O Μπόρις Τζόνσον ως υπόδειγμα δεξιάς

Permalink

Η παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον δεν είναι αποκλειστικά βρετανική υπόθεση. Η περίπτωσή του αναδεικνύει μια γενικότερη συμπεριφορά  της ευρωπαϊκής δεξιάς αλλά και των ελλειμμάτων που παρουσιάζουν οι σύγχρονες δυτικές κοινοβουλευτικές δημοκρατίες.

-Το σκαρφάλωμα του παραιτημένου Βρετανού πρωθυπουργού στην πολιτική σκηνή και τελικώς στη Ντάουνιγκ Στρίτ, επιτεύχθηκε λόγω της αχαλίνωτης δημαγωγικής αξιοποίησης ενός « εθνικού» θέματος, του brexit, και των πατριωτικών αισθημάτων των συμπατριωτών του. Ο αγοραίος εθνικισμός είναι βασικό όπλο της σημερινής δεξιάς, είτε πρόκειται για την Ουγγαρία είτε για την Ελλάδα, με τη συμφωνία των Πρεσπών.

-Όταν βρέθηκε στην εξουσία, με τα πάρτι επί lockdown και τις «στιγμές χαλάρωσης» ο Τζόνσον επέδειξε μια ελιτίστικη συμπεριφορά διαφορετική από αυτή των κοινών θνητών, που έπρεπε να συμμορφώνονται με τους περιορισμούς που ο ίδιος είχε επιβάλλει αλλά δεν τηρούσε. Η αντίληψη  ότι αποτελεί κάτι διαφορετικό και η αλαζονεία του, οδήγησαν άλλωστε και στο τελευταίο περιστατικό, την προαγωγή ενός προβληματικού βουλευτή, το οποίο ξεχείλισε το ποτήρι.

Διαβάστε επίσης: Κ. Μητσοτάκης- Μπόρις Τζόνσον: ομοιότητες και διαφορές

-Οι πρακτικές του έγιναν ανεκτές από το «σύστημα» και την κυρίαρχη τάξη της Βρετανίας. Η καριέρα του θα είχε τερματιστεί πολύ νωρίτερα, σχολίασε ο Guardian, «αν στα ίδια παραπτώματα είχε υποπέσει κάποιος άλλος με διαφορετική προφορά και που δεν είχε φοιτήσει στα σχολεία» για τα πλουσιόπαιδα.

-Παλιότερα, ο Τζόνσον είχε ήδη διακριθεί στις ψευτιές, τις οποίες συνέχισε ως πρωθυπουργός. Αλλά την ανεντιμότητά του ανέχθηκαν και συγκάλυψαν το κόμμα του και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, πριν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο.

-Παρά την υποστήριξή του από τα συστημικά ΜΜΕ, οι ατασθαλίες του αποκαλύφτηκαν χάρις στις έρευνες και τα ρεπορτάζ προοδευτικών και ανεξάρτητων ΜΜΕ. Η ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητη από ποτέ.

-Στην προσπάθειά του να αγκιστρωθεί στον πρωθυπουργικό θώκο, ο Μπόρις Τζόνσον προσπάθησε να αξιοποιήσει την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς συγκρούσεις Στην περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία, ήταν επιθετικότερος από τον Αμερικανό πρόεδρο. «Η ομάδα του Τζόνσον πιστεύει ότι τα τανκ του Πούτιν διέσωσαν τον άνθρωπό της», σχολίαζαν βρετανικές εφημερίδες.

-Οπως όλες οι δεξιές κυβερνήσεις, εργαλιοποίησε το προσφυγικό με την επαίσχυντη συμφωνία με τη Ρουάντα:  προέβλεπε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν ζητήσει άσυλο ή άδεια παραμονής στη Βρετανία, θα εκτοπίζονται στη αφρικανική χώρα, όπου θα αποφασίζεται η τύχη των αιτημάτων τους. Επρόκειτο για χονδροειδή παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας,  την οποία η ανά τον κόσμο δεξιά σέβεται όλο και λιγότερο.

Διαβάστε επίσης: Ακυρώθηκε η πτήση από το Ηνωμένο Βασίλειο με αιτούντες άσυλο για τη Ρουάντα

Πίσω από τη σημερινή παρατεταμένη πολιτική αστάθεια στη Μεγάλη Βρετανία, κρύβεται μια βαθύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση. Το ποσοστό του πληθωρισμού έφτασε στο 9,1%, το υψηλότερο τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Τον Μάιο, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 19,4%, οι δαπάνες των μεταφορών κατά 13,8% και οι τιμές των τροφίμων κατά 8,6%. Την 1η Απριλίου, η τιμή του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 54%. Χωρίς προηγούμενο, αυτές οι αυξήσεις απειλούν με  ενεργειακή φτώχεια 2, 5 εκατομμύρια νοικοκυριά, σε ένα Ηνωμένο Βασίλειο με μεγάλες κοινωνικές ανισότητες. Οι οποίες διευρύνονται σε όλες τις χώρες όπου η δεξιά βρίσκεται στην εξουσία.

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 8 times, 1 visits today)

Read more:
KOYLOGLOY
Κούλογλου: Ο Μητσοτάκης είναι όμηρος των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων

«Μετά την σχεδόν πραξικοπηματική απομάκρυνση Τζαβάρα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η αντικατάσταση την τελευταία στιγμή δυο βουλευτών, που...

Close