι λογαριασμούς ηλεκτρικού  ύψους χιλιάδων ευρώ. Οι αρνητικές αυτές επιδόσεις δεν ήταν αναπόφευκτες: αποτελούν συνειδητές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.

Κάθε φορά που πάει Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης πετάει και μια αντιευρωπαϊκή ρουκέτα: φωνάζει ότι προτείνει στην ΕΕ να επιβάλει πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου, αλλά δεν τον ακούν οι κακοί Ευρωπαίοι. Χθες ήταν ο επίτροπος κ. Τζεντιλόνι, που δεν υιοθέτησε την πρόταση του.

Διαβάστε επίσης: Πλαφόν από την ΕΕ στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου ζήτησε ο Μητσοτάκης – Το απέκλεισε ο Τζεντιλόνι

Στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να το είχε κάνει μόνος του.  Η ισπανική και η πορτογαλική κυβέρνηση έχουν πετύχει εξαίρεση και το δικαίωμα επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ακριβώς για τη συγκράτηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Γιατί δεν έκανε το ίδιο η ελληνική; Ότι δεν φτάνει ο Μητσοτάκης, το κάνει Τζεντιλόνι.

Υπάρχουν και άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για τη συγκράτηση των τιμών και υπέρ των αδυνάτων, που η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει πάρει. Από την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την προστασία των καταναλωτών μέχρι την εργαλειοθήκη μέτρων της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της έκτακτης αύξησης των παγκόσμιων τιμών ενέργειας. Αυτήν την εργαλειοθήκη η κυβέρνηση την αγνόησε, αν δεν την απέκρυψε κιόλας.

Θα επανέλθω σε αυτό το τελευταίο θέμα. Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση παίζει τα συνηθισμένα επικοινωνιακά της παιχνίδια. Προκαλώντας τεχνητές εντάσεις στα ΑΕΙ. ξυλοκοπώντας φοιτητές  και στέλνοντας την πανεπιστημιακή. Αστυνομία. Σε μία κοινωνία που φτάνει στα άκρα λόγω του πληθωρισμού, των τιμών της ενέργειας και μιας ζωής που γίνεται αφόρητη για μεγάλες μερίδες του πληθυσμού, ρίχνει σπίρτα στη βενζίνη.

Διαβάστε επίσης: Επτά ψέματα για την ενεργειακή κρίση

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 22 times, 1 visits today)

Read more:
10 mart
Σαν σήμερα 13 Μαρτίου – Απόσπασμα από την «Κενή Διαθήκη του Μωυσή»

Η «κενή διαθήκη του Μωυσή» είναι το νέο βιβλίο του Στέλιου Κούλογλου, εμπλουτισμένο με 25 απολαυστικές γελοιογραφίες του Γιάννη Δερμεντζόγλου,...

Close