O Γ.Παπαχρήστου και ο Πινόκιο

Permalink

Στη στήλη του χθες στα «Νέα », ο Γ.Παπαχρήστος επανέρχεται στην κατάπτυστη κυβερνητική επίθεση κατά του Ιάσωνα Αποστολόπουλου και της αφεντιάς μου, για την εκδήλωση που είχα διοργανώσει στις Βρυξέλλες για τις απάνθρωπες καταδίκες αθώων προσφύγων, μέχρι και 142 χρόνια φυλακή.

Η αμφισβήτηση των pushbacks από την κυβέρνηση επέστρεψε ως μπούμεραγκ, γιατί οι βίαιες επαναπροωθήσεις ήρθαν στο φως. Διεθνείς οργανώσεις, από τον ΟΗΕ και τα ΜΜΕ μέχρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- όπου «τσουρουφλίστηκε» προχθές ο υπουργός Μετανάστευσης κ. Μηταράκης- παρενέβεσαν στη διαμάχη με νέα στοιχεία,  ρεπορτάζ και διαβήματα, που διαψεύδουν κατηγορηματικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης: Επιστολή κόλαφος της Επιτροπής Libe στην Κομισιόν για τις επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα

Την τελευταία προφανώς θέλησε να υπερασπίσει ο αρθρογράφος των Νέων με το χθεσινό του σχόλο. Ακολουθεί ένα μικρό δείγμα δημοσιογραφικής ποιότητας, στο άρθρο που έχει τίτλο «Εθνικός διασώστης» και ξεκινάει ως εξής:

«To παλικάρι ονομάζεται Ιάσων Αποστολόπουλος, έχει αποκληθεί «εθνικός διασώστης», διότι είχε ξεχωρίσει ανάμεσα στο πλήθος των περίεργων κάθε λογής και προέλευσης που είχαν εγκατασταθεί προς ετών στη Λέσβο.. ».

Oι «περίεργοι» αυτοί περιέθαλψαν εκατοντάδες χιλιάδες που πέρασαν από την Ελλάδα το 2015 και έσωσαν χιλιάδες ζωές. Προφανώς για τον αρθρογράφο, ο ανθρωπισμός είναι περίεργο πράγμα. Ας δούμε όμως τη συνέχεια του άρθρου:

«Τις προάλλες παρακολουθήσαμε το σόου που του οργάνωσε ο Στέλιος Κούλογλου στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια του οποίου κατήγγειλε την Ελλάδα για ένα πλήθος εγκληματικών ενεργειών στα θαλάσσια σύνορά της, εις βάρος, υποτίθεται, μεταναστών – προσφύγων που προσπαθούσαν να εισέλθουν στη χώρα».

Ο Γ, Παπαχρήστου αναφέρεται σε μια σχετική ανάρτηση του Ι. Αποστολόπουλου για τον  αριθμό των νεκρών στα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα στο Μαρόκο, όταν πρόσφυγες προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα με την Ισπανία.:

«Είκοσι τρεις νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός – όχι 31 όπως τους «μέτρησε» εκ του μακρόθεν ο Ιάσονας. Οι δε τραυματίες είναι 108, και όχι «δεκάδες που κείτονταν αβοήθητοι και πέθαναν τη νύχτα», όπως κατήγγειλε ο «διασώστης».
Τούτων δοθέντων, την επόμενη φορά που ο Κούλογλου θα πάρει αγκαζέ αυτό το αγόρι και θα το πάει Βρυξέλλες για να καταγγείλει τη χώρα του, Βρυξελλιώτες και ημεδαποί να έχουμε τον νου μας με το τι λέει ο μικρός… Πινόκιο ».

Aς δούμε τι λέει ο ΟΗΕ για την υπόθεση, τη χρήση βίας και τον αριθμό των νεκρών:

«Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τους μετανάστες ζήτησε την Τρίτη από το Μαρόκο και την Ισπανία να διερευνήσουν άμεσα και πλήρως τα αίτια θανάτου τουλάχιστον 37 μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική, σύμφωνα με αρκετές ΜΚΟ, οι οποίοι συμμετείχαν σε μια μαζική και βίαιη προσπάθεια να περάσουν από την πρώτη χώρα στην ισπανική πόλη Μελίγια. Απομένει να διαπιστωθεί εάν τα θύματα πέθαναν όταν έπεσαν από το φράχτη, κατά την άτακτη φυγή ή ως αποτέλεσμα κάποιας δράσης από συνοριακούς πράκτορες».

367165g-ispanikos-tipos2

Από τον ισπανικό τύπο (eldiario.es) : «ο ΟΗΕ ζητάει από το Μαρόκο και την Ισπανία να ερευνήσουν τον θάνατο των 37 μεταναστών».

Αν δηλαδή ο Αποστολόπουλος έκανε κάποιο λάθος, είναι ότι ανέφερε μικρότερο αριθμό θυμάτων, προφανώς γιατί όταν έκανε την ανάρτηση του δεν είχε ολοκληρωθεί η μακάβρια καταμέτρηση. Λόγω κεκτημένης -φιλοκυβερνητικής- ταχύτητας,  ο Γ. Παπαχρήστου υιοθέτησε την επίσημη ανακοίνωση της «δημοκρατικής» κυβέρνησης του Μαρόκο, η οποία ελέγχεται για το βιαστικό θάψιμο της υπόθεσης αλλά και -κυριολεκτικά- των ίδιων των νεκρών, καθώς και των αιτίων που τους προκάλεσαν. Η οργάνωση Human Rights Watch, δήλωσε:

«Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι οι μαροκινές αρχές ετοιμάζονται να θάψουν βιαστικά τους άνδρες που πέθαναν. Δεν πρέπει να φεισθούν προσπαθειών για την ταυτοποίηση των πτωμάτων και τη διατήρησή τους με αξιοπρεπή και κατάλληλο τρόπο, ώστε να επιτρέπουν αυτοψίες και επαλήθευση της αιτίας θανάτου». Ποιος είναι ο Πινόκιο;

ΥΓ Η ενασχόληση με την αρθρογραφία Παπαχρήστου δεν θα είχε σημασία, αν η περίπτωση δεν αναδείκνυε ένα γενικότερο φαινόμενο. Σύμφωνα με όλες τις σχετικές μετρήσεις, οι ελληνικές εφημερίδες έχουν χάσει την αξιοπιστία τους και κατρακυλούν σε κυκλοφορία. Ο διεθνής τύπος σημειώνει σημαντική πτώση, αλλά στην Ελλάδα έχει φτάσει η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα (Τα Νέα) να πουλά 10-12 χιλιάδες φύλλα τις καθημερινές.

Οι αρθρογράφοι απευθύνονται δηλαδή σε ένα πολύ περιορισμένο κοινό, κυρίως πέριξ του Κολωνακίου, σε παιχνίδια εξουσίας που αφήνουν αδιάφορη τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Τα site και τα social media έχουν πολύ μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα από τις άλλοτε κραταιές εφημερίδες.

Διαβάστε επίσης: Νέα έκθεση – κόλαφος από το Reuters για τα ελληνικά ΜΜΕ: Στον «πάτο» η ανεξαρτησία τους

Από αυτήν την άποψη, προκαλεί εντύπωση ότι στη δικογραφία κατά Παπαγγελόπουλου για τη Novartis, η εισαγγελέας αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.

«Παρενέβη στο έργο τού τότε Οικονομικού Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου: Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 ο εισαγγελέας Αθανασίου επισκέφθηκε τον κατηγορούμενο στο γραφείο του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο κατηγορούμενος τον ρώτησε αν διεξάγει έλεγχο σε βάρος του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου και παρότι ο εν λόγω εισαγγελέας του απάντησε ότι δεν είχε κανένα στοιχείο εναντίον του, ο κατηγορούμενος του ζήτησε να κοιτάξει «να φτιάξει κάτι», υπονοώντας φυσικά να κατασκευάσει στοιχεία σε βάρος του
δημοσιογράφου, παρότι τέτοια στοιχεία δεν υπήρχαν.

Στην πράξη του προέβη έχοντας σκοπό να βλάψει το δημοσιογράφο Παπαχρήστου καθιστώντας τον υπαίτιο τέλεσης αξιοποίνων πράξεων με κατασκευασμένα στοιχεία».

Δεν λέω, την περίοδο 2015-9 σημειώθηκαν πολλά κυβερνητικά λάθη στην αντιμετώπιση των ΜΜΕ. Αλλά, σοβαρά τώρα, γιατί να προσπαθήσει κανείς να πειράξει τον Παπαχρήστου,  που δεν διαβάζει ούτε μια ξένη εφημερίδα για να μάθει τον πραγματικό αριθμό των νεκρών στο Μαρόκο;

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 20 times, 1 visits today)

Read more:
KOYLOGLOY
Κούλογλου: Τα μέτρα της Κομισιόν δεν φτάνουν, κάντο όπως η Ισπανία

Η αναδίπλωση της Κομισιόν στο θέμα του πλαφόν για το φυσικό αέριο «είναι μια κίνηση εξισορρόπησης της απόφασης του Βερολίνου...

Close