O Ερντογάν, ο Μπάιντεν, o Mητσοτάκης και ο πρίγκιπας

Permalink

Στην αρχή προσκύνησε ο πολύς Ερντογάν, που διεξήγαγε τέσσερα χρόνια πριν διεθνή εκστρατεία εναντίον του. Ύστερα ο Τζο Μπάιντεν, που είχε υποσχεθεί ότι θα τον απομονώσει και θα μετατρέψει τη χώρα του, τη Σαουδική Αραβία, «σε κράτος παρία». Τι να σου κάνει μετά ο Μητσοτάκης, με τον  Πρίγκιπα-Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman που επισκέφτηκε την Αθήνα;

Για την ταπείνωση του Ερντογάν, αρκεί και μόνο μια φωτογραφία (παρακάτω), από τη συνάντηση του με τον πρίγκηπα. Ο τελευταίος σφίγγει χαμογελαστός το χέρι του Τούρκου προέδρου, που τον κοιτάζει με ένα πέτρινο βλέμμα. Η τουρκική διπλωματία επιθυμούσε μια διακριτική συνάντηση χωρίς κάμερες και φωτογράφους, αλλά το γραφείο του Mohammed bin Salman την έδωσε αμέσως στη δημοσιότητα, παίρνοντας την απόλυτη ρεβάνς.

Όταν ο Σαουδάραβας, αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε το 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και ύστερα τον έκοψαν σε κομμάτια που μετέφερε το κομάντο των δολοφόνων με βαλίτσες, ο Ερντογάν ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τον αποτρόπαιο φόνο. Δεν δίστασε να δώσει στη δημοσιότητα …γραφικές εικόνες-αποδείξεις, όπως τις -υποκλαπείσες- ηχογραφημένες στιγμές από την φρικτή δολοφονία και κατηγόρησε δημοσίως τον πρίγκιπα:

Διαβάστε επίσης: Ποιος ήταν ο ενορχηστρωτής της δολοφονίας Κασόγκι

«Γνωρίζουμε ότι η εντολή να δολοφονηθεί ο Κασόγκι προήλθε από τα υψηλότερα επίπεδα της σαουδαραβικής κυβέρνησης», έγραψε σε ένα άρθρο του στην εφημερίδα Washington Post. »Δεν πιστεύω ούτε για ένα δευτερόλεπτο ότι ο βασιλιάς Σαλμάν, ο θεματοφύλακας των ιερών τζαμιών, διέταξε την επίθεση στον Κασόγκι».

Ύστερα από τέσσερα χρόνια επικράτησε ο ρεαλισμός: o δεν-σηκώνω-μύγα-στο-σπαθί-μου Τούρκος πρόεδρος επισκέφτηκε το Ριάντ, φωτογραφήθηκε με κρύα καρδιά και τον Ιούνιο ο πρίγκιπας ανταπόδωσε την επίσκεψη στην Άγκυρα, όπου έγινε δεκτός με μεγάλες τιμές. Στις δημόσιες δηλώσεις, δεν υπήρχε η παραμικρή νύξη για το έγκλημα. Προηγουμένως είχε αποφασιστεί η δίκη των Σαουδαράβων πρακτόρων  που κατηγορούντο για το φόνο, να μην διεξαχθεί εκεί που διαπράχτηκε, αλλά στη.. Σαουδική Αραβία.

Διαβάστε επίσης: «Παρωδία δικαιοσύνης» στη δίκη για τη δολοφονία Κασόγκι

Όμως τα παραπάνω δεν είναι τίποτα μπροστά στον εξευτελισμό της μοναδικής υπερδύναμης του πλανήτη. Ο Τραμπ είχε αρχικά μπλοκάρει τη δημοσίευση της έκθεσης της CIA που επιβεβαιώνει ότι ο πρίγκιπας διέταξε τη δολοφονία του Κασόγκι, αρθρογράφου της Washington Post και μόνιμου κατοίκου των ΗΠΑ.

Αντίθετα ο Τζο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα βάλει τέλος στην ατιμωρησία του Mohammed bin Salman και θα κάνει τη Σαουδική Αραβία, υπεύθυνη για τον καταστροφικό πόλεμο στην Υεμένη όπως και για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «ένα κράτος παρία».

Στον πρίγκιπα δεν άρεσαν καθόλου όλες αυτές οι ευαισθησίες. Όταν το 2021 ο απεσταλμένος του Μπαίντεν στο στο Ριάντ ζήτησε από τους Σαουδάραβες να μειώσουν τις τιμές του μαύρου χρυσού, ο πρίγκιπας τού έβαλε τις φωνές: «Δεν θέλω ποτέ να συζητήσω ξανά αυτή την ιστορία (για τον Κασόγκι) και μπορείτε να ξεχάσετε οποιαδήποτε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου», είπε κατάμουτρα στον απεσταλμένο του Λευκού Οίκου.

Διαβάστε επίσης: Η Σ. Αραβία παραδέχεται ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της

Ο Μπάιντεν δεν ..το έβαλε κάτω και στις αρχές Ιουλίου, λίγο μετά τον Τούρκο ομόλογο του, επισκέφτηκε και αυτός τη σαουδοαραβική πρωτεύουσα. Πριν την αναχώρηση του, διαβεβαίωσε με ένα άρθρο του στην Washington Post ότι θα έθετε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δολοφονίας Κασόγκι.

Το ίδιο υποστήριξε στα αμερικανικά ΜΜΕ και μετά τη συνάντηση με τον πρίγκιπα, αλλά ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, που ήταν παρών, δήλωσε πώς «δεν άκουσε αυτή τη συγκεκριμένη φράση» περί Κασόγκι από τον Μπάιντεν, που επιμένει στη δική του εκδοχή.

Μάλιστα, ένας άλλος Σαουδάραβας αναλυτής, με στενές σχέσεις με την κυβέρνηση, δήλωσε ότι ο πρίγκιπας επισήμανε στον Μπάιντεν «τη διγλωσσία των Αμερικανών, που κάνουν τόσο θόρυβο για τον Κασόγκι», αλλά παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στις φυλακές του Ιράκ και ανέχθηκαν τη δολοφονία της δημοσιογράφου του Αλ Τζαζίρα που σκοτώθηκε τον Μάιο στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης από τον ισραηλινό στρατό.

Το ενδιαφέρον είναι ότι πριν την επίσκεψη Μπάιντεν, εμφανίστηκε στο γνωστό αμερικανικό τηλεοπτικό πρόγραμμα 60 Minutes ο Saad Aljabri, πρώην νούμερο 2 των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας. Ο Aljabri, που είναι τώρα πρόσφυγας στον Καναδά, προειδοποίησε ότι ο πρίγκιπας ήταν επικεφαλής μιας ομάδας μισθοφόρων με το παρατσούκλι «Tiger Squad», υπεύθυνης για δολοφονίες και απαγωγές όσων θεωρεί ενοχλητικούς.

«Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για έναν ψυχοπαθή, έναν δολοφόνο στη Μέση Ανατολή, με άπειρους πόρους, ο οποίος απειλεί τον λαό του, τους Αμερικανούς και τον πλανήτη. Ένας ψυχοπαθής χωρίς ενσυναίσθηση, ο οποίος δεν έχει συναισθήματα, δεν έχει μάθει ποτέ από τα λάθη του».

Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ: Να ερευνηθεί ο Σαουδάραβας πρίγκιπας για τη δολοφονία Κασόγκι

Το τελευταίο, είχε επιβεβαιώσει η ίδια η αυτού υψηλότης, σε μια προηγούμενη συνέντευξη του στο αμερικανικό περιοδικό Atlantic.  Υποσχέθηκε ότι δεν υπάρχουν πλέον «δολοφόνοι κομάντος»  και διαβεβαίωσε «ότι θα κάνει ότι μπορεί» για να ικανοποιήσει τον Μπάιντεν, για να προσθέσει:

«Αλλά αν αυτό δεν είναι αρκετό για τον Πρόεδρο, θα ανακαλύψει τις συνέπειες μιας ηθικολογικής εξωτερικής πολιτικής. Εναπόκειται σε αυτόν να σκεφτεί τα συμφέροντα της Αμερικής». Ερωτηθείς τι θα έκανε αν ο Μπάιντεν δεν έδειχνε πιο ευέλικτος και ρεαλιστικός, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας απάντησε: «πραγματικά δεν με νοιάζει».

Το κωμικοτραγικό είναι ότι, παρά τη στροφή του στον «ρεαλισμό », ο Μπάιντεν δεν απέσπασε το παραμικρό από τον πρίγκιπα σε ότι αφορά τις τιμές του πετρελαίου. Και την επομένη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνέλαβαν, περαστικό από το αεροδρόμιο του Ντουμπάι, τον Asim Ghafoor, δικηγόρο του Τζαμάλ Κασόγκι, και τον καταδίκασαν σε 3 χρόνια φυλακή!

Υστερα από όλα αυτά, τι να σου κάνει ο έρημος πρωθυπουργός μιας χώρας, που δεν είναι έτοιμη να πεθάνει για τα ανθρώπινα δικαιώματα; Ο κ. Μητσοτάκης, που έχει αναβαθμίσει και τη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας- Σαουδικής Αραβίας, εξέφρασε τη «μεγάλη χαρά» του για την επίσκεψη του πρίγκιπα και το έριξε στις επενδύσεις.

Άλλωστε, όταν ο Τραμπ αρνιόταν να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα της CIA και τα ντοκουμέντα για τη δολοφονία Κασόγκι, ο γαμπρός του ετοίμαζε μια επένδυση 7 δις$, με κεφάλαια από τη Σαουδική Αραβία..

Διαβάστε επίσης: Το μεγαλύτερο έγκλημα της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι ο Κασόγκι

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 6 times, 1 visits today)

Read more:
RGAthens
Εξόριστος στη Θεσσαλονίκη, Χρονικό της σύγχρονης Τουρκίας / Το βιβλίο του Ραγκίπ Ντουράν παρουσιάζεται στην Αθήνα

Η επιθεώρηση πολιτισμού ΕΝΕΚΕΝ και οι ομότιτλες εκδόσεις παρουσιάζουν το βιβλίο του Ραγκίπ Ντουράν, «Εξόριστος στη Θεσσαλονίκη, Χρονικό της σύγχρονης Τουρκίας», στην Αθήνα την...

Close