Αποκλειστικό: το «safe house» όπου φυγαδεύτηκε το predator και η παραδοχή Μητσοτάκη

Permalink

Στην προχθεσινή συνέντευξή του στον Αντ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου,  ο ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε  για πρώτη φορά ότι υπάρχει «κέντρο το οποίο χειρίζεται το λογισμικό Predator». Αλλά αυτή η παραχώρηση έγινε εκ του ασφαλούς: σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Tvxs, το κέντρο αυτό που στεγαζόταν και λειτουργούσε στο ΚΕΤΥΑΚ, τη μυστική ΕΥΠ μέσα στην ΕΥΠ, μεταφέρθηκε σε «safe house», σε άλλη σίγουρη τοποθεσία.

Το ΚΕΤΥΑΚ, (Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας) ιδρύθηκε το 2020 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη , διέπεται από πλήρη αδιαφάνεια και οι δαπάνες του είναι μυστικές. Στις εγκαταστάσεις του στην Αγία Παρασκευή μπαινόβγαιναν, πριν από το ξέσπασμα του σκανδάλου, οι τεχνικοί της Kriekel, της εταιρείας του κ. Λαβράνου, υποτίθεται για να παράσχουν δωρεάν τεχνική υποστήριξη στους υπαλλήλους της ΕΥΠ. Στην πραγματικότητα, εδώ λειτουργούσε το κέντρο των υποκλοπών με το predator.

Μετά τον Αύγουστο, κυβέρνηση και οι υπάλληλοι της ΚΥΠ χειριστές του κακόβουλου λογισμικού, αξιοποίησαν την αδράνεια των διωκτικών αρχών για να μεταφέρουν το σύστημα του predator σε ασφαλή τοποθεσία («safe house»), παράλληλα με άλλες ενέργειες απόκρυψης και καταστροφής στοιχείων στα γραφεία  της intellexa.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα PEGA: Στο Μαξίμου ο πρωταγωνιστής των παρακολουθήσεων

Ετσι η παραδοχή Μητσοτάκη μπορεί να έχει την πολιτική της σημασία, καθώς εμμέσως αφήνει έκθετους τους Δημητριάδη-Κοντολέοντα, αλλά έγινε εκ του ασφαλούς: ακόμη και αν ψάξει κάποιος το predator στο ΚΕΤΥΑΚ, δεν πρόκειται να το βρει.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η αναταραχή στην ΕΥΠ έχει κοπάσει. Μάλιστα στο προσχέδιο της έκθεσης της PEGA, της Επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου που ερευνά τις υποκλοπές και το οποίο παρουσιάστηκε χθες από την εισηγήτρια της Επιτροπής Sophie In ‘t Veld, καταγράφεται μεταξύ των άλλων ότι ακόμη και δύο στελέχη της ΕΥΠ μολύνθηκαν από το Predator.

Αυτή η «ωραία ατμόσφαιρα» έχει φέρει σε απόγνωση τον σημερινό διοικητή της κ. Δεμίρη.  Άνθρωποι από την ΕΥΠ με τους οποίους μίλησα και θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, λένε ότι ο κ. Δεμίρης θέλει να αποχωρήσει από την ΕΥΠ. Ανάμεσα στα προβλήματα είναι ότι η διαχείρηση του predator από τους τοπικούς χειριστές και το βουλιμικό για πληροφορίες Μέγαρο Μαξίμου έγινε τόσο ανοργάνωτα και «αλά ελληνικά» ώστε έχει χαθεί πλέον η μπάλα για το πόσοι τέθηκαν σε παρακολούθηση ή τους εστάλησαν λινκ- δολώματα, τα οποία έπρεπε να πατήσουν για να μολυνθούν.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης σε αποδρομή;

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην κυβέρνηση μελετούσαν να τοποθετήσουν Στρατηγό στη θέση του κ. Δεμίρη, αλλά  παρενέβη ο Γρηγόρης Δημητριάδης, που εξακολουθεί να προσφέρει παρασκηνιακά υπηρεσίες, αντιτάσσοντας ότι η τοποθέτηση στρατιωτικού θα θύμιζε άλλες εποχές. Ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες να μεταπειστεί ο κ. Δεμίρης και να παραμείνει για κάποιο διάστημα, στην κυβέρνηση προσανατολίζονται να
τοποθετήσουν έναν έμπιστο Αστυνομικό στη θέση του.

Eίναι ενδιαφέρον ότι στο πολύ καλά πληροφορημένο προσχέδιο της έκθεσης της PEGA σημειώνεται μεταξύ των άλλων ότι «παρεμπιπτόντως, υποδιοικητής της ΕΥΠ είναι ο Διονύσης Μελιτσιώτης, πρώην μέλος του ιδιαίτερου γραφείου του Πρωθυπουργού και άλλος ένας υποδιοικητής είναι ο Αναστάσιος Μητσιάλης, πρώην αξιωματούχος της Νέας Δημοκρατίας».

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 65 times, 1 visits today)

Read more:
x4
Κοινή συνέντευξη των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις δραστηριότητες της Αντιπροσωπείας στο ΕΚ

Για την τρίτη χρονιά τους στην Ευρωβουλή, αλλά και για τα άμεσα σχέδια της Ευρωομάδας μετά το καλοκαίρι, μίλησαν οι...

Close