Επείγουσα ερώτηση Κούλογλου για τις αθέμιτες πρακτικές της Uber και την εμπλοκή αξιωματούχων της ΕΕ

Permalink

Επείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις αθέμιτες πρακτικές του τεχνολογικού κολοσσού Uber, που αποκαλύφθηκαν με τα Uber-files και εμπλέκουν υψηλότατα στελέχη της Κομισιόν, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου.

Στην ερώτηση του ο  Στ. Κούλογλου υπενθύμισε ότι η εταιρεία μεταξύ άλλων, επηρέαζε/συνέγραφε τη νομοθεσία κράτους-μέλους και είχε μυστικές συναντήσεις με υπουργούς, ανεχόταν -αν δεν παρακινούσε- βίαιες συγκρούσεις σε κράτη-μέλη για να επηρεάσει την κοινή γνώμη, έκανε δελεαστικές προτάσεις σε αρμόδιους, προσφέροντας μετοχές, που μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαφθορά.

Υπενθύμισε ακόμη ότι ηπρώην Επίτροπος Ψηφιακής Τεχνολογίας και πρώην Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Neelie Kroes, συζητούσε την ένταξη της στην Uber πριν λήξει η θητεία της και στη συνέχεια πίεζε κρυφά υπέρ της εταιρείας, ότι η εταιρεία πραγματοποίησε 12 συναντήσεις με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες κρατήθηκαν μυστικές και ότι η διευθύντρια πολιτικών της Uber για την Ε.Ε., Zuzana Púčiková, είναι πρέσβειρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κλίμα.

Δεδομένων αυτών, ο Στ. Κούλογλου ζητά από την Κομισιόν να διευκρινίσει εάν θεωρεί δεοντολογική τη δράση της πρώην αντιπροέδρου, των μυστικών συναντήσεων αξιωματούχων με την εταιρεία, εάν κρίνει πως χρειάζονται παραπάνω μέτρα για το φαινόμενο των «περιστρεφόμενων θυρών» και τέλος τι θα πράξει για την αντιμετώπιση της ασυδοσίας ορισμένων αμερικανικών πλατφορμών, την διασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού και την αποφυγή της “uberοποίησης” κλάδων της οικονομίας, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να αναστείλει τη διαπίστευση για τους λομπίστες της αμερικανικής εταιρείας στην Ε.Ε, όπως ζήτησε η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

Ολόκληρη η ερώτηση του Στ. Κούλογλου:

Οι αθέμιτες πρακτικές της Uber και οι θεσμοί της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα Uber-files, η εταιρεία  επηρέαζε/συνέγραφε τη νομοθεσία κράτους-μέλους και είχε μυστικές συναντήσεις με υπουργούς. Ανεχόταν -αν δεν παρακινούσε- βίαιες συγκρούσεις σε άλλα κράτη-μέλη για να επηρεάσει την κοινή γνώμη. Έκανε δελεαστικές προτάσεις σε αρμόδιους, προσφέροντας μετοχές, που μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαφθορά.

Η πρώην Επίτροπος Ψηφιακής Τεχνολογίας και πρώην Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Neelie Kroes, συζητούσε την ένταξη της στην Uber πριν λήξει η θητεία της και στη συνέχεια πίεζε κρυφά υπέρ της εταιρείας. Η εταιρεία πραγματοποίησε 12 συναντήσεις με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες κρατήθηκαν μυστικές. Η διευθύντρια πολιτικών της Uber για την Ε.Ε., Zuzana Púčiková, είναι πρέσβειρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κλίμα.

Οι αθέμιτες αυτές πρακτικές είχαν ως αποτέλεσμα την παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού και των εργασιακών δικαιωμάτων, γνωστή και ως “uberoποίηση”.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Θεωρεί δεοντολογική τη δράση της πρώην αντιπροέδρου, των μυστικών συναντήσεων αξιωματούχων με την εταιρεία ;

2. Χρειάζονται παραπάνω μέτρα για το φαινόμενο των «περιστρεφόμενων θυρών»;

3. Για την αντιμετώπιση της ασυδοσίας ορισμένων αμερικανικών πλατφορμών, την διασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού και την αποφυγή της “uberοποίησης” κλάδων της οικονομίας, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να αναστείλει τη διαπίστευση για τους λομπίστες της αμερικανικής εταιρείας στην Ε.Ε, όπως ζήτησε η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων;


(Visited 11 times, 1 visits today)

Read more:
img_2082
Συνέντευξη Τύπου για την TISA από την ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Ενόψει της ψηφοφορίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο ΕΚ για τις συστάσεις της έκθεσης Ρέντινγκ, ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού...

Close