Ο Γ. Λαβράνος πίσω από την KRIKEL – Πώς επιχειρήθηκε η εξαπάτηση της Βουλής [Aποκαλυπτικά ντοκουμέντα]

Permalink

Στοιχεία ηλεκτρονικών επικοινωνιών που φέρνει σήμερα στο φως το TVXS αποκαλύπτουν ότι οι επιχειρηματίες Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτζιος, κεντρικά πρόσωπα στο σκάνδαλο των υποκλοπών, τα οποία σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον παραιτηθέντα ανιψιό του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, είναι εκείνοι που βρίσκονται πίσω από την εταιρεία KRIKEL, η οποία τα τελευταία τρία χρόνια έχει σκανδαλωδώς εξασφαλίσει «απόρρητες» συμβάσεις πολλών εκατομμυρίων από το Ελληνικό Δημόσιο.

Παράλληλα, τα στοιχεία που εξασφάλισε το TVXS δείχνουν πως ο διαχειριστής της εταιρείας KRIKEL, Σταμάτης Τριμπάλης, κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής στις 22 Σεπτεμβρίου 2022, προσπάθησε με πλαστά επιχειρήματα να παραπλανήσει τους βουλευτές για το ρόλο των Λαβράνου και Μπίτζιου στην KRIKEL. Δεδομένου ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επανειλημμένα δεν έχουν συναινέσει στο αίτημα των βουλευτών της αντιπολίτευσης να προσέλθουν ως μάρτυρες στην Εξεταστική οι Μπίτζιος και Λαβράνος, οι σημερινές αποκαλύψεις δεν αφήνουν περιθώριο για να συσκοτισθεί περισσότερο η υπόθεση.

Η κατάθεση Τριμπάλη

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο μηχανικός στο επάγγελμα Σταμάτης Τριμπάλης καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής στις 22 Σεπτεμβρίου δήλωσε στους βουλευτές πως είναι διαχειριστής, αλλά και ιδιοκτήτης της εταιρείας KRIKEL.

Υποστήριξε πως ήταν εκείνος που αγόρασε την KRIKEL το φθινόπωρο του 2017 από την αρχική της ιδιοκτήτρια, την Ελένη Κρητσωτάκη και πως είναι εκείνος που ίδρυσε το Μάιο του 2017 την κυπριακή ENEROSS HOLDINGS LIMITED, η οποία είναι ο κάτοχος του 100% των μετοχών της εταιρείας KRIKEL.

Ομως, στοιχεία που διαθέτει στην κατοχή του το TVXS αποκαλύπτουν την άμεση σχέση των Γιάννη Λαβράνου και Φέλιξ Μπίτζιου με την KRIKEL και τεκμηριώνουν την προσπάθεια εξαπάτησης της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής στις 22 Σεπτεμβρίου από τον Σταμάτη Τρίμπαλη.

Αρχικά δείχνουν το πως στις αρχές Οκτωβρίου 2017 οι Λαβράνος και Μπίτζιος προετοίμασαν την τοποθέτηση του Πολωνού Pelczar Stanislaw ως εκπροσώπου της ENEROSS HOLDINGS LIMITED και διαχειριστή της KRIKEL.

Σύμφωνα με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) η πώληση της KRIKEL από την Κρητσωτάκη στην ENEROSS έγινε στις 13 Οκτωβρίου του 2017.

373384g-373381g-q

373384g-373381g-w

Ηλεκτρονικές επικοινωνίες της 3ης Οκτωβρίου 2017 και 9ης Οκτωβρίου 2017 που έχουν περιέλθει σε γνώση του TVXS μέσω της δημοσιογραφικής έρευνας, δείχνουν ότι οι Λαβράνος και Μπίτζιος λάμβαναν γνώση των νομιμοποιητικών εγγράφων του Πολωνού δικηγόρου Pelczar Stanislaw, προκειμένου να τον τοποθετήσουν ως διαχειριστή της KRIKEL, κάτι που έγινε στις 13/10/2017. Δηλαδή οι Λαβράνος και Μπίτζιος είχαν ενεργή συμμετοχή στην τοποθέτηση του Πολωνού δικηγόρου.

Στην πρώτη επικοινωνία της 3ης Οκτωβρίου 2017 ο Μπίτζιος ενημερώνει τον Λαβράνο για mail του Πολωνού με το οποίο τους γνωστοποιούσε τα στοιχεία του διαβατηρίου του και τα στοιχεία της κυπριακής του έδρας. Στο εν λόγω mail ο Pelczar Stanislaw ανέφερε ακόμη: «Ενημερώστε με εάν θα είστε διαθέσιμοι να συναντηθούμε την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα όταν θα είναι καλύτερο για εσάς».

373384g-373381g-l1

Στη δεύτερη επικοινωνία στις 9 Οκτωβρίου 2017 ο κ.Μπίτζιος στέλνει στον κ.Λαβράνο δύο mail του Πολωνού. Στο πρώτο που κοινοποιείται στις 8:19 το πρωί εμπεριέχονται το Lease Αgreement του Πολωνού δικηγόρου στην Κύπρο, το βιογραφικό του και τα στοιχεία του διαβατηρίου του. Το εν λόγω mail συνοδεύεται με σχόλιο του Μπίτζιου προς το Λαβράνο που αναφέρει σε Greeklish τη φράση «άμεση εξυπηρέτηση» (Amesi exipiretisi).

Στο δεύτερο mail, που στέλνεται στις 3:11 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Λαβράνος ενημερώνεται από τον Μπίτζιο για το ελληνικό ΑΦΜ του Πολωνού. «Αγαπητέ Φέλιξ, επισυνάπτεται ο ελληνικός ΑΦΜ μου με τα ονόματα των γονιών μου. Χαιρετισμούς. Στάνισλαβ», αναφέρεται στο επίμαχο mail.

373384g-373381g-l2

373384g-373381g-l3

373384g-373381g-l4

Tα ανωτέρω mail δείχνουν το πως οι Λαβράνος και Μπίτζιος μεθόδευσαν το στήσιμο της KRIKEL, τοποθετώντας ως διαχειριστή τον Pelczar Stanislaw, ο οποίος ήταν και εκείνος που υπέγραψε και την πρώτη απόρρητη σύμβαση της KRIKEL με την Ελληνική Αστυνομία για το σύστημα TETRA στις 29 Ιουνίου 2018. Αξίζει δε να σημειωθεί πως η σύμβαση αυτή δεν πληρώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επί Νέας Δημοκρατίας, με την κυβέρνηση μάλιστα Μητσοτάκη να την επεκτείνει.

Η KRIKEL και η AVIS

Αλλά και άλλα στοιχεία δείχνουν πως ακόμη και το 2018 ο κ.Μπίτζιος είχε ενεργή ανάμιξη στην KRIKEL του κ.Λαβράνου. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Απρίλιο του 2018 η KRIKEL επιθυμούσε να αποκτήσει με leasing εταιρικά οχήματα. Τη σχετική προσφορά από την AVIS τη ζητά στο όνομα της KRIKEL η γραμματέας του Φέλιξ Μπίτζιου, Λίνα Κατσούδα.

Στις 16/4/2018 ο Key Account Manager της AVIS στέλνει mail στην κυρία Κατσούδα στο οποίο αναγράφονται τα εξής:

«ΠΡΟΣ: KRIKEL MON. IKE ΘΕΜΑ : «ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ». Αγαπητή κυρία Κατσούδα , Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον που εκφράσατε για Μακροχρόνια Ενοικίαση Αυτοκινήτου από την εταιρεία μας. Σε συνέχεια του αιτήματός σας, επισυνάπτουμε ενδεικτική προσφορά. Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση. Με εκτίμηση, Α.Κ. Key Account Manager».

373384g-373381g-l5

373384g-screenshot_6

Αλλά η προσπάθεια απόκτησης εταιρικών οχημάτων από την AVIS αποδείχθηκε δύσκολη για την KRIKEL. Αυτό προκύπτει από mail που έστειλε στις 20 Ιουλίου 2018 ο Γιάννης Λαβράνος στον Φέλιξ Μπίτζιο (στις 4:18 το απόγευμα) και στο οποίο εμπεριέχεται συνομιλία του τεχνικού προϊσταμένου της KRIKEL (και στενού συνεργάτη του Λαβράνου από το 2014), Σωτήρη Ντάλα με τον προαναφερόμενο Key Account Manager της AVIS.

Συγκεκριμένα, σε απάντηση mail που είχε στείλει ο Σωτήρης Ντάλας στο στέλεχος της AVIS στις 18 Ιουλίου 2018 και το οποίο ανέφερε «Καλησπέρα. Υπάρχει κάποιο νεότερο? Χρειάζεστε κάτι άλλο από εμάς? Με εκτίμηση. Sotiris Dalas. Technical Director», ο Key Account Manager της AVIS απαντούσε στις 20/7/2018 (12:55 μ.μ.) στον συνεργάτη του Λαβράνου τα εξής:

« Κύριε Ντάλα καλησπέρα σας. Το αίτημα απορρίφθηκε από το credit. Τηλεφωνικά μου είχατε πει ότι θα μπορούσατε να προσκομίσετε εγγυητική τράπεζας; Κ.Α.»

373384g-screenshot_7

Να σημειωθεί πως σε καμία από τις εν λόγω επικοινωνίες είτε το 2017 είτε το 2018 δεν γίνεται οποιαδήποτε μνεία στον Σταμάτη Τριμπάλη, ο οποίος ανέλαβε διαχειριστής της KRIKEL στις 14 Ιουνίου 2019. Αντιθέτως, τα στοιχεία που αποκαλύπτει το TVXS δείχνουν πως το γενικό πρόσταγμα στην KRIKEL το είχε ο Γιάννης Λαβράνος , ο οποίος λάμβανε στήριξη από τον Φέλιξ Μπίτζιο.

Καταλήγοντας πρέπει να τονισθεί πως το θέμα της KRIKEL δεν έχει ειδικό βάρος μόνον διότι η εταιρεία έχει λάβει έξι απόρρητες συμβάσεις πολλών εκατομμυρίων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και είναι ο τοπικός αντιπρόσωπος της RCS Lab.

Ο Γιάννης Λαβράνος είναι στενός φίλος του παραιτηθέντος Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη (έγιναν και κουμπάροι στις 28 Μάιου 2022), κάτι που ο τελευταίος έχει παραδεχθεί.

Παράλληλα, οι Reporters Unites και η «ΕφΣυν» τεκμηρίωσαν πως το 2020 ο κ. Δημητριάδης αγόρασε έναντι 1.000 ευρώ από πρώην υπάλληλο του Φέλιξ Μπίτζιου, την εταιρεία CANALIS με άδειες για φωτοβολταϊκά την οποία λίγο αργότερα πούλησε προς 166.000 ευρώ! Η πώληση της εταιρείας έγινε σε επιχειρηματία με τον οποίο συνεργάζεται η KRIKEL.

O Φέλιξ Μπίτζιος είχε εμπλοκή και με την εταιρεία Intellexa που παράγει και εμπορεύεται το κακόβουλο λογισμικό Predator και θεωρείται πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων. Οι σημερινές αποκαλύψεις συνδέουν άμεσα, πλέον, τους δυο επιχειρηματίες και με τις δυο εταιρείες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων.

Η KRIKEL και η αγορά του σπιτιού του κ. Λαβράνου

Ο κ.Τριμπάλης ρωτήθηκε για τη μετοχική σχέση της ENEROSS HOLDINGS LIMITED με την κυπριακή MEXAL SERVICES LIMITED, εταιρεία που όπως αποκάλυψε το Inside Story είναι η μέτοχος της κυπριακής εταιρείας ALBITRUM PROPERTIES που τον Απρίλιο του 2021 αγόρασε το πατρικό σπίτι του Γιάννη Λαβράνου στο Νέο Ηράκλειο Αττικής.

Ο Σταμάτης Τριμπάλης υποστήριξε πως η MEXAL SERVICES LIMITED που κατέχει το 100% της ENEROSS HOLDINGS LIMITED – και έτσι το 100% της KRIKEL- δεν είναι μητρική εταιρεία της KRIKEL, αλλά «θεματοφύλακας» και πως τον ίδιο ρόλο επιτελεί και για άλλες εταιρείες.
Ερωτηθείς για το ότι ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος ως φορολογικός κάτοικος Κύπρου δηλώνει ως έδρα, την ίδια έδρα με τις ENEROSS HOLDINGS LIMITED και MEXAL SERVICES LIMITED (Ρόδου, 6,Αγίοι Ομολογητές 1086, Λευκωσία, Κύπρος) ο κ. Τρίμπαλης είπε πως δεν το γνωρίζει, πώς ο ίδιος δεν γνωρίζει τον κ. Λαβράνο και πως η KRIKEL δεν σχετίζεται με τον κ. Λαβράνο.

Κληθείς να σχολιάσει τη συνεργασία της KRIKEL με τον Φέλιξ Μπίτζιο (συγκεκριμένα με την κυπριακή του εταιρεία Viniato), ο Σταμάτης Τριμπάλης δήλωσε πως αυτή η συνεργασία αφορούσε στη χορήγηση χρηματοοικονομικών συμβουλών και υποστήριξε πως η KRIKEL δεν σχετίζεται με την Intellexa, την έμπορο του Predator, στην οποία όπως αποκαλύφθηκε προ ημερών από το Inside Story ο κ. Μπίτζιος μετείχε με ποσοστό 35%.

Ακόμη, ο κ. Τριμπάλης φέρεται να ερωτήθηκε για πέντε υπάλληλους της KRIKEL που πριν προσληφθούν στην εταιρεία εργάζονταν για τις εταιρείες ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ, Ιονική Τεχνολογική και Fullspan συμφερόντων του Γιάννη Λαβράνου. Επανειλημμένα μάλιστα ερωτήθηκε για τον τεχνικό προϊστάμενο της KRIKEL, Σωτήρη Ντάλα, ο οποίος είχε συνεργασία με τον Γιάννη Λαβράνο ήδη από το 2014. «Δεν γνωρίζω αν κάποιοι εργάζονταν σε εταιρεία του κ. Λαβράνου», ήταν η απάντηση που έδωσε. «Ο Λαβράνος δεν έχει σχέση με την εταιρεία. Δεν τον γνωρίζω», φέρεται να είπε.

Ο ίδιος ερωτηθείς για το ρόλο της KRIKEL στην προμήθεια του συστήματος νόμιμης συνακρόασης της ΕΥΠ από την RCS Lab φέρεται να υποστήριξε πως «με τη RCS δεν είχαμε καμία συνεργασία, ποτέ».

Ωστόσο, διασταυρωμένες πληροφορίες φέρουν την KRIKEL να είναι ο local partner της ιταλικής RCS Lab και τον Σωτήρη Ντάλα να έχει παίξει ρόλο στην εγκατάσταση του συστήματος. Και αυτή η λεπτομέρεια έχει σημασία, καθώς κατά την εγκατάσταση του νέου συστήματος νόμιμης συνακρόασης προέκυψε το «τεχνικό πρόβλημα» που φέρεται να οδήγησε στην απώλεια του υλικού παρακολούθησης των Νίκου Ανδρουλάκη και Θανάση Κουκάκη.

Η εξαπάτηση της Εξεταστικής

Μπορεί λοιπόν ο Σταμάτης Τρίμπαλης να επιχείρησε να συσκοτίσει την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής , ωστόσο η δημοσιογραφική έρευνα απεκάλυψε στοιχεία που πλέον φέρουν προ των ευθυνών τους τους βουλευτές της συμπολίτευσης που πρέπει επιτέλους να συναινέσουν ώστε Γιάννης Λαβράνος, Φέλιξ Μπίτζιος και Γρηγόρης Δημητριάδης να κληθούν στην Εξεταστική της Βουλής για να καταθέσουν για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Η ψευδής μαρτυρία του διαχειριστή της KRIKEL συνεπάγεται κυρώσεις. Ο κανονισμός της Βουλής στο άρθρο 145 αναφέρει πως «οι εξεταστικές επιτροπές έχουν όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών, καθώς και του εισαγγελέα πλημμελειοδικών, και ενεργούν κάθε αναγκαία, κατά την κρίση τους, έρευνα για την επίτευξη του σκοπού για τον οποίο συστάθηκαν».

Το άρθρο 147 του κανονισμού της Βουλής αναφέρει πως η επιτροπή έχει δικαίωμα να καλεί και να εξετάζει μάρτυρες, να ενεργεί αυτοψία ή να διατάσσει πραγματογνωμοσύνη με τους όρους και τις διατυπώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Μάλιστα διευκρινίζει πως το άρθρο 224 του Ποινικού Κώδικα για την ψευδή κατάθεση εφαρμόζεται και για τους μάρτυρες που εξετάζονται από την επιτροπή.

Τι λέει το εν λόγω άρθρο; Πως «όποιος, ενώ εξετάζεται ως διάδικος ή μάρτυρας σε δικαστήριο ή ενώπιον αρχής αρμόδιας να ενεργεί εξέταση για την κρινόμενη υπόθεση, εν γνώσει του καταθέτει ψευδή στοιχεία σχετικά με την υπόθεση αυτή ή αρνείται ή αποκρύπτει την αλήθεια, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών έως τρία έτη και χρηματική ποινή».

Άπτεται των βουλευτών της Εξεταστικής τώρα που έχουν γίνει γνωστά τα πραγματικά γεγονότα να εφαρμόσουν τον κανονισμό της Βουλής, ως προς τις κυρώσεις για την ψευδή κατάθεση.

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 7 times, 1 visits today)

Read more:
363029-apo_do
Από ΄δω…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close