Παραίτηση πρωθυπουργού: Τα λάθη Μητσοτάκη και η κίνηση Ανδρουλάκη

Permalink

Ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις. Οι γέφυρες με τη μητσοτακική ΝΔ πέφτουν οριστικά.Η στρατηγική που σχεδίαζε το Μέγαρο Μαξίμου για τους επόμενους μήνες, να γυρίσει την ατζέντα σε θέματα «μεταρρυθμίσεων» και με κάποιες παροχές προς συνταξιούχους και νέους να ξανακερδίσει τις εκλογές, τίθεται υπό σοβαρή δοκιμασία.

Η διαφαινόμενη απώλεια του κέντρου μηδενίζει τις πιθανότητες της ΝΔ να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αν κερδίσει την πρώτη θέση στις όποιες εκλογές.

Από εγγυητής των συμφερόντων του συστήματος, ο νεοφιλελεύθερος Μητσοτάκης βάζει τη χώρα σε παρατεταμένη πολιτική αστάθεια. Οι υποσχέσεις του για το μοίρασμα των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης  δεν είναι βέβαιο ότι θα υλοποιηθούν. Είναι ζήτημα χρόνου, πριν οι ισχυροί αρχίσουν να παίρνουν αποστάσεις ή και αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους.

Διαβάστε επίσης: Παραίτηση Μητσοτάκη ζητά ο Ανδρουλάκης: Με παρακολουθούσατε παράνομα, για να θέσετε σε ομηρία μία ολόκληρη Παράταξη

Είναι γεγονός ότι η τριάδα Μητσοτάκης-Δημητριάδης- Κοντολέων τα έκανε θάλασσα και το πράγμα δύσκολα μαζεύεται. Από τις αρμένικες μυστικές υπηρεσίες μέχρι την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον ..ανιψιό αντί του θείου, όλα παραπέμπουν μάλλον σε κωμική σειρά. Αλλά με τη στάση και τα λάθη του, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, ο πρωθυπουργός χειροτέρεψε τα πράγματα.

Ενα από τα μέτρα που εξήγγειλε προχθές, στο χωρίς συγνώμη διάγγελμα του για τις υποκλοπές, ήταν η «αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας». Ομως τέτοιο όργανο δεν υφίσταται. Υπάρχει πράγματι σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας και ένα ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας) το οποίο αντικατέστησε το παλιό ΚΥΣΕΑ και έχει συνεδριάσει από το 2019 δυό-τρεις φορές.

Τι εξήγγειλε ο ποιητής του ..επιτελικού κράτους και ποιο όργανο θα ..αναβαθμίσει δεν είναι σαφές. Αν εννοούσε το ΚΥΣΕΑ θα το ονομάτιζε. Υποσχέθηκε επίσης «Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα». Αλλά στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την ΕΥΠ που εκδόθηκε χθες, δεν υπάρχει καμία σχετική ρύθμιση, που θα διασκέδαζε τις ανησυχίες και θα άνοιγε ένα παράθυρο διαλόγου με την αντιπολίτευση.

Διαβάστε επίσης: Αυτή είναι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την λειτουργία της ΕΥΠ

Οι παραπάνω ανακολουθίες δεν δείχνουν μόνο την προχειρότητα της κυβέρνησης και την κενή περιεχομένου επικοινωνιακή στόχευση, που έχουν άλλωστε όλες σχεδόν οι εξαγγελίες Μητσοτάκη. Αναδεικνύουν συγχρόνως το γεγονός ότι ο τελευταίος δεν αισθάνεται ότι συνέβη και τίποτα το σπουδαίο, επειδή παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη ή πολύ περισσότερο δημοσιογράφους.

Στο προχθεσινό διάγγελμα του, επέμεινε ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν νόμιμη και ότι αν χρειαστεί θα κατασκοπεύσει κι άλλα πολιτικά πρόσωπα: «η παρακολούθηση ενός πολιτικού προσώπου ασφαλώς και προϋποθέτει εγγυήσεις πέραν από την κρίση ακόμη και ενός έμπειρου και ικανού δικαστικού λειτουργού», τόλμησε να πει.

H κριτική του προς τον Κοντολέοντα για την υποκλοπή δεν ήταν θεσμική (δηλαδή υπονομεύεται η δημοκρατία) αλλά πολιτικής τακτικής: «υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας. Ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή»!

Διαβάστε επίσης: Ούτε μισή συγγνώμη: Ο αμετανόητος πρωθυπουργός στρέφεται προς την ακροδεξιά

Eτσι εξηγείται και ο απόλυτος εκτσογλανισμός της αντιμετώπισης του Ανδρουλάκη από τον κυβερνητικό και παρακρατικό μηχανισμό, που επιδιώκει να τον μετατρέψει από θύμα παρακολούθησης σε ένοχο. Τα σχόλια στο διαδίκτυο, από τα νεοδημοκρατικά τρολ μέχρι τον φιλοκυβερνητικό-ακροδεξιό Κρανιδιώτη, είναι αποκρουστικά.

Κανονικά ο Μητσοτάκης θα έπρεπε να του ζητήσει συγνώμη για να μην πέσουν όλες οι γέφυρες επικοινωνίας. Δεν το έκανε, επειδή είναι θυμωμένος που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν καταλαβαίνει ότι «όλα αυτά είναι στο παιχνίδι» και το «παρατραβάει». Δεν ήταν άλλωστε ο πατέρας του που παρακολουθούσε τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου αλλά μετά από λίγες εβδομάδες σχημάτισαν μαζί οικουμενική κυβέρνηση;

Αντιμέτωπος με αυτή τη χυδαία συμπεριφορά, στον Νίκο Ανδρουλάκη δεν απέμενε παρά να ζητήσει την παραίτηση του, όπως έκανε σήμερα. Πετυχαίνει άλλωστε με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Ξαναμπαίνει στο επίκεντρο των εξελίξεων, αφαιρώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ το μονοπώλιο της σκληρής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για τις υποκλοπές. Και συγχρόνως εξουδετερώνει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος: ποια Καϊλή θα βγει τώρα να διαφοροποιηθεί;

Ο κ.Μητσοτάκης είναι ακόμη δέσμιος της αλαζονείας του, μιας αίσθησης παντοδυναμίας που τον οδήγησε σε αυτή την κατάσταση. Δεν δείχνει να πολυκαταλαβαίνει ότι οι καιροί έχουν αλλάξει. Ότι θα βρεθεί συνεχώς απολογούμενος τους επόμενους μήνες στις Βρυξέλλες, ενώ στην Ελλάδα η βροχή των αποκαλύψεων θα συνεχιστεί. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει από τότε που ο Ανδρουλάκης πήγε το κινητό στο εργαστήριο του Ευρωκοινοβουλίου για εξέταση. Όταν το αντιληφθεί, θα είναι αργά.

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 14 times, 1 visits today)

Read more:
CT0710-CS02-017 kouloglou-page-001
Συνέντευξη Στ. Κούλογλου για τη «Νονά» στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Salina της Σικελίας

και στη δημοσιογράφο Maria Lombardo

Close