H επιστολή που έστειλε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στον πρόεδρο της Βουλής, ζητώντας την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το θέμα των παρακολουθήσεων, δεν αφήνει περιθώρια συνδιαλλαγής με την κυβέρνηση και αντίθετα περιέχει έμμεσες αλλά σαφείς αιχμές κατά του ίδιου του πρωθυπουργού.
«Η επισύνδεση στο τηλέφωνο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ», σημειώνεται μεταξύ των άλλων στην επιστολή, «άλλως η «νόμιμη» συνακρόαση από τις μυστικές υπηρεσίες των συνομιλιών εκλεγμένου πολιτικού και αρχηγού κόμματος, αποτελεί πρωτοφανή θεσμική εκτροπή, συντελεσθείσα κατά παράβαση του Συντάγματος και του νόμου».
Αναφέρεται στη συνέχεια στις παραιτήσεις Δημητριάδη – Κοντολέοντος, για να τονίσει ότι δεν αρκούν καθώς αποκρύβονται πρόσωπα και ευθύνες:
«Η θεσμική, όμως, εκτροπή παραμένει, η παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας βοά, η υπονόμευση κάθε έννοιας απορρήτου των επικοινωνιών διαβρώνει δικαιώματα και αξίες, τα ερωτήματα γιγαντώνονται και όσο κρύβονται στο σκοτάδι πρόσωπα και ευθύνες, η Δημοκρατία, καχεκτική, θα περιμένει την επόμενη αμφισβήτησή της […]
Την πολιτική πρέπει να καθοδηγεί η ηθική της ευθύνης. Είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε, πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός τι συνέβη στην θλιβερή για την πολιτική μας ζωή τρέχουσα υπόθεση των παρακολουθήσεων, τα γεγονότα, τους πρωταγωνιστές, τα κίνητρα, τις επιδιώξεις αφανών και φανερών κέντρων».
► Διαβάστε επίσης: Αίτημα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας – Ποιοι ζητεί να καταθέσουν
O Nίκος Ανδρουλάκης δείχνει αποφασισμένος να πάει την υπόθεση «μέχρι το τέλος», όταν μάλιστα αυτή ξαναφέρνει το ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο πρόεδρος της Βουλής και η κυβέρνηση θα δυσκολευθούν μετά από αυτήν τη σκληρή στάση να αναβάλλουν, όπως σχεδίαζαν, τη συζήτηση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη μετά τη ΔΕΘ. Και να μην καλέσουν αυτή την εβδομάδα τους Κοντολέοντα, Δημητριάδη, την αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέα κ. Βλάχου και τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών κ. Ράμμο.
Από την άλλη πλευρά, αν γίνει δεκτό το αίτημα για συζήτηση τώρα, υπάρχει ο κίνδυνος να ανοίξει ξανά ο ασκός του Αιόλου, όπως έγινε με την προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Οι παρακολουθήσεις θα βρεθούν αναπόφευκτα στο επίκεντρο της δημόσιας αντιπαράθεσης, ακυρώνοντας την σε εξέλιξη προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα.
► Διαβάστε επίσης: Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζητά τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, οι εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο τροφοδοτούν και τους φόβους για την προσέγγιση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Άρθρο του Γ. Σιδέρη στο σημερινό – λέγε με Μωυσή – Liberal , το οποίο έχει τίτλο «Ο Ανδρουλάκης θα γίνει… ο προστατευόμενος του Τσίπρα;», ξεκινάει αναφερόμενο στο προχθεσινό ρεπορτάζ του Tvxs.gr:
«Ως «πρώτo βήμα για την προοδευτική διακυβέρνηση» χαρακτηρίζει το site tvxs.gr του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, ένα κείμενο για την «επισύνδεση» Ανδρουλάκη, που υπογράφουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ τους ο Αντώνης Λιάκος, η Μαριλένα Κοππά (έφυγε από το ΠΑΣΟΚ που την έκανε ευρωβουλευτή και τώρα ζητάει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ), μέλη του think tank του Αλ. Τσίπρα, όπως ο Δημήτρης Χριστόπουλος και ο Κωστής Παπαϊωάννου, ο συνήθης Μαρατζίδης, κ.α. Συνυπογράφει ο υπεύθυνος σύνταξης του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Χριστοδουλάκης. […]
Παραπλεύρως του Ανδρουλάκη άρχισε να αναδεύεται και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και ενώ ο πρώτος αντιμετώπισε με θεσμική σοβαρότητα το γεγονός, ο ΣΥΡΙΖΑ με την αναλλοίωτη εξαλλοσύνη του επένδυσε σε μια χρυσή ευκαιρία με διττό στόχο: Αφενός να φανεί πρωτοπόρος μαχητής της διαφάνειας, αφετέρου να προωθήσει την δική του «επισύνδεση» με το ΠΑΣΟΚ».
► Διαβάστε επίσης: Πρώτο βήμα για την προοδευτική διακυβέρνηση
«Η υπόθεση Ανδρουλάκη εδώ που έφτασε θα διερευνηθεί στο έπακρο», συνεχίζει το άρθρο, υποδεικνύοντας τη γραμμή άμυνας της κυβέρνησης:
«η Εξεταστική Επιτροπή που θα δημιουργηθεί να εξετάσει τα πεπραγμένα μιας δεκαετίας. Σε αυτή την περίπτωση ο Ανδρουλάκης συναινώντας από το 2012, θα «κόψει το βήχα» του… υπερπροστατευτικού Τσίπρα, που λόγω απουσίας του ιδίου στη Βουλή, θα παρουσιαστεί ως ο μεγάλος στοργικός αδερφός που προστατεύει τον… μικρό και αδικημένο της κεντροαριστερής οικογενείας».
► Διαβάστε επίσης: Οργή στο ΠΑΣΟΚ για τις παρακολουθήσεις: Πολιτική επιλογή Μητσοτάκη η συγκάλυψη
ΥΓ. Επανάληψη για ακόμη μια φορά. Μετά την εκλογή μου στην Ευρωβουλή, έχω απαρνηθεί τους δεσμούς που είχα όταν ίδρυσα το Tvxs, το 2008. Αφού έχασα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ -γιατί αν δεν κάνεις εκβιασμούς στην Ελλάδα, αλλά δημοσιογραφία με το σταυρό στο χέρι μπαίνεις μέσα- το tvxs ανήκει σήμερα σε μια μη κερδοσκοπική εταιρεία, με σκοπό την προώθηση της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας.
Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr