Το δις εξαμαρτείν ουκ κυβέρνησης σοφής

Permalink

Όταν οι λογαριασμού του ηλεκτρικού απογειώθηκαν στην Ελλάδα και άρχισαν να κόβουν το ρεύμα στα νοικοκυριά που δεν είχαν να πληρώσουν, υπέβαλα μια ερώτηση στην αρμόδια επίτροπο της ΕΕ για την Ενέργεια. Ρωτούσα τι μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία των πολιτών, ιδίως των πιο ευάλωτων. Τις προάλλες, η Επίτροπος Κάντρι Σίμπσον μου απάντησε  ότι ελήφθησαν δύο σοβαρά μέτρα, τα οποία δεν έχει υιοθετήσει  η ελληνική κυβέρνηση.

Το πρώτο κυβερνητικό αμάρτημα ήταν η μη ενσωμάτωση της οδηγίας που ψηφίστηκε το 2019 για την ενέργεια και την προστασία των καταναλωτών. Η ενσωμάτωση θα έπρεπε να είχε γίνει μέσα στο 2020. Μου απαντά η επίτροπος, τονίζοντας ότι οι Βρυξέλλες πιέζουν την κυβέρνηση να εφαρμόσει, όπως οφείλει, την οδηγία:

«Η αναδιατυπωμένη οδηγία (ΕΕ) 2019/944 για την ηλεκτρική ενέργεια περιγράφει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την προστασία, την ενημέρωση και την ενδυνάμωση των καταναλωτών στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ. Ειδικότερα όσον αφορά την Ελλάδα, η Επιτροπή εξέδωσε προειδοποιητική επιστολή τον Φεβρουάριο του 2021 λόγω μη κοινοποίησης των μέτρων πλήρους μεταφοράς της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο».

Η κοινοτική οδηγία προβλέπει μέτρα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Καταπιάνεται με το ζήτημα της διαβόητης ρήτρας αναπροσαρμογής. Υπαγορεύει την προσφορά εναλλακτικών για τους καταναλωτές. Προβλέπει ένα «συνήγορο ενέργειας», όπου μπορούν να καταφύγουν οι πολίτες για να προσβάλλουν τις συμβάσεις. Απαγορεύει τα ψιλά γράμματα.

Αλλά όταν το φθινόπωρο άρχισαν να ανεβαίνουν οι τιμές της ενέργειας, η Κομισιόν επανήλθε με δεύτερη δέσμη μέτρων. Γράφει η επίτροπος:

«Στις 13 Οκτωβρίου 2021 η [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις τιμές της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης μιας εργαλειοθήκης μέτρων για την αντιμετώπιση της έκτακτης αύξησης των παγκόσμιων τιμών ενέργειας. […] Περαιτέρω ανακοινώσεις της 8ης Μαρτίου και της 23ης Μαρτίου 2022, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθόριζαν περαιτέρω κοινές δράσεις και επιλογές για οικονομικά προσιτό, ασφαλή και βιώσιμο ενεργειακό εφοδιασμό».

Στην εργαλειοθήκη προβλέπονται βραχυπρόθεσμα εθνικά μέτρα, που περιλαμβάνουν επείγουσα εισοδηματική στήριξη, διασφαλίσεις για την αποφυγή αποσυνδέσεων, προσωρινή αναβολή πληρωμών, κρατικές ενισχύσεις για επιχειρήσεις και στοχευμένες φορολογικές μειώσεις, όπως για παράδειγμα έκανε η Κύπρος μειώνοντας τον ΦΠΑ στα καύσιμα, με αποτέλεσμα οι Κύπριοι να πληρώνουν 1,5 ευρώ το λίτρο της βενζίνης, παρότι αυτή αγοράζεται από την Ελλάδα, γιατί η Κύπρος δε διαθέτει διυλιστήρια και άρα θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερο κόστος εξαιτίας των μεταφορικών εξόδων.

Στην Ισπανία, μια από τις πρώτες αντιδράσεις στο κύμα ακρίβειας ήταν η παρακράτηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και η επιστροφή τους στους καταναλωτές εν είδει επιδότησης. Πιο πρόσφατα, τόσο στην Ισπανία όσο και στην Πορτογαλία συμφωνήθηκε και εγκρίθηκε από την Κομισιόν να μπει πλαφόν στην τιμή της μεγαβατώρας για ένα χρόνο. Το έκτακτο μέτρο υπολογίζεται να μειώσει την τιμή στα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα το χρόνο, από τα 210 ευρώ, που καταγράφηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Στην Ελλάδα, οι καταναλωτές αντιμετωπίζονται ως ιθαγενείς. Το Δημόσιο διατηρώντας τους υπέρογκους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στην ουσία, και σε συμμαχία με τις εταιρείες ενέργειας, κερδοσκοπεί εις βάρος των πολιτών. Με την -αποκλειστικά επικοινωνιακή – κίνηση της να εξαγγείλει ορισμένα δαιδαλώδη μέτρα ενίσχυσης, που για να τα κατανοήσει ο καταναλωτής πρέπει να προσλάβει λογιστή, η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε για ακόμη μια φορά ξεκάθαρες τις προθέσεις της: δεν ενδιαφέρεται ειλικρινά για την ενίσχυση και την προστασία των πολιτών, αφήνοντας τους ευάλωτους στην αυθαιρεσία των εταιρειών. Η φιλοσοφία της είναι όσοι ζήσουν έζησαν και όσοι πεθάνουν πέθαναν.

Πηγή: Παρόν

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 16 times, 1 visits today)

Read more:
stelios-kouloglou-special
Κούλογλου για ελληνοτουρκικά: Η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει εάν θα υποστηρίξει το αίτημα της Κύπρου για κυρώσεις

Για τα ελληνοτουρκικά, για τις καταστροφές από την κακοκαιρία στην Θεσσαλία, για τις εξελίξεις στον τομέα της Υγείας, για το...

Close