Ο Πούτιν παίζει τα ρέστα του

Permalink

Τελικώς η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως είχε βαφτίσει την εισβολή στην Ουκρανία ο Πούτιν, αποδεικνύεται ότι ούτε στρατιωτικός περίπατος είναι, ούτε θα τελειώσει γρήγορα: κηρύσσοντας επιστράτευση, ο Ρώσος ηγέτης λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Πρόκειται για πόλεμο, για τον οποίο χρειάζεται ούτε λίγο ούτε πολύ 300 χιλιάδες περισσότερους στρατιώτες.

Ηδη από τις προηγούμενες μέρες, όλα έδειχναν ότι το Κρεμλίνο θα προχωρήσει σε έκτακτα μέτρα ενίσχυσης του στρατού. Η  Ρωσική Κρατική Δούμα ψήφισε νέες τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα που αναφέρονται σε «στρατιωτικό νόμο» και προβλέπουν αυστηρότερες ποινές για λιποταξία ή εθελοντική παράδοση στον εχθρό.

Φωτογραφίες και μαρτυρίες από μια φυλακή 500 χιλιόμετρα μακριά από τη Μόσχα, δείχνουν τον Yevgeny Prigozhin, επικεφαλής του ιδιωτικού στρατού Wagner group, που επίσης χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός, να υπόσχεται απελευθέρωση όσων κατάδικων θα κατατάσσονταν στον στρατό. Κάτι τέτοιο έχει να γίνει από το 1941, όταν ο Χίτλερ επέλαυνε προς την πρωτεύουσα.

Ο ρωσικός στρατός έχει μεγάλες απώλειες και η τελευταία αντεπίθεση των Ουκρανών στα ανατολικά και τα νότια της χώρας που απέφερε καρπούς, απαιτεί την επιστράτευση περισσότερων στρατιωτών.

Το ενδιαφέρον είναι ότι παρά την υποχώρηση των δυνάμεών του στο έδαφος, ο Πούτιν πέρασε στην αντεπίθεση με την οργάνωση των «δημοψηφισμάτων» στις 4 ουκρανικές επαρχίες, που με αυτόν τον τρόπο θα ενσωματώνονταν στη Ρωσία. Αλλά η αιφνιδιαστική αναβολή του χθεσινού προαναγγελθέντος τηλεοπτικού διαγγέλματος για σήμερα, φανερώνει ακριβώς τα σοβαρά προβλήματα πίσω από τη ρητορική του Κρεμλίνου και πιθανότατα σοβαρές διαφωνίες στους κόλπους της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Στα πλαίσια της κλιμάκωσης, ο Πούτιν έφερε με το διάγγελμά του ξανά στο τραπέζι την πυρηνική απειλή. Ανακάλυψε κάποιον «πυρηνικό εκβιασμό κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», που «μπορεί να στραφεί προς την κατεύθυνση» όσων τον επιχειρούν για να προσθέσει: «Δεν μπλοφάρω».

Αλλά και αυτή η τακτική είχε προαναγγελθεί. Η Margarita Simonyan, αρχισυντάκτρια του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα RT και φανατική του πολέμου, είχε δηλώσει: «κρίνοντας από το τι συμβαίνει και τι πρόκειται να συμβεί, αυτή η εβδομάδα σηματοδοτεί είτε το κατώφλι της επικείμενης νίκης μας είτε το κατώφλι ενός πυρηνικού πολέμου. Δεν βλέπω καμία τρίτη επιλογή ».

Δεν βρισκόμαστε ακόμη μπροστά στη χρήση πυρηνικών όπλων, αλλά και μόνο το γεγονός ότι αυτή η εκδοχή εισάγεται στο δημόσιο «διάλογο» δείχνει τα προβλήματα της ρωσικής εκστρατείας που περνάει πλέον σε αμυντική φάση: ο Πούτιν ελπίζει ότι με την επιστράτευση θα μπορέσει να αντέξει ώστε να έρθει ο βαρύς χειμώνας που θα παγώσει αναγκαστικά τις περισσότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Αλλά και μόνο το γεγονός ότι αναγκάζεται να μιλήσει για επιστράτευση, ο  Ρώσος πρόεδρος  ομολογεί ότι βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Παίζει τα ρέστα του, εκτός από τα πυρηνικά.

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 4 times, 1 visits today)

Read more:
Χρήση αλόγιστη...
Χρήση αλόγιστη… | Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close