Κούλογλου: Τα μέτρα της Κομισιόν δεν φτάνουν, κάντο όπως η Ισπανία

Permalink

Η αναδίπλωση της Κομισιόν στο θέμα του πλαφόν για το φυσικό αέριο «είναι μια κίνηση εξισορρόπησης της απόφασης του Βερολίνου να στηρίξει με ιλιγγιώδη ποσά τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές της Γερμανίας. Δεν θα ήταν δυνατό να μην υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις λοιπόν και για τις φτωχές χώρες», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο Θεσσαλία TV και στον Γ. Κολλάτο.

«Αν και δεν ακολουθείται το παράδειγμα του Ταμείου Ανάκαμψης της εποχής της πανδημίας, και φαίνεται να επιστρέφουν οι εθνικοί εγωισμοί και προτεραιότητες, τα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι προς τη θετική κατεύθυνση, αλλά δεν είναι αρκετά», συμπλήρωσε ο Στ. Κούλογλου, και συνέχισε:

«Πρέπει το κάθε κράτος μέλος να πάρει ειδικότερα μέτρα για την εξυγίανση της αγοράς ενέργειας και την ενίσχυση των αδυνάτων. Η αγορά στην Ελλάδα είναι ανεξέλεγκτη, υπάρχουν στρεβλώσεις και μονοπώλια. Επίσης οι ανεξάρτητες αρχές, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού,  υπολειτουργούν και αν κάποιος ελεγχθεί, η υπόθεση παραπέμπεται στις καλένδες. Τα κέρδη είναι τεράστια, και τα περισσότερα τα έχει η ΔΕΗ, λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής. Το Δημόσιο όμως, έχει μεγάλο ποσοστό, και θα μπορούσε με αυτό το ποσοστό και με μοχλό τη ΔΕΗ να επηρεάσει την αγορά.

Σήμερα στην Ισπανία, η κυβέρνηση Σοσιαλιστών-Ποδέμος ανακοίνωσε σημαντικά μέτρα ενίσχυσης για τους αδύναμους. Στη Μαδρίτη έχουν ήδη αποφασίσει την παρακράτηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και την επιστροφή τους με τη μορφή των επιδοτήσεων στους πολίτες. Για το 2023 το δημόσιο της Ισπανίας εγγυάται την αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων και θα βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Προβλέπεται αναπροσαρμογή των συντάξεων σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, καθώς και αύξηση μισθών για τους δημόσιους υπαλλήλους κατά 2,5%, επιπλέον του 1% που θα μπορούσε να προστεθεί ανάλογα με την εξέλιξη του ΑΕΠ και του πληθωρισμού.

Ενισχύονται οι επενδύσεις σε κοινωνικές πολιτικές, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, ενώ οι επιδοτήσεις για τους πιο ευάλωτους, θα ενισχυθούν. Προβλέπεται επίδομα 100 ευρώ για μητέρες με παιδιά έως τριών ετών και ουσιαστική βελτίωση των επιδομάτων ανεργίας. Πρόκειται για μέτρα κοινωνικής συνοχής, γιατί δείχνουν ότι δε θα μείνει κανείς μόνος του. Χωρίς τέτοια πακέτα σταθερότητας της κοινωνίας έχουμε αύξηση των εντάσεων και της εγκληματικότητας».

Ομοίως, «η Πορτογαλία αξιοποίησε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και ανέλαβε πρωτοβουλίες για το θέμα της οικονομικά προσιτής στέγασης των νέων, δίνοντας 2,7 δισεκατομμύρια. Στην Ελλάδα δόθηκαν 1,3 εκατομμύρια μόνο!»

Όσον αφορά την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο Στ. Κούλογλου υπενθύμισε ότι υπάρχει έντονη ενόχληση στις Βρυξέλλες για το σκάνδαλο. «Το ενδιαφέρον στις Βρυξέλλες δεν είναι μόνο για τον Ν. Ανδρουλάκη αλλά και για τον Θ. Κουκάκη, τον δημοσιογράφο που ερευνούσε οικονομικές υποθέσεις και τραπεζίτες. Αύριο θα καταθέσει ο Ν. Ανδρουλάκης στην PEGA, την εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και μέλη της επιτροπής θα επισκεφθούν την Ελλάδα με την πρόθεση να συνομιλήσουν με τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Δημητριάδη, τους κ.κ. Λαβράνο και Μπίτζιο, όλους όσους εμπλέκονται στο σκάνδαλο, αλλά δεν κλήθηκαν να καταθέσουν στην εξεταστική επιτροπή του ελληνικού Κοινοβουλίου, προκειμένου να προστατευθούν».

Δείτε εδώ την συνέντευξη στο Θεσσαλία TV: https://youtu.be/T95Ccxc_KUg


(Visited 2 times, 1 visits today)

Read more:
enis-berberoğlu-700x521-e1497455547287-770x439_c
Ερώτηση Κούλογλου για πολυετή καταδίκη Τούρκου βουλευτή της Αντιπολίτευσης

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Στέλιος Κούλογλου για τη χθεσινή πρωτοφανή καταδικαστική απόφαση εναντίον του Τούρκου βουλευτή...

Close