Πενήντα χρόνια πίσω με τη μηχανή του χρόνου

Permalink

Όποιος(α) αμφιβάλλει ότι έχουμε μπει στην εποχή του σκοταδισμού, δεν έχει παρά να κοιτάξει τη χθεσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την απαγόρευση των αμβλώσεων: ένα δικαίωμα που είχε κατοχυρωθεί το 1973 -όταν μια θαρραλέα γυναίκα από το Τέξας προσέφυγε κατά του νόμου που τις απαγόρευε και κέρδισε- καταργείται. Εμπρός για την «αστυνόμευση της μήτρας» και των γυναικών που θέλουν να ορίζουν το σώμα τους.

Η αλήθεια όμως είναι  ότι οι Αμερικανοί δικαστές έρχονται δεύτεροι.  Πέρυσι στην Πολωνία, το Συνταγματικό Δικαστήριο κήρυξε παράνομες τις αμβλώσεις, εκτός αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα εγκληματικής πράξης ή κινδυνεύει η ζωή της εγκύου για λόγους υγείας. Στη Μάλτα οι αμβλώσεις είναι επίσης παράνομες και μόλις προχθές μια εγκυμονούσα γυναίκα μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε άλλη χώρα, επειδή κινδύνευε η ζωή της.

Με παρόμοιες ιδέες, η ακροδεξιά κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη, από το 22% της Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία μέχρι την πρώτη θέση που κατέχει στις δημοσκοπήσεις ένα σχεδόν ανοιχτά φασιστικό κόμμα στην Ιταλία. Και αν η ευρωπαϊκή δεξιά δεν είναι ακόμη σε θέση να υποστηρίξει ανοικτά την απαγόρευση των αμβλώσεων σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο, στην ανατολική γωνιά της μια άλλη χώρα γυρνάει επίσης 50 χρόνια πίσω:

ο πόλεμος του Πούτιν και τα αντιδημοκρατικά, καταπιεστικά μέτρα που τον συνόδευσαν, έχουν ήδη γυρίσει την Ρωσία στην εποχή όπου στην απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο Σοβιετική Ενωση, η διαφορετική γνώμη ισοδυναμούσε με προδοσία και οι διαφωνούντες στέλνονταν χωρίς πολλές κουβέντες στα γκουλάγκ. Ο Αλεξέι Νοβάλνι, ο αντίπαλος του Πούτιν που σαπίζει εδώ και 3 μήνες σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας με κατασκευασμένες κατηγορίες, κάτι ξέρει για αυτό.

Φυσικά η κάθε χώρα έχει τη δική της, ξεχωριστή διαδρομή. Στις ΗΠΑ, η καταστροφική απόφαση οφείλεται στη συντηρητική  πλειοψηφία, η οποία δημιουργήθηκε όταν ο Τραμπ διόρισε τρία νέα μέλη στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αλλά μήπως η τραμπική ακροδεξιά, δεν σήμανε ακριβώς την επιστροφή στον σκοταδισμό; Στη Ρωσία, της ανοικτής πλέον δικτατορίας, δεν είχαν προηγηθεί αρκετά χρόνια συνεχούς οπισθοδρόμησης των δημοκρατικών ελευθεριών;

Κοινός παρανομαστής είναι η παρακμή των υπερδυνάμεων που κυριαρχούσαν στον ψυχρό πόλεμο. Η παντοκρατορία των ΗΠΑ απειλείται πλέον ανοικτά από την Κίνα, ενώ το ροκανισμένο από το χρήμα αμερικανικό πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να λύσει ούτε το πρόβλημα της οπλοκατοχής, παρά τις συνεχείς σφαγές ακόμη και σε δημοτικά σχολεία. Ο πόλεμος του Πούτιν, είναι μια αποτυχημένη προσπάθεια αναβίωσης της ρωσικής αυτοκρατορίας, που κατέρρευσε με τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης.

Στην πρώτη, η απαγόρευση των αμβλώσεων είναι αποτέλεσμα μιας συστηματικής εκστρατείας των φανατικών χριστιανικών οργανώσεων, στα θολά νερά των οποίων ψαρεύουν ψήφους οι αδίστακτοι Ρεπουμπλικάνοι. Στη δεύτερη, ο πόλεμος ευλογείται από την Ορθόδοξη εκκλησία και το ρεύμα των σλαβόφιλων, οπαδών της «Αγίας Ρωσίας».

Αυτή η επιστροφή στις παλιές, δοκιμασμένες αξίες είναι πολύ χαρακτηριστική στην περίπτωση της απαγόρευσης των αμβλώσεων. Όπως θα εφαρμοστεί στις μισές περίπου και πιο υπανάπτυκτες πολιτείες, οι ενδιαφερόμενες γυναίκες θα μπορούν θεωρητικά να ταξιδεύουν χιλιάδες μίλια, στις προοδευτικές της ανατολικής ή της δυτικής ακτής. Αλλά σύμφωνα με τις μελέτες, όπως του Ινστιτούτου  Guttmacher,,  οι μισές περίπου από τις γυναίκες που θα ήθελαν άμβλωση ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το αποτέλεσμα είναι ότι κάθε χρόνο, το λιγότερο 100.000 γυναίκες, θα χάσουν αυτή τη δυνατότητα, βασικά Αφροαμερικανές ή που ανήκουν σε ισπανόφωνες, έγχρωμες μειονότητες: οι φυλετικές διακρίσεις διώχτηκαν από την πόρτα, αλλά επιστρέφουν από το παράθυρο.

Είναι επίσης εντυπωσιακό ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου λαμβάνεται παρότι στη χώρα που εφεύρε τις δημοσκοπήσεις, μια ισχυρή πλειοψηφία (60%) τάσσεται υπέρ των ελεύθερων αμβλώσεων ενώ το 37% θέλει να τις κηρύξει παράνομες. Αλλά στην εποχή του σκοταδισμού που έχουμε μπει, η λαϊκή βούληση έχει όλο και μικρότερη σημασία. Απομένει να διευκρινιστεί αν οι αμερικανικές εξελίξεις θα επηρεάσουν και άλλες χώρες, από την καθολική Λατινική Αμερική μέχρι την Ευρώπη. Αν επαναληφθεί το φαινόμενο με την επίδραση του Τραμπισμού και την ώθηση που έδωσε στην παγκόσμια ακροδεξιά, στη μηχανή του χρόνου θα προσέλθουν και άλλοι επιβάτες.

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 8 times, 1 visits today)

Read more:
Σα να μην υπάρχει αύριο...
Σα να μην υπάρχει αύριο…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close