Τα «Νέα» υπερασπίζονται Λοβέρδο για Novartis: Τι είναι 20 ψωροχιλιάρικα;

Permalink

Όταν την Πέμπτη έσκασε η βόμβα με την εξαφάνιση του Λοβέρδου και των άλλων υπόπτων για αδικήματα δωροδοκίας-διαφθοράς από τη μετάφραση του εγγράφου του FBI, στο κυβερνητικό σύστημα επικράτησε παγωμάρα. Την επόμενη μέρα, τα Νέα δεν δημοσίευσαν ξεχωριστά την είδηση,  αρκέστηκαν σε σύντομη αναφορά στην παραπολιτική στήλη. Αλλά χθες Δευτέρα, το στρατόπεδο όχι μόνο ανασυγκροτήθηκε αλλά πέρασε και στην επίθεση, με τρία άρθρα.

Το πρώτο είναι του ίδιου του κ. Λοβέρδου («Tι απαντώ τώρα στους σκευωρούς της Novartis»), που βασικά στηρίζει την επιχειρηματολογία του σε 2 σημεία:

«Στις 25 Μαΐου του 2017 η εισαγγελέας διαφθοράς Τουλουπάκη λαμβάνει ένα έγγραφο από το FBI που ξεκαθαρίζει ρητώς από την αρχή ότι δεν είναι απόρρητο και δεν αποτελεί έκθεση των αμερικανικών αρχών, αλλά διαβίβαση καταθέσεων προστατευόμενων μαρτύρων στις ΗΠΑ».

Αυτό το επιχείρημα δεν είναι αληθές. Το έγγραφο (το παραθέτω όλο στην συνέχεια) ΔΕΝ  «ξεκαθαρίζει από την αρχή ότι δεν είναι έκθεση αλλά απλώς « διαβίβαση καταθέσεων προστατευόμενων μαρτύρων ». Αντίθετα, το FBI υιοθετεί πλήρως τις καταθέσεις των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Αλλωστε στις ΗΠΑ οι μαρτυρίες των whistleblowers δεν είναι παίξε-γέλασε: υποχρεώνονται να πουν όλη την αλήθεια χωρίς να αποκρύψουν τίποτα, διαφορετικά γνωρίζουν ότι θα βρεθούν οι ίδιοι στη φυλακή.

Διαβάστε επίσης:Λοβέρδος; Ποιος Λοβέρδος;

Το δεύτερο επιχείρημα του κ. Λοβέρδου, είναι ότι η κυρία Τουλουπάκη αρνείτο να διαβιβάσει το έγγραφο στην Προανακριτική:

«Το 2019 μέλη της «Προανακριτικής» ζητούν από την εισαγγελέα διαφθοράς να διαβιβάσει τα έγγραφα του FBI στη Βουλή, αλλά εκείνη αρνείται πεισματικά, με την αιτιολογία ότι δήθεν είναι απόρρητα».

Πράγματι η κυρία Τουλουπάκη είχε αρνηθεί, αλλά όχι για.. να καλύψει τον κ. Λοβέρδο. Ο τελευταίος  προσπαθεί να θολώσει το τοπίο και να εμφανίσει την κ. Τουλουπάκη, ανακόλουθη, αλλά μια ματιά στο έγγραφο δείχνει ότι λειτούργησε ακριβώς στο πλαίσιο του νόμου και της συνεργασίας με το FBI.

Γιατί  το έγγραφο ξεκινάει με υπενθύμιση, και μάλιστα με κεφαλαία γράμματα, ότι «οι πληροφορίες σε αυτό το έγγραφο είναι μόνο για σκοπούς πληροφόρησης και καθοδήγησης και η κυβέρνησή σας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες σε οποιαδήποτε νομική διαδικασία, να διαδώσει τις πληροφορίες σε οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση, πρόσωπο ή οντότητα κλπ»

https://drive.google.com/file/d/100ycmMV2gc1iVXTuSyDDYqH8vX3U2mj5/view

Όσο για την ταμπακέρα, ποιος και γιατί έσβησε τα ονόματα από την μετάφραση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ.  Λοβέρδος δεν υιοθετεί την άποψη που εξέφρασε ο πρόεδρος του Ν. Ανδρουλάκης («Δεν θα επιτρέψω σε παρακρατικούς μηχανισμούς να κρατούν σε ομηρεία το Κόμμα»).

Αντίθετα πετάει το μπαλάκι στον κ. Δένδια: «Στο ερώτημα τι ακριβώς συμβαίνει στη συγκεκριμένη μετάφραση, για την οποία σήμερα ο λόγος, μόνοι αρμόδιοι να απαντήσουν είναι το υπουργείο Εξωτερικών και η μεταφράστρια του εγγράφου».

Διαβάστε επίσης:Τι απαντά η μεταφράστρια που κατηγορείται ότι παραποίησε έγγραφο του FBI στο σκάνδαλο Novartis

Στο δεύτερο άρθρο της εφημερίδας («Κουβάς»), ο ράθυμος ντετέκτιβ Γ. Πρετεντέρης δεν μπαίνει καν στο κόπο να απαντήσει στο καίριο ερώτημα, πώς και γιατί η παραποίηση του εγγράφου. O αρθρογράφος των Νέων υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που το έγγραφο είχε δημοσιευτεί, «στις 7 Ιουνίου 2020(και) στην «Αυγή». Ενώ περιέχεται «απαραποίητο» (και) σε όλες τις σχετικές δικογραφίες», ούτε καν αξίζει να συζητάμε:

«Στον κουβά, λοιπόν. Όπου έχουν καταλήξει και οι προηγούμενες «αποκαλύψεις» των κατηγορουμένων».

Με μια μεγάλη διαφορά. Πράγματι το έγγραφο είχε παρουσιαστεί- μεταφραστεί αυτούσιο, αλλά στα ελληνική δικαστήρια δεν αναγνωρίζονται έγγραφα, αν δεν έχουν μεταφραστεί από το υπουργείο Εξωτερικών. Όποιος και να το παρέδωσε στην Προανακριτική, από την Αυγή μέχρι τον Λοβέρδο δεν έχει καμία αξία. Επομένως ένα πιθανό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το έγγραφο αλλοιώθηκε για να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον του κ. Λοβέρδου και των άλλων κατηγορουμένων στη δικαστική διερεύνηση και σε πιθανή δίκη.

Όσο και για το γίνονται όλα αυτά τώρα και ίσως τόσο σπασμωδικά, το τρίτο άρθρο της εφημερίδας ίσως δίνει κάποιες απαντήσεις. Ο Η. Κανέλλης («H σκευωρία Novartis πριν από το εδώλιο») αποδίδει την πλαστογράφηση λίγο πολύ σε δάκτυλο του ΣΥΡΙΖΑ και των «σκευωρών», αποκαλύπτοντας μια ουσιαστική λεπτομέρεια: «Μια ελπίδα έχουν οι εμπλεκόμενοι: να μην πάει η υπόθεση στο ακροατήριο. Να προκύψουν νέες εκκρεμότητες (ή να φανεί ότι προκύπτουν νέες εκκρεμότητες) ώστε να μην προλάβει η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, να ολοκληρώσει την ανάκριση πριν βγει στη σύνταξη, στο τέλος του μήνα. Ένας επόμενος ανακριτής θα χρειαστεί πολύ χρόνο να ενημερωθεί και να μελετήσει, οπότε ζήσε Μάη μου… »

Διαβάστε επίσης:Αλλοίωση εγγράφου του FBI: ποιος είναι ο εγκέφαλος κύριε Δένδια;

Φυσικά ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ο Βαξεβάνης μπορούσαν να αλλοιώσουν το περιεχόμενο μιας επίσημης μετάφρασης. Αλλά το παραπάνω απόσπασμα δίνει μια πληροφορία: ότι η ανακρίτρια μπαίνει στη σύνταξη και επομένως όλα πρέπει να τελειώσουν μέχρι το τέλος του μήνα. Αν η Ε. Τουλουπάκη και οι συνεργάτες της δεν είχαν ανακαλύψει τη λαθροχειρία, η  δικαστική διερεύνηση θα προχωρούσε και θα ολοκληρωνόταν με ένα πλαστό έγγραφο, αλλά το μοναδικό αποδεκτό από το δικαστήριο.

Αυτό όμως που προξενεί εντύπωση και στα τρία άρθρα, είναι ότι το ίδιο το θέμα της βαριάς κατηγορίας δωροδοκίας δεν απασχολεί τους αρθρογράφους.  Λοβέρδος και Πρετεντέρης το προσπερνούν, γράφοντας επί της διαδικασίας.  Σύμφωνα δε με τον τρίτο αρθρογράφο, η όλη υπόθεση είναι πολύ κακό για το τίποτα:

«Μπήκα στο Τwitter, το κοινωνικό μέσο όπου ξεχειλίζει το υβρεολόγιο και είναι εμφανείς οι στόχοι. Νόμιζα ότι ο στόχος ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο μόνος από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που εκκρεμεί ακόμα η εμπλοκή του με την υπόθεση. Μου έκανε εντύπωση ότι οι υπαινιγμοί πως ο ίδιος χάλκευσε το επίμαχο έγγραφο αφορούσαν μια καταγγελία μίζας αξίας 20.000 ευρώ. Η νέα επίθεση εναντίον του είναι δυσανάλογη».

Μετάφραση χωρίς παραποίηση: Για 20 ψωροχιλιάρικα κάνουμε τόσο θέμα;

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 20 times, 1 visits today)

Read more:
340496-xrisoxoidis-mitsotakisedrana
Μιχάλη, δεν μπορείς που δε μπορείς, δεν πας για ψάρεμα;

Το φιλοκυβερνητικό Liberal πρότεινε στον κ. Θεοχάρη να ασχοληθεί με τα σπορ, αντί για τον τουρισμό: «Πήγε ο υπουργός Τουρισμού...

Close