Ερώτηση Κούλογλου σε Κομισιόν για την απελπιστική κατάσταση των Δομών Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων

Permalink

Σε απελπιστική κατάσταση έχουν φτάσει οι Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, που φιλοξενούν 1856 παιδιά και έφηβους, ηλικίας 12 έως 18 ετών, καθώς η διαχειριστική αρχή για τα κοινοτικά κονδύλια, που αποτελούν το 75% της συνολικής χρηματοδότησης του «Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης Μετανάστευσης και Ασύλου 2021-2025» υπό το οποίο λειτουργούν οι Δομές, δεν έχει καταβάλει τις προβλεπόμενες προκαταβολές.

Το πρόγραμμα καλύπτει την λειτουργία των δομών από 1η Φεβρουαρίου 2022 μέχρι 31 Ιανουαρίου 2023, προβλέποντας την προκαταβολή του 80% του προϋπολογισμού και την καταβολή του υπόλοιπου 20% πριν το τέλος της δράσης. Η Διαχειριστική Αρχή, δεν έχει καταβάλει την προκαταβολή, αλλά ούτε και κάποιο ελάχιστο τμήμα αυτής από την 1η Φεβρουαρίου 2022. Το αποτέλεσμα είναι ότι όλες δομές λειτουργούν  χωρίς καμία χρηματοδότηση και συνεπώς σύντομα η φροντίδα των παιδιών θα γίνει προβληματική, όπως τονίζουν οι αρμόδιοι.

Πρόσφατα, οι Οργανώσεις ενημερώθηκαν ότι, ενώ το Ελληνικό Υπουργείο Ανάπτυξης έχει πιστωθεί το σύνολο του ποσού που αντιστοιχεί στην καταβολή της προκαταβολής του 80%, απέδωσε στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μόνο το 20% του εν λόγω ποσού. Ωστόσο ούτε αυτό το τμήμα της χρηματοδότησης έχει καταβληθεί στις Οργανώσεις.

Για το ζήτημα αυτό, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας πως «οι συνέπειες της χρηματοδοτικής ανασφάλειας είναι δραματικές για τα παιδιά όσο και για τους εργαζόμενους που τα φροντίζουν και ακυρώνονται όλες οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια υπέρ των ασυνόδευτων ανηλίκων».

Δεδομένων όλων αυτών, ο Στ. Κούλογλου ζητά από την Κομισιόν να διασαφηνίσει εάν γνωρίζει τη δεινή αυτή κατάσταση, έαν έχουν καταβληθεί και πότε στις ελληνικές υπηρεσίες από το Asylum, Migration and Integration Fund (AMIF 2021-2027) ή μέσω άλλου εργαλείου κονδύλια που αφορούν τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων και τέλος πως θα διασφαλίσει ότι τα κονδύλια Ε.Ε. χρησιμοποιούνται από την ελληνική κυβέρνηση για τον προβλεπόμενο σκοπό τους, κατά τρόπο έγκαιρο και αποτελεσματικό.

Ολόκληρη η ερώτηση του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου:

Διαθεσιμότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων για την Ελλάδα

Οι Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Ελλάδα, που φιλοξενούν 1856 παιδιά και εφήβους, 12-18 ετών, λειτουργούν στο πλαίσιο του ελληνικού «Τομεακού Προγράμματος για την Ανάπτυξη της Μετανάστευσης και του Ασύλου 2021-2025», το οποίο καλύπτεται κατά 75% από κονδύλια της ΕΕ.

Oι δομές λειτουργούν σήμερα σε χρηματοδοτικό κενό σχεδόν 5 μηνών και η φροντίδα θα καταστεί σύντομα μη βιώσιμη. Η Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου έχει αναγνωρίσει την υπαιτιότητά της για την καθυστέρηση, επικαλούμενη «αυξημένο φόρτο εργασίας» και το κενό που προκύπτει λόγω της νέας φάσης χρηματοδότησης του Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) αλλά δεν προσφέρει καμία δέσμευση για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της.

Οι συνέπειες της χρηματοδοτικής ανασφάλειας είναι δραματικές για τα παιδιά όσο και για τους εργαζόμενους που τα φροντίζουν και ακυρώνονται όλες οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια υπέρ των ασυνόδευτων ανηλίκων.

  • Γνωρίζει η Επιτροπή αυτή τη δεινή κατάσταση;
  • Έχουν καταβληθεί στις ελληνικές υπηρεσίες από το Asylum, Migration and Integration Fund (AMIF 2021-2027) ή μέσω άλλου εργαλείου κονδύλια που αφορούν τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων και, αν ναι, πότε;
  • Πως θα διασφαλίσει η Επιτροπή ότι τα κονδύλια Ε.Ε. χρησιμοποιούνται από την ελληνική κυβέρνηση για τον προβλεπόμενο σκοπό τους, κατά τρόπο έγκαιρο και αποτελεσματικό;

(Visited 12 times, 1 visits today)

Read more:
353200-nai__alla
#Ναι, αλλά…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close