Κούλογλου: Κοινωνική αναταραχή και πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη

Permalink

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, ιδιαίτερα αν ο Μάριο Ντράγκι επιμείνει στην παραίτηση του, «είναι σημαντικές και θα έχουν επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη. Ο Ντράγκι αποτελεί παράγοντα σταθερότητας με επιρροή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και στους διεθνείς κύκλους καθώς είχε διατελέσει επικεφαλής της ΕΚΤ», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο Ιωάννινα TV και στον Βλάσση Ντόκα.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις της ιταλικής κρίσης στους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης, ο Στέλιος Κούλογλου εξήγησε πως «η ελληνική κυβέρνηση είχε ελπίσει ότι ο Ντράγκι θα εξασφάλιζε για τις χώρες του Νότου  να περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και των υψηλών  τιμών ενέργειας. Αυτό θα είναι δύσκολο, αν φύγει από το προσκήνιο ο σημερινός Ιταλός πρωθυπουργός».

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την έκβαση της τωρινής κρίσης, οι τριγμοί στην Ιταλία προειδοποιούν για την επερχόμενη  κοινωνική αναταραχή σε όλη την Ευρώπη, λόγω των αφόρητων συνθηκών ζωής για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Θα πρέπει να περιμένουμε πολιτική αστάθεια σε κράτη-μέλη, καθώς με την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και έναν χειμώνα χωρίς επαρκή -αλλά και πανάκριβη- θέρμανση δημιουργούνται συνθήκες κοινωνικής έκρηξης. Αν μάλιστα ο Ντράγκι πέσει, η Ιταλία μπορεί να είναι το πρώτο ντόμινο  σε πτώσεις κυβερνήσεων ανά την Ευρώπη».

Όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία, ο Στ. Κούλογλου παρατήρησε πώς καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται «η ΕΕ κλυδωνίζεται, ενώ η ρωσική οικονομία έχει αντέξει στις κυρώσεις και λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Για παράδειγμα, οι εξαγωγές της προς την Ελλάδα μεταξύ 2021 και 2022 έχουν υπερδιπλασιαστεί. Αντίθετα οι εξαγωγές των ελληνικών επιχειρήσεων προς την Ρωσία έχουν μειωθεί περίπου κατά το ένα τρίτο. Χώρια το πλήγμα στον τουρισμό, ειδικά στη Β. Ελλάδα, λόγω του πολέμου και της οδηγίας της Μόσχας να αποφεύγουν οι Ρώσοι τουρίστες τη χώρα μας».

Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, «θα έπρεπε να αναζητηθεί μια ευρωπαϊκή λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία ανεξάρτητα από την Ουάσιγκτον, που δεν βιάζεται να τελειώσει ο πόλεμος. Γιατί αφενός θέλει να γονατίσει την Ρωσία και αφετέρου γιατί η αμερικανική οικονομία κερδίζει πουλώντας περισσότερα όπλα και φυσικό αέριο. Αν δε ληφθούν  ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για να τελειώσει ο πόλεμος, με στόχο την επιστροφή στο προηγούμενο status quo πριν την βάρβαρη εισβολή του Πούτιν, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε τώρα θα διογκωθούν».

«Πάντως η κρίση της ακρίβειας θα συνεχιστεί και το κάθε κράτος-μέλος δε θα πρέπει να περιμένει το ευρωπαϊκό μάννα εξ ουρανού αλλά θα πρέπει να πάρει και τα δικά του μέτρα. Η κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν έχει πάρει μέτρα όπως άλλες χώρες, και αυτό είναι μια άσχημη εξέλιξη», συνέχισε ο ευρωβουλευτής και πρότεινε τέσσερα μέτρα, που θα έπρεπε να εξεταστούν σοβαρά από την κυβέρνηση:

«Πρώτον, θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου και ενέργειας, όπως έκαναν η Ισπανία και η Πορτογαλία. Έπειτα να υπάρξει συστηματικός έλεγχος των ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας και να λειτουργήσει σοβαρά η επιτροπή ανταγωνισμού. Τρίτον, θα ήταν χρήσιμο να εξετάσουμε αν το κομμάτι της ΔΕΗ που δόθηκε στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να περάσει ξανά στο Δημόσιο. Ήδη γίνεται κάτι αντίστοιχο στη Γαλλία.

Τέλος, δε πρέπει να γίνονται προπαγανδιστικές αθλιότητες, όπως οι εξαγγελίες των 600 ευρώ, που όταν έφτασαν στους καταναλωτές,  ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις κάτω από 100. Ο κόσμος εξοργίζεται. Οι επιστροφές θα πρέπει να είναι πραγματικές όπως και η βοήθεια στα νοικοκυριά, ιδίως τα πιο ευάλωτα. Διαφορετικά δε θα βγει ο χειμώνας».

Δείτε εδώ την συνέντευξη στο Ιωάννινα TV: https://youtu.be/vjfg2fQQluc


(Visited 17 times, 1 visits today)

Read more:
367534-panta_gelasmenoi
Πάντα γελασμένοι…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close